Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Proiect: Va fi MAJORATA valoarea sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru sem. I 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 07 Mar. 2024
Proiect: Va fi MAJORATA valoarea sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru sem. I 2024
Tags: tichete culturale, majorare valoare tichete culturale

Finantele au pus recent in dezbatere publica Proiectul de Ordinpentru stabilirea valorii sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru semestrul I al anului 2024.

Conform Proiectului, pentru semestrul I al anului 2024, valoarea sumei care se acorda lunar, respectiv ocazional, sub forma de tichete culturale, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificarile ulterioare, este de maximum 210 lei/luna, respectiv de maximum 430 lei/eveniment. 

Valoarea nominala se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2024, respectiv august 2024 si septembrie 2024. 

Asa cum este precizat in Referatul de Aprobare, in anul 2018 a fost aprobata Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act normativ prin care a fost unificata legislatia in domeniul biletelor de valoare si a fost introdus un nou tip de bilet de valoare, si anume tichetul cultural. Astfel, biletele de valoare care pot fi acordate in baza legii sunt: tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete culturale si vouchere de vacanta. 

Potrivit art. 21 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajatilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii unor bunuri si servicii culturale, cum ar fi: abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, festivaluri, targuri si expozitii, parcuri tematice, carti, manuale scolare, albume muzicale, filme etc. 

Conform dispozitiilor art. 22 alin. (1) din Legea nr. 165/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depasi suma de 150 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 300 de lei/eveniment, pentru cele acordate ocazional. 

De asemenea, potrivit art. 32 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din actul normativ mai sus mentionat, valoarea nominala maxima a tichetelor culturale, se indexeaza, semestrial, prin ordin comun al ministrului finantelor si al ministrului de resort, cu indicele inflatiei comunicat de Institutul National de Statistica, in functie de evolutia tarifelor/preturilor la serviciile/bunurile a caror contravaloare poate fi achitata cu aceste bilete de valoare. 

La art. 33 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificarile ulterioare (Norme metodologice), se precizeaza faptul ca, la fundamentarea valorii sumei lunare indexate semestrial, acordata sub forma de tichete culturale, se vor utiliza urmatoarele reguli: 

- indicele inflatiei, respectiv indicele preturilor de consum realizat, cu perioada de referinta luna ianuarie 2019, luna in care Legea nr. 165/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, intra in vigoare; 

- semestrul este constituit din 6 luni calendaristice intregi, incepand cu luna februarie 2019; 

- valoarea sumei lunare acordate sub forma de tichete culturale, de maximum 150 lei, respectiv valoarea de maximum 300 lei/eveniment, pentru tichetele culturale acordate ocazional, valabila la data intrarii in vigoare a Legii nr. 165/2018, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Astfel, in intelesul art. 33 alin. (2) lit. b) din Normele metodologice, semestrul I incepe cu luna februarie si se incheie cu luna iulie, in timp ce semestrul II al aceluiasi an incepe cu luna august si se incheie cu luna ianuarie a anului urmator . 

Conform informatiilor publicate pe site-ul Institutului National de Statistica1, indicele preturilor de consum in perioada ianuarie 2024 – ianuarie 2019, este 142.88%. 

Valoarea sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete culturale rezultata din calculul 150 lei x 142.88% este 214,32 lei. 

Valoarea sumei ocazionale indexate care se acorda sub forma de tichete culturale rezultata din calculul 300 lei x 142.88% este 428,64 lei. 

Luand in considerare dispozitiile art. 33 alin. (4) din Normele metodologice2, potrivit carora valoarea sumei lunare indexate rezultata din calcul pentru tichetele culturale se va rotunji din 10 in 10 lei, valoarea sumei indexate, potrivit prezentului proiect de ordin, care urmeaza sa fie acordata sub forma de tichete culturale, lunar, respectiv ocazional, va fi de maximum 210 lei/luna, respectiv de maximum 430 lei/eveniment. 

Intrucat, 

1. conform legislatiei in domeniul biletelor de valoare, semestrul I al anului 2024 incepe cu luna februarie si se incheie cu luna iulie, iar semestrul II incepe cu luna august si se incheie cu luna ianuarie 2025 

2. potrivit art. 33 alin. (3) din Normele metodologice, valoarea sumei acordate sub forma tichetelor culturale, valabila in ultima luna a semestrului I, se utilizeaza si pentru primele doua luni ale semestrului urmator, valoarea sumei care se acorda lunar, respectiv ocazional, indexata potrivit proiectului de ordin, se utilizeaza incepand cu luna aprilie a semestrului I al anului 2024 si se aplica, conform Normelor metodologice, si pentru primele doua luni ale semestrului urmator, respectiv august 2024 si septembrie 2024.

Este propus acest Proiect de Ordin pentru a fi aprobat si publicat in Monitorul Oficial.



Sursa: MFP 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Proiect: Va fi MAJORATA valoarea sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru sem. I 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016