Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sesiune de asistenta online. ANAF intarzie raspunsul: Se depune Declaratia Unica pentru voucherele materna, ajutorul de nastere sau voucherele pentru bicicleta?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 25 Iul. 2019 Exclusiv
Tags: declaratia unica, vouchere de vacanta, cass, anaf

REMINDER! Au mai ramas doar 7 zile pana la termenul de depunere a Declaratiei Unice! Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sustinut, miercuri - 24 iulie, o noua sesiune de asistenta online pe tema "Completarea si depunerea Declaratiei Unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019".

Intrebarile contribuabililor au inceput sa curga imediat ce sesiunea a fost deschisa, insa raspunsurile ANAF nu au fost de natura sa acopere chiar toate nelamuririle contribuabililor.

Asadar, doua dintre intrebarile de interes pentru foarte multi contribuabili din Capitala sunt inca fara raspuns pe pagina de Facebook a ANAF, acolo unde a avut loc ieri, 24 iulie, cea mai noua sesiune de asistenta online.

“Pe langa veniturile din salarii, am primit vouchere materna in 2 transe a cate 1000 de lei fiecare (1 transa in 2018, a 2a transa in 2019). De asemenea, urmeaza sa primesc si ajutor de nastere in curand in valoare de 2500 lei. Pentru aceste venituri, trebuie completata si inregistrata o declaratie unica?”, intreaba un contribuabil. Dar, desi toate femeile insarcinate care urmeaza sa nasca in Bucuresti sau femeile care au nascut de curand sunt in aceasta situatie, specialistii ANAF au ocolit intrebarea pana la aceasta ora.

Tot ocolita a ramas si intrebarea: “Daca eu am primit voucher de 500 lei pentru bicicleta in 2017, trebuie sa depun declaratie? Multumesc“. La aceasta intrebare, insa, au primit raspuns, in luna aprilie, colegii nostri de la Contabilul.manager.ro.

Iata cateva intrebari importante la care contribuabilii au primit, totusi, raspuns in sesiunea de asistenta online de ieri.

Intrebare
 
  • O persoana fizica trebuie sa depuna Declaratia Unica pentru o intreprindere individuala radiata in luna oct. anul 2018, respectiv pentru o intreprindere familiala deschisa tot in 2018? Cum se procedeaza?

Raspunsul ANAF

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. in caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza codul numeric personal al contribuabilului sau numarul de identificare fiscala, atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz. Avand in vedere cele mentionate declaratia unica se completeaza corespunzator pentru fiecare categorie/sursa a veniturilor.

Intrebare
 
  • Angajat cu norma intreaga, realizez venituri si pe PFA cu norma de venit 30.000 lei anual. Este obligatorie plata CAS/CASS? iar daca da, exista ceva reduceri?

Raspunsul ANAF

Coeficieni de reducere a normelor de venit pot fi consultati la urmatorul link: https://static.anaf.ro/.../Normeveni.../Norme_venit_2019.htm. Daca norma de venit rezultata dupa aplicarea coeficientilor de reducere este sub plafonul de 12 salarii minime pe economie, nu aveti obligatia completarii Cap.II SECtIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019 si nici obligatia platii CAS si CASS.

Intrebare
 
  • Pentru o persoana care face parte din IF pun declaratia pe individual sau asociere fara personalitate juridica? Iar sumele declarate le rotunjim? Pentru ca nu ma lasa sa pun zecimale.

Raspunsul ANAF

Persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice sau in cadrul unei societati civile cu personalitate juridica constituite potrivit legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale, potrivit legii, completeaza declaratia avand in vedere venitul net estimat distribuit, care le revine din asociere. in aceasta situatie, la forma de organizare dvs veti bifa casuta ”asociere fara personalitate juridica”.
in ceea ce priveste intrebarea a 2 a sumele se rotunjesc la un leu, prin neglijarea fractiunilor de pana la 50 de bani inclusiv sau prin majorarea la leu a fractiunilor ce depasesc 50 de bani.

Intrebarea 
 
  • Oare cum se poate remedia urmatoarea eroare de dupa incarcare: ”Eroare: urmatoarele metadate nu sunt completate: totalPlata_A”. Adica unde in formular s-a gresit?

Raspunsul ANAF

Va recomandam sa transmiteti din nou declaratia, dar sa aveti in vedere sa inchideti documentul dupa ce acesta a fost validat si salvat. in situatia in care eroarea persista, va rugam sa transmiteti prin intermediul Formularului de contact de pe site sau din SPV, formularul care a generat eroarea. in momentul in care ne veti scrie pe formularul de contact, selectati categoria ,,Asistenta tehnica servicii informatice,,. Colegii nostri din departamentul IT vor efectua verificari suplimentare.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sesiune de asistenta online. ANAF intarzie raspunsul: Se depune Declaratia Unica pentru voucherele materna, ajutorul de nastere sau voucherele pentru bicicleta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016