Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere taxa de membru. Cum stabilim corect deductibilitatea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, deducere taxa de membru, impozit pe profit, codul fiscal, cheltuieli deductibile

Analizam mai jos cazul unei societati platitoare de impozit pe profit, cu activitate de intermediere financiara, care achita unui ONG o cotizatie anuala de membru. Vom stabili in ce masura, pentru societate, aceasta cotizatie se incadreaza in cheltuieli conform art. 21 alin. 4 lit. s) din Codul fiscal, fiind considerata fie deductibila in limita a 4.000 euro anual , fie o cheltuiala nedeductibila integral. De asemenea, vom vedea care va fi monografia contabila utilizata in contabilitatea SRL pentru operatiunea de mai sus.



La art. 21 alin. (4) lit. s din Codul fiscal se precizeaza ca nu sunt deductibile cheltuielile cu taxele si cotizatiile catre organizatiile neguvernamentale sau asociatiile profesionale care au legatura cu activitatea desfasurata de contribuabili si care depasesc echivalentul in lei a 4.000 euro anual, altele decat cele prevazute la alin. (2) lit. g) si m).

La pct. 30 din Normele metodologice, date in aplicare pentru art. 21 alin. (2) lit. g din Codul fiscal se prevede ca:

"Intra sub incidenta prevederilor art. 21 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal
cheltuielile cu taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile obligatorii, stabilite prin acte normative, de practicare a unor profesii cum sunt: expert contabil, contabil autorizat, arhitect, medic, auditor financiar, avocat, notar si altele asemenea. Contributiile pentru fondul destinat negocierii contractului colectiv de munca sunt cele datorate patronatelor, in conformitate cu prevederile Legii patronatelor nr. 356/2001."

Art. 21 alin. (2) lit. m se refera taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si organizatiile patronale;

In consecinta, daca nu puteti justifica faptul ca taxa achitata de catre societatea dvs. organizatiei respective are legatura cu activitatea desfasurata de societatea dvs cheltuiala respectiva nu este deductibila fiscal integral. De asemenea, in cazul in care puteti justifica aceasta plata, insa suma achitata depaseste 4.000 de euro/anual  diferenta este considerata cheltuiala nedeductibila din punct de vedere fiscal.

Monografie contabila:

628 "Cheltuieli cu servicii la terti" = 401 "Furnizori"/512 " Conturi la banci"


Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere taxa de membru. Cum stabilim corect deductibilitatea?":
Rating:

Nota: 3.4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016