keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Servicii de cercetare. Cum facturam tinand cont de noile norme privind TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, servicii cercetare, facturi, tva, declaratia 390

Vom analiza, prin randurile urmatoare, cazul unei societati care emite facturi in urma unor servicii de cercetare efectuare in Romania. Facturile sunt emise fara TVA. Vom vedea in ce mod se poate dovedi trimiterea studiilor de cercetare (aceste raportari se trimit prin e-mail catre societatea din UE), precum si daca emiterea facturilor fara TVA este corecta.



Solutia consultantului:

In situatia in care studiul efectuat in urma indeplinirii obiectivului de cercetare este utilizat pentru activitatea economica a beneficiarului stabilit pe teritoriul comunitar, dar nu pe teritoriul Romaniei, operatiunea se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii, neimpozabile in Romania, dar impozabile la beneficiar in situatia in care beneficiarul comunica prestatorului din Romania un cod valid de TVA emis de catre autoritatile fiscale din alt stat membru decat Romania.

Pentru acest serviciu se aplica prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 modificata prin Directiva CEE nr. 8 din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor. In baza prevederilor cuprinse in Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008, regula generala de taxare stabileste ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul" serviciului respectiv.

Pentru acest serviciu neimpozabil in Romania, firma din Romania are urmatoarele obligatii fiscale:
-    sa emita factura in valuta negociata, cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
-    sa nu colecteze TVA;
-    sa inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2) din Codufl fiscal" sau " "neimpozabil in Romania cf. art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006" conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 19, litera l) "l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;".
-    sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
-    sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari;
-    sa raporteze operatiunea prin decontul de TVA la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: ";
-    sa raporteze operatiunea prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P,

Dovada transmiterii prin e-mail a Raportului/studiului de cercetare poate fi listarea pe suport hartie a continutului mesajului transmis beneficiarului cu referire la detaliile de executie a obiectului contractului. Acest mesaj listat pe suport hartie trebuie semnat de catre responsabilul desemnat pentru efectuarea studiului. La acest mesaj se ataseaza si confirmarea beneficiarului de primire prin e-mail a mesajului transmis.

In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca serviciul este impozabil in Romania in urmatoarele doua situatii posibile:

1.    serviciul este utilizat in Romania de catre un sediu fix sau un sediu permanent al beneficiarului;
2.    serviciul este legat de un bun imobil in Romania, de exemplu un studiu topografic pentru realizarea unei constructii pe teritoriul Romaniei;
3.    serviciul se incadreaza la regula generala de taxare, dar beneficiarul nu comunica prestatorului din Romania un cod valid de TVA.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016