Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom analiza astazi cazul unei societati care are ca obiect de activitate tiparire reviste si ziare. Avand in vedere ca materia prima (hartie, cerneala si alte consumabile) este asigurata de catre societate, cota de TVA cu care se factureaza catre clienti este de 9%. Vom stabili daca in situatia in care TVA pentru materia prima achizitionata este de 24%, este necesar sa se calculeze prorata.
De asemenea, mentionam ca societatea are la sfirsitul anului 2012 un numar de 9 salariati. In ianuarie 2013, societatea mai angajeaza 7 salariati. Numarul mediu de salariati pentru anul 2012 este de 14 salariati. Cifra de afaceri este de 64.500 Euro.
Vom vedea astfel daca in aceasta situatie exista obligativitatea impozitarii cu 3% a cifrei de afaceri sau daca, avand in vedere numarul mediu de salariati, societatea se mentine platitoare de impozit pe profit.
Solutia consultantului:
Referitor la cea dintai intrebare, precizam ca potrivit art. 140 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, cota standard TVA este de 24% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.
Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
a) serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, cinematografe, altele decat cele scutite conform art. 141 alin. (1) lit. m);
b) livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii;
c) livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia protezelor dentare;

Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Manual de politici contabile - Stick USB
d) livrarea de produse ortopedice;
e) livrarea de medicamente de uz uman si veterinar;
f) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping.
Potrivit art. 145 alin. (2), orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 1441;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1-5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
Prorata se utilizeaza de catre persoanele impozabile cu regim mixt , respectiv persoanele impozabile care realizeaza sau urmeaza sa realizeze atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere. Dreptul de deducere a taxei deductibile aferente achizitiilor efectuate de catre astfel de persoane se determina conform art. 147 din Codul fiscal.
Conform art. 126 alin. (9) operatiunile impozabile pot fi:
a) operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele prevazute la art. 140;
b) operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa, dar este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. In prezentul titlu aceste operatiuni sunt prevazute la art. 143-1441;
c) operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. In prezentul titlu aceste operatiuni sunt prevazute la art. 141;
d) importuri si achizitii intracomunitare, scutite de taxa, conform art. 142;
e) operatiuni prevazute la lit. a)-c), care sunt scutite fara drept de deducere, fiind efectuate de intreprinderile mici care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 152, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii.
In cazul prezentat societatea efectueaza operatiuni taxabile, pentru care se aplica cota redusa de TVA de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) din Codul fiscal. Ca atare, aceasta are drept de deducere a TVA aferenta achizitiilor efectuate in folosul operatiunilor taxabile cu cota 9%, chiar daca cota de TVA aferenta achizitiilor este de 24%. Taxa deductibila aferenta acestor achizitii nu se deduce pe baza de pro-rata.
In ce priveste cea de-a doua intrebare, mentionam ca potrivit art. 1121 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin OG 8/2013, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele prevazute la art. 1122 alin. (6);
b) abrogata;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;.
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
Asadar, incepand cu data de 01 februarie 2013 impozitul pe veniturile microintreprinderilor este obligatoriu pentru microintreprinderi, respectiv pentru persoanele juridice romane care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- realizeaza venituri, altele decat din domeniul bancar, din domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii), din domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.
- au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;
- capitalul social al acestora este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
Conditia privind numarul de salariati a fost abrogata prin punctul 36 din OG 8/2013 incepand cu 01.02.2013.
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar precedent. Cursul de schimb de la inchiderea exercitiului financiar 2012 este 4,4287 lei/euro. Astfel, la 31 decembrie 2012 plafonul in lei este de 287.865 lei.
Art. 112 indice 2 stabileste urmatoarele:
"(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este obligatoriu.
(2) Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 1121.
(3) Pentru anul 2013, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 indeplinesc conditiile prevazute la art. 1121 sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu 1 februarie 2013, urmand a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, pana la data de 25 martie 2013 inclusiv. Pana la acest termen se va depune si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013-31 ianuarie 2013, prin exceptie de la prevederile art. 34 si 35.
(......)
(6) Nu sunt obligate sa aplice sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice romane care:
a) desfasoara activitati in domeniul bancar;
b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului."
Pct. 4 din normele metodologice date in aplicarea Titlului IV indice 1 din Codul fiscal
stabileste ca, pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 1127 din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea aceluiasi exercitiu financiar.
Veniturile care constituie baza impozabila prevazuta la art. 112 indice 7 din Codul fiscal sunt:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
d) veniturile din subventii de exploatare;
e) veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
Astfel, daca la 31 decembrie 2012 societatea a realizat venituri dintre cele mentionate la art. 112 indice 7 din Codul fiscal care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro/287.865 lei aceasta este obligata la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 1 februarie 2013 daca sunt indeplinite si celelalte conditii prevazute la 112 indice 1 din Codul fiscal.
