Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Acordare abonamente sportive prin Legea 34/2023. Cum vor fi decontate de firme?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mar. 2023
Acordare abonamente sportive prin Legea 34/2023. Cum vor fi decontate de firme?
Tags: decontare abonamente, abonamente sportive, legea 34/2023

In contextul noilor prevederi din legea 34/2023 cu privire la abonamentele sportive, va rugam sa ne detaliati modalitatea practica de decontare a acestora in situatiile: 1. angajatul aduce factura pe numele lui reprezentand cv abonament sportiv; 2. angajatorul este cel care primeste factura pe societate pentru abonamentele angajatilor.

In mod particular, pentru luna februarie societatea noastra deja are primita o astfel de factura. Care este tratamentul fiscal si monografia contabila pentru cele doua situatii? Va multumim.


Raspuns: 

 

Prevederile Legii nr. 34/2023, se aplica incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2023.
Tratamentul fiscal al abonamentelor suportate de catre angajator :
Pentru salariati, nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
La calculul plafonului de 33% se va tine cont de urmatoarele elemente:
a) prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate;
b) contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii. Prin hrana se intelege hrana preparata in unitati proprii sau achizitionata de la unitati specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, in conformitate cu legislatia in vigoare;
c) cazarea si contravaloarea chiriei pentru spatiile de cazare/de locuit puse de catre angajatori la dispozitia angajatilor proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in limita unui plafon neimpozabil de 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata/luna/persoana, in anumite conditii.
d) contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora


e) contributiile la un fond de pensii facultative, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana;
f) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana;
g) sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sauregulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca.
h)contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana.
Potrivit prevederilor de la art. 142 pct. 8, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale venituri cumulate lunar in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii:
1)-7).........
8.contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana."
Ordinea includerii veniturilor prevazute la pct. 1-8 in plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat se stabileste de angajator.
Asadar, nu se datoreaza impozit venit, contributii sociale (CAS, CASS sau CAM) pentru contravaloarea abonamentelor care fac obiectul prezentei legi, daca, alaturi de celelalte elemente mentionate, sunt cuprinse in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Din perspectiva impozitului pe profit, conform prevederilor art. 25 alin. (2) din Codul fiscal cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).

Pentru sumele care sunt suportate de catre angajat se aplica prevederile de la art. 78 alin. 2, pct. 5, dispozitii care prevad ca :
Impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:
- la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:
1-4)..........
5. contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313,(...) suportate de angajati, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual.
Abonamentul vizeaza servicii furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (3), in limita aceluiasi plafon, indiferent de numarul de persoane.
Ca si inregistrari contabile, societatea va inregistra factura normal:
-achizitie abonament sala sport:
628=401 si plata 401=5121/5311
In situatia in care rezulta sume impozabile:
- recunoasterea pe venituri a avantajului acordat:
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 7588 Alte venituri din exploatare

- inregistrarea cheltuielilor cu salariile cuvenite salariatului:
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate

- recunoasterea pe cheltuieli de personal a avantajului in natura suportat pentru salariatul respectiv
6421 Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 421 Personal - salarii datorate

- retinerea contributiilor sociale obligatorii si a impozitului pe salarii (pentru salariu avantaj):
421 Personal - salarii datorate = %
4315 Contributia de asigurare sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate
444 Impozitul pe venituri de natura salariilor

- inregistrarea contributiei asiguratorie pentru munca datorata de societate:
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
- decontarea avantajului suportat de societate:
421 Personal - salarii datorate = 4282 Alte creante in legatura cu personalul

 

Revenire:

Multumim pentru raspuns! Va rugam cateva lamuriri suplimentare/confirmari despre intelegerea corecta a spetelor:

1. Am inteles ca in situatia primirii facturii de abonament sport pe numele societatii pentru angajatul X, ne incadram fiscal la art 25(2) coraborat cu art 76(4 1) - adica factura se inregistraza ca o cheltuiala deductibila pe firma, iar la nivel de stat salarii daca ne incadram in plafonul de 400 euro anual si 33% plafon neimpozabil beneficii lunare, nu se inregistreaza nimic, se declara doar in declaratia 112. Corect?

