Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Avem o angajata care a adus o factura si chitanta pe firma pentru abonamentul ei la sala de fitness. Va rog o monografie contabila. Multumesc.
Monografie contabila abonament de sport – raspunsul specialistului:
In ceea ce priveste aplicarea facilitatilor privind contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice, precizam ca acestea au fost introdusa prin Legea 34/2023 si se aplica incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2023, fiind modificat incepand cu 1 ianuarie 2024 plafonul de venit neimpozabil conform art. 76 alin. (4^1) lit. h) din Codul fiscal, respectiv de suma deductibila la calculul impozitului pe salarii conform art. 78 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, la nivelul de 100 euro. In aplicarea tratamentul fiscal reglementat de art. 76 alin. (4^1) sau art. 78 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, important este asadar daca sumele reprezentand contravaloarea abonamentelor sunt suportate de angajator sau de salariat.
In ceea ce priveste sumele suportate de angajator, potrivit art. 76 alin. (4^1) lit. h) din Codul fiscal, contravaloarea abonamentelor suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 100 euro anual pentru fiecare persoana, oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care actioneaza in nume propriu in cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, ori in calitate de intermediari pentru serviciile medicale, in cazul in care abonamentele respective includ si servicii medicale se includ printre veniturile enumerate la art. 76 alin. (4^1) lit. a) – j) din Codul fiscal care cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Totodata, alin. (4^2) al aceluiasi articol prevede ca ordinea in care veniturile prevazute la alin. (4^1) se includ in plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii se stabileste de angajator.
Plafonul specific pentru abonamentul pentru utilizarea facilitatilor sportive este limitat la 100 euro/an si lunar la cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat cumulat cu celelalte venituri enumerate mai sus (33% x salariul salariul brut).
Potrivit art. 76 alin. (11) introdus prin OUG 115/2023 incepand cu anul 2024, sumele reprezentand contravaloarea abonamentelor suportate de angajator pentru angajatii proprii, in conditiile detaliate mai sus se considera venituri aferente lunilor corespunzatoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.
Din punct de vedere contabil, in aceasta situatie reflectarea ca venit impozabil din salarii si in contabilitate se va realiza doar la momentul in care sunt determinate sume care depasesc plafonele neimpozabile de mai sus, astfel:
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
- inregistrarea avantajului achitat
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 7588 Alte venituri de exploatare
- inregistrarea cheltuielilor cu salariile cuvenite salariatului:
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate
- recunoasterea cheltuielii reprezentand avantajul in natura acordat
6421 Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 421 Personal - salarii datorate
- Retinerea impozitului pe salarii si a contributiilor datorate de angajat
421 Personal - salarii datorate = %
444. Impozitul pe venituri de natura salariilor
4315 Contributia de asigurari sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate
- inregistrarea decontarii avantajului acordat si suportat de angajator
421 Personal - salarii datorate = 4282 Alte creante in legatura cu personalul
- inregistrarea contributiei asiguratorii pentru munca
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
- plata salariului
421 Personal - salarii datorate = 5311 Casa in lei
Cu privire la inregistrarea in contabilitate a serviciilor pe baza documentelor justificative, va propunem urmatoarele inregistrari contabile:
- pentru inregistrarea serviciilor lunare pe baza facturii lunare:
% = 401 Furnizori
628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti
4426 Taxa pe valoarea adaugata deductibila
- plata facturii:
401 Furnizori = 5121 Conturi la banci in lei
- pentru inregistrarea cheltuielilor totale in avans in ipoteza suportarii in avans a serviciului si pentru valoarea lunara:
% = 401 Furnizori
471 Cheltuieli inregistrate in avans
4426 Taxa pe valoarea adaugata deductibila
628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti = 471 Cheltuieli inregistrate in avans
Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Inregistrare cadouri acordate clientilor cu ocazia sarbatorilor de iarna. Se deduce TVA?Monografie leasing financiar AUTO. Cum se inregistreaza datoriile si creantele exprimate in lei?Contract de colaborare cu o organizatie nonprofit. Aspecte contabile si fiscaleCe inregistrari contabile se fac pentru plata cu cardul personal, plata aferenta unei facturi de firma?Diurna externa oferita in conditiile Legii 72/2022. MONOGRAFIE CONTABILA utila contribuabililorUltimele articole
Leasing financiar autoturism. MONOGRAFIE CONTABILA pentru ajustarea de TVAAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de MONOGRAFIE CONTABILAMONOGRAFIE CONTABILA concediile medicale 2024TVA Intracomunitar: ghidul completMONOGRAFIE CONTABILA pentru amenzile de circulatieArticole similare
Acordare abonamente sportive prin Legea 34/2023. Cum vor fi decontate de firme?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"