Tags: cresterea alocatiilor, dublarea alocatiilor
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat, la Digi 24, ca va dubla alocatiile, insa acest lucru se va realiza pe etape.
"Alocatiile vor fi dublate, asta e promisiunea pe care o fac, dar pe etape. Foarte multe dintre aceste cheltuieli sociale se fac pe etape. In acelasi timp, le spun parlamentarilor care tot voteaza astfel de legi in Romania anului 2020 intr-o criza economica globala sa gaseasca o alta tara in Uniunea Europeana sau in lume care face astfel de eforturi in aceasta perioada, sa creasca alocatii, sa creasca pensii, sa aloce suplimentar pentru sporuri.
In Germania, statul intarzie platile catre foarte multe companii care au furnizat echipamente sanitare in perioada de criza din cauza acestor costuri mari si probleme la buget. Poate ca ar trebui ca dintre parlamentari sa mai doneze din venituri sa putem sa avem la buget mai multi bani sa dublam alocatiile. Eventual, cei care au votat sa faca acest efort. Atunci, ar fi un demers credibil, dar sa votezi o lege fara sa dai o sursa de finantare, asta este populism. Arata ce au facut din primul moment socialistii de la PSD. Din primul moment in care au intrat in Opozitie, nu au facut decat sa aprobe pe banda rulanta legi care ar fi aruncat in aer bugetul Romaniei, in 2020, intr-o situatie de criza. Nu mai spun de faptul ca au vrut sa voteze impotriva prelungirii starii de urgenta, in frunte cu presedintele interimar, etern interimar se pare, ceea ce a fost un gest criminal din partea lor", a spus Florin Citu.
Ministrul a completat cele afirmate spunand ca legea care dubleaza alocatiile in 2020, la fel ca cea a pensiilor, este neconstitutionala, deoarece a fost votata in Parlament fara sa aiba o sursa de finantare.
"Nu e vorba ca nu sunt bani (pentru alocatii, n.r.), dar ar trebui sa vorbim despre aceasta lege care a dublat alocatiile in 2020, ca este o lege neconstitutionala, desi nu a atacat-o nimeni la Curtea Constitutionala, pentru ca a trecut prin Parlament fara sa aiba sursa de finantare. Aceasta lege a fost votata prin Parlament, ca si Legea pensiilor, fara sa aiba sursa de finantare. Totusi, chiar in situatia in care ne aflam astazi, cand trecem printr-o criza economica globala, in situatia in care economia a fost inchisa doua luni pentru a-i tine pe romani sanatosi, in care veniturile la buget au scazut, am gasit resurse de a creste alocatiile cu 20%. in acelasi timp, tot in acest an, au fost alocate resurse suplimentare pentru parintii care stau acasa cu copiii si am prelungit aceasta masura si pe perioada vacantei. Dar pentru acest an, eu zic ca efortul de 600 de milioane de lei pentru cresterea alocatiilor cu 20%, sunt bani care nu au fost niciodata in buget, pentru ca legea a fost aprobata fara sursa de finantare", a detaliat Citu.
Ordonanta 123/2020, care modifica si completeaza art. 3 din Legea 61/1993, in scopul majorarii graduale a cuantumului alocatiei pentru copii a fost respinsa de Camera Deputatilor. In favoarea respingerii ordonantei au votat 166 de deputati, 63 - impotriva si 29 s-au abtinut.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 baza, TVA 285, total factura 1.785. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un titular a avut un PFA pana in 10 octombrie 2024, cand l-a inchis. Nu a avut nici un fel de activitate pe el. In perioada 01.01.2024 - 12.08.2024, titularul a avut calitatea de somer, iar din 01.09.2024 angajat cu norma intreaga cu salariu minim. Ce taxe si ce valoare va trebui sa plateasca titularul pentru PFA-ul detinut pana in luna octombrie 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate a devenit platitoare de impozit pe profit in luna ianuarie 2023, deoarece avea un salariat angajat pe perioada nedeterminata cu norma de 2 ore/zi.
In anul 2025, poate sa revina la plata impozit pe veniturile microintreprinderilor daca se schimba norma la 8 ore/zi sau ramane platitoare de impozit pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate comerciala avand actionar majoritar din afara RO este creditata de actionar cu sume necesare derularii activitatii, imprumutul acordat fiind fara dobanda. Ar putea fi vreo problema legata de acordarea imprumutului cu dobanda zero? Exista vreun risc fiscal pentru societate/actionar pentru ca acest imprumut sa fie acordat fara dobanda? Exista riscul de reincadrare a imprumutului ca aport la capital?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societate cu capital integral de stat am primit din Republica Moldova o factura de cazare pentru un angajat trimis in delegatie, in valoare de 220 euro cu TVA de 8% de 17,6 euro, total factura 237,6 euro.
Care este monografia contabila si cum se declara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<