2. Facturile de abonament sport sunt in emise pe 6/12 luni pe numele societatii. Nu avem abonamente facturate lunar. In aceste conditii putem contavaloarea abonamentului platit in avans sa o esalonam pe periada celor 6/12 luini si sa consideam valoarea lunara ca neimpozabila - incadrare in plafonul de 33% beneficii neimpozabile. Corect?

3. In situatia primirii facturii de abonament sport pe numele angajatului am inteles ca aplicam prevederile art 78 alin 2 din CF si ca suma suportata de angajat se deduce din baza de calcul a impozitului pe salarii, practic angajatul nu castiga decat cei 10% scutirea de impozit. La fel trebuie sa urmarim incadrarea in cei 400 euro anual. Corect?

 

4. Daca factura este emisa pe numele angajatului si societatea vrea sa plateasca contravaloarea abonamentului, se poate merge pe varianta intocmirii unui decont de cheltuieli pentru salariat? Aici va rog sa ne ajutati cu regimul fiscal aplicabil si monografie contabila. Multumesc!



Raspuns: 

1. Am inteles ca in situatia primirii facturii de abonament sport pe numele societatii pentru angajatul X, ne incadram fiscal la art 25(2) coraborat cu art 76(4 1) - adica factura se inregistraza ca o cheltuiala deductibila pe firma, iar la nivel de stat salarii daca ne incadram in plafonul de 400 euro anual si 33% plafon neimpozabil beneficii lunare, nu se inregistreaza nimic, se declara doar in declaratia 112. Corect?
Da, este corect.

2. Facturile de abonament sport sunt in emise pe 6/12 luni pe numele societatii. Nu avem abonamente facturate lunar. In aceste conditii putem contavaloarea abonamentului platit in avans sa o esalonam pe periada celor 6/12 luini si sa consideam valoarea lunara ca neimpozabila - incadrare in plafonul de 33% beneficii neimpozabile. Corect?
Daca factura este emisa pe o perioada de 6 luni, in luna cand se primeste factura, apreciez ca trebuie sa o incadrati in plafonul de 33%, avand in vedere ca nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Pentru a benficia de acest plafon ar trebui sa aveti o factura lunara si nu sa repartizati dvs. lunar aceaste cheltuieli, intrucat se considera ca salariatul a beneficiat de aceste beneficii in luna cand s-a inregistrat factura.
Pana la aceasta data nu au aparut norme metodologice de aplicare, insa, recomandarea mea este sa aveti o factura lunara.

3. In situatia primirii facturii de abonament sport pe numele angajatului am inteles ca aplicam prevederile art 78 alin 2 din CF si ca suma suportata de angajat se deduce din baza de calcul a impozitului pe salarii, practic angajatul nu castiga decat cei 10% scutirea de impozit. La fel trebuie sa urmarim incadrarea in cei 400 euro anual. Corect?
Da este corect.

4. Daca factura este emisa pe numele angajatului si societatea vrea sa plateasca contravaloarea abonamentului, se poate merge pe varianta intocmirii unui decont de cheltuieli pentru salariat? Aici va rog sa ne ajutati cu regimul fiscal aplicabil si monografie contabila.
Atata timp cat legiuitorul reglementeaza ambele situatii, nu recomand sa decontati contravaloarea acestor abonamente in baza unui decont de cheltuieli. Daca sunt pe numele salariatilor se incadreaza la art. 78, dupa cum am mentionat in raspunsul initial.

Insa, daca doriti sa va asumati acest risc, atunci se poate inregistra:
-acordare avans spre decontare:
542=5311 si justificare avans:
628=542 cu abonamentul la sala de sport.

Tratamentul fiscal, este prevazut la art. 76 alin. 4 ind. 1, prevazut si in raspunsul initial. In situatia in care se depaseste plafonul, se intocmesc notele contabile precizate in raspunsul initial.

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Acordare abonamente sportive prin Legea 34/2023. Cum vor fi decontate de firme?":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 15 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016