keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

PFA cu impozitare la norma de venit. Cum se calculeaza CAS si CASS?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mai. 2022
PFA cu impozitare la norma de venit. Cum se calculeaza CAS si CASS?
Tags: cas, cass, impozitare la norma de venit, pfa cu norma de venit

Un PFA (Cluj Napoca) cu impozitare la norma de venit CAEN 9602, mai realizeaza si venituri din vanzari produse Doterra (unde a incheiat un contract care prevede ca are un comision de 10% din valoarea vanzarilor, comision pe care-l primeste prin virament bancar), venituri care nu vor depasi 12 salarii minime pe 2022.

Va rog sa-mi spuneti cum se declara aceste venituri din vanzari? Pe D212 alte venituri? Trebuie declarate si estimativ sau numai la declaratia finala pe 2022? Mentionez ca s-a transmis deja D212 pentru activitatea de coafura la norma de venit, dar nu depaseste plafonul de 30600 pentru ca are reducere de 40% pentru copil pana la 3 ani, si in consecinta nu declara CAS, doar CASS optional. Va rog sa-mi suneti daca in cazul in care cumulat cu venitul din vanzari depaseste 30600, atunci are obligatia platii CAS?
 
Raspunsul expertului contabil Alexandru Palaghia: 
Din punctul meu de vedere, veniturile realizate din comision sunt venituri comerciale din activitati independente reglementate de catre Codul fiscal la art. 61 lit.a) si aveti nevoie de formalitatile de inregistrare la ONRC, desi inteleg ca sunteti inregistrata deja cu un PFA.
 
Conform ART. 67 - Definirea veniturilor din activitati independente:
“(1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.”, iar normele de aplicare stipuleaza ca:
“1) Potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, in venitul brut se includ toate veniturile in bani si in natura, cum ar fi: venituri din vanzarea de produse si de marfuri, venituri din prestarea de servicii si executarea de lucrari, venituri din vanzarea sau inchirierea bunurilor din patrimoniul afacerii, si orice alte venituri obtinute din exercitarea activitatii, inclusiv incasarile efectuate in avans care se refera la alte exercitii fiscale, precum si veniturile din dobanzile primite de la banci pentru disponibilitatile banesti aferente afacerii, din alte activitati adiacente si altele asemenea. In venitul brut se includ si veniturile incasate ulterior incetarii activitatii independente, pe baza facturilor emise si neincasate pana la incetarea activitatii.
Prin activitati adiacente se intelege toate activitatile care au legatura cu obiectul de activitate autorizat.”
O data astfel incadrat, aceste venituri din comisioane intra in plafonul celor 12 salarii minime brute aferent CAS CASS si da, se cumuleaza cu veniturile din activitatea de coafor.
 
Nu stiu de vreo reducere cu 40% a plafonului pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie, dar OUG 111/2010 stipuleaza urmatoarele la art. 16:
“(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).”
 
Asadar, din punctul meu de vedere dvs. nu aveti dreptul la indemnizatia de crestere copil (evident, daca acest ajutor primiti de la stat, poate este vorba de stimulentul de reinsertie si atunci lucrurile stau diferit), iar veniturile din comisioane reprezinta venituri din activitati comerciale incadrate la activitati independente conform art. 67 si intra la calculul plafonului pentru CAS, respectiv CASS.
 
Trebuie completata si rubrica de estimativ a declaratiei 212 pentru anul in curs, dar aceasta nu genereaza obligatii de plata pentru dvs.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016