Daca veniturile au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro, respectiv 287.865 lei, aceasta nu aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ci ramane platitoare de impozit pe profit.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Se modifica regimul de TVA prin noul proiect MFP! Codul fiscal cu noile propuneriProduse acordate gratuit in campanii promotionale. TVA si documente necesareSponsorizare in bunuri. Deductibilitate cheltuieli si TVASplit TVA. Care sunt regulile de aplicare?Ce declaratii depunem obligatoriu pana la 25 iulie 2013Ultimele articole
Legea 125/2023. Cum a fost completata legea privind evaziunea fiscala din domeniul TVAPFA in regim special: Cum trebuie inscris in D390 codul de inregistrare in scopuri de TVA?Joi, 25 mai 2023, termenul de depunere a 9 declaratii fiscaleREMINDER! Pana pe 31 mai 2023 trebuie depusa Declaratia Speciala de TVAFirme care activeaza online. Cum se face incasarea valorii marfurilor vandute pe intenet?Articole similare
Contract de comodat. PRORATA TVASubinchirierea. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?Sume incasate in numele altei persoane. Tratament TVAInchiriere imobil in regim de scutire. Tratament TVAPFA cu norma de venit. Cum se recalculeaza norma in perioada de pandemiei de coronavirus?Ultimele articole
IMM-urile si firmele mari din mai multe domenii pot beneficia de schema de ajutor de stat HoReCa 2. Criterii de eligibilitateOperatiuni cu drept de deducere si fara drept de deducere pentru TVA. Regim mixt. Pro-rataStiti care cheltuieli sunt deductibile si care nu sunt, conform celor mai recente reglementari din Codul fiscal?Declaratia 319. E disponibila ultima versiuneTVA pentru activitatea de transport rutier. Cand e obligatorie stabilirea pro-ratei?Articole similare
DEDUCERE TVA import. Cand e deductibil TVA-ul platit in vama?Studiu de caz: Deducerea TVA in cazul cheltuielilor de protocolCe tratament TVA se aplica pentru executarea unei scrisori de garantie bancara?DEDUCERE TVA. Cum procedam la vanzarea catre persoane fizice?Elemente obligatorii facturi. Care sunt implicatiile privind TVA-ul?Ultimele articole
DEDUCERE TVA: cine beneficiaza de dreptul de deducereSubventii pentru HoReCa. Societatea isi poate mentine dreptul de DEDUCERE TVA?O societate doreste sa acorde avantaje in natura salariatilor. Sunt cheltuieli deductibile? Se deduce TVA?Recuperare cod TVA. DEDUCERE TVA pentru achizitii efectuate in lunile anterioareTransport bunuri legate direct de export si import. Regim fiscal TVAArticole similare
Sistemul TVA la incasare | Exercitarea dreptului de deducere TVAServicii prestate de nerezidenti in afara Romaniei. Ce impozit platim?Impozit pe veniturile microintreprinderilor 2013 | Conditii de aplicareAchizitie combustibil: Exercitarea dreptului de deducere pe baza bonului fiscalImpozit pe venit microintreprindere. In ce conditii se poate opta pentru impozitul de 3 la suta?Ultimele articole
Documentar fiscal: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul profitului impozabilVanzare imobil catre parti afiliate. Care vor fi implicatiile fiscale?Achizitie cereale pe baza de borderou. Ce tratament fiscal se aplica veniturilor din activitati agricole?Dauna totala pe parcursul transportului. Cum facturam si cum deducem cheltuiala cu marfa deteriorata?Vanzarea terenurilor construibile catre persoane afiliate la valoarea contabilaArticole similare
Client radiat. Scoatere din evidenta creantaSRL-D. Termen de depunere a formularului D112. Cand se trece la perioada fiscala lunara?Societate platitoare de impozit pe profit si MICROINTREPRINDERE afiliate. Cand apare riscul reconsiderarii?Cum se poate face trecerea in categoria platitorilor de impozit pe veniturile micro in 2023Perioada impozabila a microintreprinderii si lichidarea. Cand depunem Declaratia 100?Ultimele articole
Microintreprinderi in insolventa. Va fi afectat in acest caz sistemul de impunere?Microintreprinderile FARA angajati in trim. I 2023 vor ramane la plata impozitului micro sau trec la impozit pe profit?Cum pot trece microintreprinderile la plata impozitului pe profit in 2023?D700 in 2023: Formularul NU se va mai depune in cazul firmelor care raman la impozitarea microDeclaratia 700 in 2023. Cine are OBLIGATIA depunerii formularului pana pe 31 martie 2023
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"