Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va rog sa imi spuneti cat la suta se deduce anual din fondul de salarii al angajatului. Ma refer la premii de Paste, Craciun, sala fitness, asigurare privata de sanatate? Multumesc. Va rog si un act normativ. O zi buna!
Beneficii neimpozabile salariati – raspunsul specialistului:
Cadouri de Craciun, Paste
Conform prevederilor legale din Legea nr. 227/2015, cheltuielile reprezentand cadourile acordate salariatilor si copiilor minori ai acestora, prevazute in contractul colectiv de munca, sunt considerate cheltuieli sociale si pot fi deduse fiscal, in limita cotei de 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, asa cum sunt definite in Codul muncii.
Astfel, la nivelul angajatorului, contravaloarea cadourilor oferite cu ocazia sarbatorilor de Craciun, Paste sau a altor evenimente sociale, inclusiv a tuturor celorlalte sume care intra in categoria cheltuielilor sociale, nu se impoziteaza cu impozit pe profit (limitat desigur). Aceste cheltuieli se considera deductibile la stabilirea rezultatului fiscal, cu conditia ca totalul lor sa nu depaseasca 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile angajatilor.
De asemenea, la nivelul salariatilor, valoarea cadourilor de Craciun sau a altor beneficii sociale acordate pentru fiecare salariat in parte si pentru fiecare copil minor al acestora, care nu depaseste limita de 300 lei/persoana, nu este impozabila. Aceasta inseamna ca suma primita sub forma de cadou nu se va include in baza de calcul al impozitului pe venit si nu vor fi calculate contributii de asigurari sociale obligatorii pentru aceasta suma.
Cele 7 venituri salariale neimpozabile introduse de OG 16/2022 sunt urmatoarele:
1. Prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
2. Contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii
3. Cazarea si contravaloarea chiriei pentru spatiile de cazare/de locuit puse la dispozitie salariatilor
4. Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului
5. Contributiile la un fond de pensii facultative
6. Primele de asigurare voluntara de sanatate,
7. Sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca
Pentru a determina corect veniturile neimpozabile este necesar sa se respecte doua plafoane:
- plafoanele individuale pe categoriile de venituri stabilite de Codul fiscal;
- suma de plafoane individuale este supusa unui nou plafon de 33% din salariul de baza brut.
Ceea ce depaseste plafonul de 33% din salariul de baza brut sau plafonul individual reprezinta venit salarial impozabil si taxabil cu contributii sociale.
Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii:
a) prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat cele prevazute la alin. (2) lit. k), in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia de delsegare/detasare, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
b) contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in alte situatii decat cea prevazuta la alin. (4) lit. c), astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masa/persoana/zi, prevazuta la data acordarii, in conformitate cu legislatia in vigoare. La stabilirea plafonului lunar neimpozabil nu se iau in calcul numarul de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca sau munca la domiciliu sau se afla in concediu de odihna/medical/delegare. Prin hrana se intelege hrana preparata in unitati proprii sau achizitionata de la unitati specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, in conformitate cu legislatia in vigoare;
c) cazarea si contravaloarea chiriei pentru spatiile de cazare/de locuit puse de catre angajatori la dispozitia angajatilor proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in limita unui plafon neimpozabil de 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata/luna/persoana, in urmatoarele conditii:
(i)angajatul, sotul/sotia acestuia nu detin o locuinta in proprietate personala sau in folosinta in localitatea in care isi desfasoara activitatea;
(ii)spatiul de cazare/de locuit se afla in unitatile proprii, inclusiv de tip hotelier sau intr-un imobil inchiriat in acest scop de la o terta persoana, de catre angajator;
(iii)contractul de inchiriere dintre angajator si terta persoana este incheiat in conditiile legii;
(iv)plafonul neimpozabil se acorda unuia dintre soti, in cazul in care ambii soti desfasoara activitate in aceeasi localitate, la acelasi angajator sau la angajatori diferiti, pe baza declaratiei pe propria raspundere a acestuia.
La determinarea plafonului de 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara, in vigoare in luna pentru care se acorda avantajele.
Verificarea indeplinirii conditiilor se efectueaza pe baza documentelor justificative si constituie responsabilitatea angajatorului;
d)contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca, regulamentul intern, sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, in limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentand nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate;
e)contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana;
f)primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana;
g)sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca. Sumele sunt acordate fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative.
Cheltuiala cu asigurarile facultative de sanatate
Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuiala cu asigurarile facultative de sanatate este deductibila din punct de vedere fiscal, conform art.25, alineatul (2) din codul fiscal.
Ca urmare, in cazul in care se respecta limita de 400 euro anual pentru fiecare salariat, cheltuiala este deductibila la angajator doar pentru valoarea care se incadreaza in 5% fond de salarii conform ar,25, alineatul (3), litera b) din codul fiscal.
2. Incepand cu ian 2023, conform ordonantei 16/2022 de modificare a codului fiscal, se aplica urmatoarele scutiri in limita plafoanelor:
A. impozit pe venitul din salarii:
La articolul 76, "(4 1) Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat:
f) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana.
