Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ce sunt cheltuielile sociale? Care este limita lor de deductibilitate, dar si un exemplu practic, vom vedea in acest articol.
Ce sunt cheltuielile sociale?
Potrivit art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cheltuielile sociale sunt cheltuieli deductibile limitat, in limita unei cote de pana la 5%, aplicate asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
1. ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
2. cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;
3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete culturale si tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;
4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern.
Pentru a fi considerate cheltuieli sociale, cheltuielile mentionate la art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal trebuie stabilite in cadrul contractelor colective de munca la nivel national, de ramura, grup de unitati si unitati sau in regulamentul intern.
La „alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern” ar trebui prevazute acele bunuri/servicii acordate salariatilor care sunt neimpozabile la nivelul salariatului. Acestea sunt prevazute la art. 76 alin. (4) sau (41 ) din Codul fiscal.
Daca la cheltuieli sociale este mentionat un avantaj care nu este scutit de impozit, acesta se va impozita oricum ca avantaj in natura si devine venit de natura salariala, cheltuiala deductibila integral.
Stiti exact care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca aceste cheltuieli pentru a se bucura de un tratament fiscal avantajos, atat pentru angajati, cat si pentru firma? Raspunsurile vi le ofera lucrarea de ultima ora a Grupului Rentrop & Straton – Cheltuieli sociale in conditii avantajoase fiscal – care face un lucru extraordinar de util: trece in revista absolut toate tipurile de sume extra-salariale acordate angajatilor si va arata punctual cum trebuie sa le gestionati pentru a beneficia de facilitatile oferite de Codul fiscal.
Care este limita de deductibilitate a cheltuielilor sociale?
Potrivit art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cheltuielile sociale sunt deductibile in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cota de 5% se aplica la rulajul debitor al contului 641– Cheltuieli cu salariile personalului.
Aceste sume acordate salariatilor sunt venituri neimpozabile pentru aceste persoane.
Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, la salariat, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 300 lei.
Fondul aferent cheltuielilor sociale se constituie atunci cand se acorda sumele considerate ajutoare sociale, nu se constituie in avans.
Cheltuieli sociale – exemplu practic
O societate acorda salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie tichete cadou in suma de 130 lei. Valoarea totala a cadourilor acordate este de 2.600 lei. Fondul de salarii este de 15.000 lei/lunar.
Inregistrarea achizitiei tichetelor cadou:
5328 = 5121 2.600 lei
Alte valori Conturi la banci in lei
Acordarea tichetelor salariatilor proprii:
6458 = 5328 2.600 lei
Alte cheltuieli privind Alte valori
asigurarile si protectia
sociala
Pentru trimestrulI, valoarea cheltuielilor cu salariile inregistrata in contul 641 este de 45.000 lei.
Valoarea deductibila a cheltuielilor sociale este de: 45.000 x 5% = 2.250 lei.
Diferenta de 2.600 lei – 2.250 lei = 350 lei este cheltuiala nedeductibila.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Tratament fiscal al cheltuielilor cu sponsorizarile efectuate de contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de plata a impozitului pe profitTaxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaCum putem modifica durata normala de functionare?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"