Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

REMINDER! Au mai ramas doar 7 zile pana la termenul de depunere a Declaratiei Unice! Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sustinut, miercuri - 24 iulie, o noua sesiune de asistenta online pe tema "Completarea si depunerea Declaratiei Unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019".
Asadar, doua dintre intrebarile de interes pentru foarte multi contribuabili din Capitala sunt inca fara raspuns pe pagina de Facebook a ANAF, acolo unde a avut loc ieri, 24 iulie, cea mai noua sesiune de asistenta online.
“Pe langa veniturile din salarii, am primit vouchere materna in 2 transe a cate 1000 de lei fiecare (1 transa in 2018, a 2a transa in 2019). De asemenea, urmeaza sa primesc si ajutor de nastere in curand in valoare de 2500 lei. Pentru aceste venituri, trebuie completata si inregistrata o declaratie unica?”, intreaba un contribuabil. Dar, desi toate femeile insarcinate care urmeaza sa nasca in Bucuresti sau femeile care au nascut de curand sunt in aceasta situatie, specialistii ANAF au ocolit intrebarea pana la aceasta ora.
Tot ocolita a ramas si intrebarea: “Daca eu am primit voucher de 500 lei pentru bicicleta in 2017, trebuie sa depun declaratie? Multumesc“. La aceasta intrebare, insa, au primit raspuns, in luna aprilie, colegii nostri de la Contabilul.manager.ro.
Iata cateva intrebari importante la care contribuabilii au primit, totusi, raspuns in sesiunea de asistenta online de ieri.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Intrebare
- O persoana fizica trebuie sa depuna Declaratia Unica pentru o intreprindere individuala radiata in luna oct. anul 2018, respectiv pentru o intreprindere familiala deschisa tot in 2018? Cum se procedeaza?
Raspunsul ANAF
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. in caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza codul numeric personal al contribuabilului sau numarul de identificare fiscala, atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz. Avand in vedere cele mentionate declaratia unica se completeaza corespunzator pentru fiecare categorie/sursa a veniturilor.
Intrebare
- Angajat cu norma intreaga, realizez venituri si pe PFA cu norma de venit 30.000 lei anual. Este obligatorie plata CAS/CASS? iar daca da, exista ceva reduceri?
Raspunsul ANAF
Coeficieni de reducere a normelor de venit pot fi consultati la urmatorul link: https://static.anaf.ro/.../Normeveni.../Norme_venit_2019.htm. Daca norma de venit rezultata dupa aplicarea coeficientilor de reducere este sub plafonul de 12 salarii minime pe economie, nu aveti obligatia completarii Cap.II SECtIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019 si nici obligatia platii CAS si CASS.
Intrebare
- Pentru o persoana care face parte din IF pun declaratia pe individual sau asociere fara personalitate juridica? Iar sumele declarate le rotunjim? Pentru ca nu ma lasa sa pun zecimale.
Raspunsul ANAF
Persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice sau in cadrul unei societati civile cu personalitate juridica constituite potrivit legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale, potrivit legii, completeaza declaratia avand in vedere venitul net estimat distribuit, care le revine din asociere. in aceasta situatie, la forma de organizare dvs veti bifa casuta ”asociere fara personalitate juridica”.
Intrebarea
- Oare cum se poate remedia urmatoarea eroare de dupa incarcare: ”Eroare: urmatoarele metadate nu sunt completate: totalPlata_A”. Adica unde in formular s-a gresit?
Raspunsul ANAF
Va recomandam sa transmiteti din nou declaratia, dar sa aveti in vedere sa inchideti documentul dupa ce acesta a fost validat si salvat. in situatia in care eroarea persista, va rugam sa transmiteti prin intermediul Formularului de contact de pe site sau din SPV, formularul care a generat eroarea. in momentul in care ne veti scrie pe formularul de contact, selectati categoria ,,Asistenta tehnica servicii informatice,,. Colegii nostri din departamentul IT vor efectua verificari suplimentare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF propune un nou model de formular pentru Fisa capacitatii de cazare (Proiect de Ordin)Persoanele fizice care realizeaza venituri din chirii trebuie sa depuna DECLARATIA UNICA pana pe 25 mai 2022Obligatii fiscale si declarative ale personalului angajat in cadrul asociatiilor de proprietariObligatii declarative la incetarea activitatiiCum se pot asigura in sistemul national de sanatate persoanele care nu lucreaza in taraUltimele articole
D. Unica si plata CASS. Cum gestionezi contributia in 2025 daca esti PFAPFA la norma de venit si salariat. Ce obligatii CAS si CASS are in 2025Declaratie Unica. Formularul poate fi depus pana pe 26 mai 2025DECLARATIA UNICA in 2025. Cum se declara in formular veniturile din chiriiDepunere DECLARATIA UNICA in 2025. Ce obligatii CAS si CASS are un PFA cu CIMArticole similare
Reprogramarea/anularea calatoriilor in contetxul Covid-19. VOUCHERE DE VACANTA. Intrebari si raspunsuri MMEMAMinistrul Muncii: Voucherele pentru persoanele cu dizabilitati vor fi eliberate in 2-3 saptamaniGhid 2017 privind limitele deducerilor de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalContractele colective de munca isi prelungesc valabilitatea pe perioada starii de alerta. Partile au obligatia negocierii in termen de 45 de zileVOUCHERE DE VACANTA 2019: Ar putea fi distribuite in luna ianuarieUltimele articole
Voucherele de vacanta: Reguli, Impozite, CAS si CASS in 2025E-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anFacturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteProiect OUG privind E-Factura: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaArticole similare
Detalii proiect ANAF privind exceptarea de la plata CASS pentru anumite venituriMajorare salariu minim la 3.300 lei. Cum se calculeaza baza CASS pentru veniturile din 2023?Declaratia Unica in 2023: 4 modificari importante introduse in noul formular prin OG 16/2022 si OG 2/20224 aspecte legate de completarea Declaratiei Unice. Cum se rectifica formularul?PFA cu norma de venit si angajat la alta societate. Cum i se calculeaza CAS si CASS?Ultimele articole
Voucherele de vacanta: Reguli, Impozite, CAS si CASS in 2025Distribuire dividende catre persoane fizice. Ce OBLIGATII fiscale existaTaxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu venituri din drepturi de autorPFA si plata CASS in 2025: Cum sa procedezi daca ai un PFA nouD. Unica si plata CASS. Cum gestionezi contributia in 2025 daca esti PFAArticole similare
Anunt ANAF: Declaratia 394 si conditiile de depunereTVA platit si de persoanele fiziceANAF transmite incasarile din luna maiTot ce trebuie sa stii despre noile MODIFICARI FISCALED700 in 2023: Formularul NU se va mai depune in cazul firmelor care raman la impozitarea microUltimele articole
Controale ANAF. Greseala frecventa privind TVA in cazul refacturariiE-TVA ANAF. MODEL de raspuns in cazul in care exista diferente de TVASAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?SAF-T 2025: Cum incadrezi entitatile neplatitoare de TVA in D406Cod UIT ANAF: 3 lucruri esentiale de stiut la achizitii de bunuri
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"