Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA cu norma de venit. Cum se recalculeaza norma in perioada de pandemiei de coronavirus?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Ian. 2021 Exclusiv
Tags: pfa cu norma de venit, calculare norma, declaratia unica

In cazul unui PFA cu cod CAEN 9319, platitor de impozit pe baza de norma de venit, va rog sa ma lamuriti cu privire la declaratia unica daca, pentru anul 2020, datorita pandemiei, se poate ajusta Venitul net anual estimat, conform paragrafului de info din declaratie, punctul 3 c): 3.Venit net anual estimat = a) .... b) ..... c) in cazul intreruperilor temporare de activitate (accidente, spitalizari sau alte cauze obiective, inclusiv cele de forta majora) se inscrie suma de la rd. 2 redusa proportional cu perioada nelucrata.

Concret, norma de venit se poate prorata cu numarul de luni lucrate din totalul de 12, considerand pandemia de Coronavirus o situatie de forta majora? Multumesc!

Raspunsul consultantului fiscal Constanta Popa:
 

Pandemia de coronavirus poate constitui o situatie/cauza de forta majora doar daca persoana interesata detine un certificat/aviz de forta majora, eliberat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei sau de camerele de comert judetene, abilitate prin legea specifica sa ateste existenta situatiilor de forta majora.
 
Pentru perioada starii de urgenta (16 martie 2020 – 14 mai 2020) operatorii economici, inclusiv PFA -urile (definite ca atare la art. 2 alin. (1) din Legea 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii) puteau solicita eliberarea certificatului de stare de urgenta emis de MEEMA in baza art. X din OUG 29/2020, modificata prin OUG 30/2020 si Ordinului 791/2020, cu modificarile ulterioare, pe care sa-l poata utiliza pentru atestarea situatiei exceptionale create de Covid-19.
 
Totusi, conform pct. 8 alin. (9) din Normele metodologice date in aplicarea art. 69 din Codul fiscal, intreruperile temporare sunt luate in considerare nu numai pentru situatiile de forta majora, ci si pentru situatii care determina intreruperea temporara a activitatii, cum ar fi accidente, spitalizari sau alte obiective. In cadrul altor cauze obiective se pot numara si actele normative din perioada starii de urgenta ori a starii de alerta, care au interzis in mod expres desfasurarea anumitor activitati.
 
Daca persoana fizica autorizata a fost obligata prin dispozitii legale in vigoare sa-si intrerupa total activitatea in anumite perioade de timp din timpul pandemiei de coronavirus, atunci poate lua in considerare perioadele respective ca perioade de intrerupere temporara de activitate din cauze obiective, in vederea reducerii normei de venit proportional cu perioadele de intrerupere de activitate. Insa, daca activitatea doar a fost restrictionata, in sensul desfasurarii ei cu luarea masurilor de protectie specifice pandemiei nu se poate considera ca a fost o intrerupere a activitatii, care sa conduca la recalcularea normei de venit.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA cu norma de venit. Cum se recalculeaza norma in perioada de pandemiei de coronavirus?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016