Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

REMINDER! Au mai ramas doar 7 zile pana la termenul de depunere a Declaratiei Unice! Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sustinut, miercuri - 24 iulie, o noua sesiune de asistenta online pe tema "Completarea si depunerea Declaratiei Unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019".
Asadar, doua dintre intrebarile de interes pentru foarte multi contribuabili din Capitala sunt inca fara raspuns pe pagina de Facebook a ANAF, acolo unde a avut loc ieri, 24 iulie, cea mai noua sesiune de asistenta online.
“Pe langa veniturile din salarii, am primit vouchere materna in 2 transe a cate 1000 de lei fiecare (1 transa in 2018, a 2a transa in 2019). De asemenea, urmeaza sa primesc si ajutor de nastere in curand in valoare de 2500 lei. Pentru aceste venituri, trebuie completata si inregistrata o declaratie unica?”, intreaba un contribuabil. Dar, desi toate femeile insarcinate care urmeaza sa nasca in Bucuresti sau femeile care au nascut de curand sunt in aceasta situatie, specialistii ANAF au ocolit intrebarea pana la aceasta ora.
Tot ocolita a ramas si intrebarea: “Daca eu am primit voucher de 500 lei pentru bicicleta in 2017, trebuie sa depun declaratie? Multumesc“. La aceasta intrebare, insa, au primit raspuns, in luna aprilie, colegii nostri de la Contabilul.manager.ro.
Iata cateva intrebari importante la care contribuabilii au primit, totusi, raspuns in sesiunea de asistenta online de ieri.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

SAF-T pentru Contribuabili Mici
Intrebare
- O persoana fizica trebuie sa depuna Declaratia Unica pentru o intreprindere individuala radiata in luna oct. anul 2018, respectiv pentru o intreprindere familiala deschisa tot in 2018? Cum se procedeaza?
Raspunsul ANAF
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. in caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza codul numeric personal al contribuabilului sau numarul de identificare fiscala, atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz. Avand in vedere cele mentionate declaratia unica se completeaza corespunzator pentru fiecare categorie/sursa a veniturilor.
Intrebare
- Angajat cu norma intreaga, realizez venituri si pe PFA cu norma de venit 30.000 lei anual. Este obligatorie plata CAS/CASS? iar daca da, exista ceva reduceri?
Raspunsul ANAF
Coeficieni de reducere a normelor de venit pot fi consultati la urmatorul link: https://static.anaf.ro/.../Normeveni.../Norme_venit_2019.htm. Daca norma de venit rezultata dupa aplicarea coeficientilor de reducere este sub plafonul de 12 salarii minime pe economie, nu aveti obligatia completarii Cap.II SECtIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019 si nici obligatia platii CAS si CASS.
Intrebare
- Pentru o persoana care face parte din IF pun declaratia pe individual sau asociere fara personalitate juridica? Iar sumele declarate le rotunjim? Pentru ca nu ma lasa sa pun zecimale.
Raspunsul ANAF
Persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice sau in cadrul unei societati civile cu personalitate juridica constituite potrivit legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale, potrivit legii, completeaza declaratia avand in vedere venitul net estimat distribuit, care le revine din asociere. in aceasta situatie, la forma de organizare dvs veti bifa casuta ”asociere fara personalitate juridica”.
Intrebarea
- Oare cum se poate remedia urmatoarea eroare de dupa incarcare: ”Eroare: urmatoarele metadate nu sunt completate: totalPlata_A”. Adica unde in formular s-a gresit?
Raspunsul ANAF
Va recomandam sa transmiteti din nou declaratia, dar sa aveti in vedere sa inchideti documentul dupa ce acesta a fost validat si salvat. in situatia in care eroarea persista, va rugam sa transmiteti prin intermediul Formularului de contact de pe site sau din SPV, formularul care a generat eroarea. in momentul in care ne veti scrie pe formularul de contact, selectati categoria ,,Asistenta tehnica servicii informatice,,. Colegii nostri din departamentul IT vor efectua verificari suplimentare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataDECLARATIA UNICA – deducerea contributiilor de asigurari socialeCum putem redirectiona sume din impozitul pe venit aferent anului 2019 – Formularul 230CASS dividende 2023. Salariul minim pe economie care se va utiliza la calcularea CASS-uluiOUG 15/2019 privind prorogarea termenului de depunere a Declaratiei Unice, publicata in Monitorul OficialUltimele articole
DECLARATIA UNICA. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiDepunere DECLARATIA UNICA. Cine poate opta pentru plata CASS in 2025PFA inregistrat in 2025. Va mai depune DECLARATIA UNICA?DECLARATIA UNICA in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune DECLARATIA UNICA rectificativaArticole similare
MFP stabileste valoarea tichetelor culturale pentru sem I 2021 (Proiect de Ordin)Cadouri de Craciun de 500 lei acordate angajatilor. Care este tratamentul fiscal?Tratament CONTABIL si FISCAL pentru acordarea voucherelor de vacanta, pensia facultativa si asigurarile voluntare de sanatateTOT ce trebuie sa stii despre utilizarea Sistemului RO e-Factura in relatia B2B si B2GVOUCHERE DE VACANTA 2019: Ar putea fi distribuite in luna ianuarieUltimele articole
E-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anFacturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteProiect OUG privind E-Factura: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaE-Factura in 2024. Prevederi privind voucherele de vacantaArticole similare
Venituri din dividende care depasesc plafonul de 12 salarii minime, CASS declarat in 2022. Mai trebuie depusa D212 si in 2023?Obligatii fiscale privind veniturile din activitati independenteProcedura partiala de desfiintare totala sau partiala a deciziilor de impunere anuala privind CASSContract de prestari servicii cu PFADecizia Comisiei fiscal centrale cu privire la contributiile de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilorUltimele articole
Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiDepunere declaratia unica. Cine poate opta pentru plata CASS in 2025PFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaArticole similare
Atentie! Programe informatice noi pentru declaratiile 100, 300 si 710!Termenul de depunere a Declaratiei Unice si a Declaratiei 230, prorogatCine are obligatia de depunere a formularului 221?Doua declaratii privind TVA au termen la 8, respectiv 11 ianuariePlan de masuri ANAF: Sprijinirea conformarii la plata obligatiilor fiscale. Facilitati pentru bunii platitoriUltimele articole
D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorSemnatura electronica. Ce valabilitate are semnatura electronicaControale ANAF pe TVA. In ce conditii poate fi ANULAT un act fiscal impus de autoritatiDecont precompletat E-TVA: Brosura ANAF contine modelul decontului si a raportului + alte date esentiale
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"