B. CAS
67. La articolul 142, dupa litera aa) se introduce o noua litera, litera aa 1), cu urmatorul cuprins:
"aa 1) venituri cumulate lunar in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat:
C. CASS
79. La articolul 157 alineatul (1), dupa litera t) se introduce o noua litera, lit. u), cu urmatorul cuprins: "u) veniturile prevazute la art. 142 lit. aa 1), pentru partea care depaseste limitele prevazute la respectiva dispozitie;"
D. CAM
88. La articolul 220 4 la alineatul (1), dupa litera m) se introduce o noua litera, lit. n), cu urmatorul cuprins: "n) veniturile prevazute la art. 142 lit. aa 1), pentru partea care depaseste limitele prevazute la respectiva dispozitie;"
Astfel, incepand cu ianuarie 2023 suma de 400 euro anuala este neimpozabila la angajat doar daca se incadreaza in plafonul de 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
In cazul in care se depaseste acest plafon, suma suplimentara va fi tratat ca venit salarial, in conformitate cu art.76, alineatul (2), litera s) din codul fiscal.
Astfel, se observa ca incepand cu anul 2023 sunt introduse 2 plafoane, respectiv plafonul lunar de 33% din salariul de baza si plafonul de 400 euro anual.
De exemplu, 400 euro anual inseamna 33,33 euro lunar (e posibil ca valoarea acestei prime sa fie repartizata in alt mod in functie de tipul decontului de prime). Aceasta valoare trebuie sa se incadreze in limita a 33% din salariul de baza. Astfel daca pentru un salariat salariul de baza este de 3000 de lei, plafonul neimpozabil este de 990 de lei deci asigurarea facultativa se incadreaza cu usurinta in acest plafon.
Insa daca salariatul mai beneficiaza de decontarea in aceeasi luna a altui beneficiu, in acest caz, valoarea de 33.33 euro nu se mai incadreaza in plafonul neimpozabil si ca urmare va trebui tratata ca venit salarial si impozitata cu toate contributiile sociale.
Daca asiguratorul emite decontul de prime trimestrial, atunci aceasta valoare se incadreaza in plafonul neimpozabil lunar de 33% din salariul de baza in cazul unui salariu minim pe economie, valoarea acestuia fiind de aproximativ 660 lei deci incadrabil in valoarea de 990 lei. Data la care el va fi considerat beneficiu se considera a fi data in care s-a primit decontul de prime.
Abonamente pentru utilizarea facilitatilor sportive
Aplicarea facilitatilor privind contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice este prevazuta la art. 76 alin. (41) lit. h din Codul fiscal. Aceasta nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in urmatoarele conditii cumulative:
In limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, obtinut prin cumularea tuturor celorlalte venituri prevazute la art. 76 alin. (41) lit. h din Codul fiscal (prestatii in baza clauzei de mobilitate, contravaloarea hranei, cazarea si chirie pentru spatiile de locuit, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, contributii la fonduri de pensii facultative, prime de asigurare voluntara de sanatate, suport pentru angajatii in regim de telemunca).
In limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana.
Nu se datoreaza impozit pe venit, contributii sociale (CAS, CASS sau CAM) pentru contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice, prevazuta la art.76 alin. (41) lit. h din Codul fiscal, daca, alaturi de celelalte elemente mentionate, sunt cuprinse in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si in limita echivalentului in lei a 400 euro anual.
Abonamentul vizeaza atat serviciile furnizate angajatului cat si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, in limita aceluiasi plafon, indiferent de numarul de persoane.
Impozitul lunar se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, si a urmatoarelor:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva, potrivit legii;
- contributiile la fondurile de pensii facultative;
- primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati;
- contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere.
Monografia contabila in situatia prezentata este urmatoarea:
inregistrarea datoriei fata de prestatorul de servicii sportive (sala de fitness) si plata acestei datorii ( achitarea facturii daca factura este emisa pe numele firmei)
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 401 Furnizori
401 Furnizori = 5311 Casa in lei / 5121 Conturi la banci in lei
-inregistrarea cheltuielilor cu salariile cuvenite salariatului:
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate
-inregistrarea cheltuielii cu avantajul in natura acordat, reprezentand abonament facilitati sportive conform contractului de munca:
6421 Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 421 Personal - salarii datorate
Retinerea impozitului pe salarii si a contributiilor datorate de angajat:
421 Personal - salarii datorate = %
444 Impozitul pe venituri de natura salariilor
4315 Contributia de asigurari sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate
-inregistrarea contributiei asiguratorii pentru munca:
646 Cheltuieli privind contributia asiguratoare pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
-inregistrarea decontarii contravalorii avantajului acordat conform contractului de munca (la nivelul sumelor inregistrate in cont 6421):
421 Personal - salarii datorate = 4281 Alte datorii in legatura cu personalul
regularizarea datoriei si creantei salariatului fata de unitate:
4281 Alte datorii in legatura cu personalul = 4282 Alte creante in legatura cu personalul
plata salariului:
421 Personal - salarii datorate = 5311 Casa in lei / 5121 Conturi la banci in lei
In vederea declararii acestor facilitati in D112, se va completa, in Anexa nr. 1.2 Asigurat, sectiunea E.3 - Date detaliate privind impozitul pe venit si unele contributii sociale obligatorii, la randul 8.4.9. Contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual, conform art. 76 alin. 4 1 lit. h) din Codul Fiscal.
Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Venituri neimpozabile care intra in plafonul de 33% din 1 ianuarie 2023Plafon de 33% beneficii extrasalariale. Facturile de masaj kineto se incadreaza in plafon?Acordare abonamente sportive prin Legea 34/2023. Cum vor fi decontate de firme?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"