Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Se include in baza de impozitare a TVA (taxare inversa) valoarea deconturilor primite de la furnizorul extern ? Se declara si in 390?Solutie oferita de Serviciul de Consultanta al Consilier Taxe si ...
Se include in baza de impozitare a TVA (taxare inversa) valoarea deconturilor primite de la furnizorul extern ? Se declara si in 390?
Ar fi fost foarte util daca ati fi precizat, concret, la ce se refera deconturile respective transmise de catre partenerul extern. In situatia in deconturile se refera la cheltuieli asociate unei prestari de servicii, aceste pot fi considerate niste prestari de servicii realizate de partenerul dvs. stabilit in afara teritoriului Romaniei, intr-un stat membru sau intr-un stat tert.
Totusi, in aceasta situatie, decontul ar fi trebuit anexat la o factura emisa de catre partenerul extern. In lipsa unor informatii necesare pentru incadrarea corecta a acestei operatiuni, numai dvs. aveti posibilitatea sa incadrati valoarea operatiunilor respective la prestari de servicii sau la recuperarea unor costuri efectuate de catre firma dvs. pe teritoriul unui alt stat decat Romania.
Daca deconturile respective reprezinta pentru dvs. achizitia unor servicii, iar firma dvs. nu a primit pentru deconturile respective si o factura emisa de partenerul extern pana pe data de 15 a lunii urmatoare prestarii serviciului, firma dvs. este obligata sa autofactureze operatiunea respectiva. In baza acestui document, autofactura, firma dvs. impoziteaza operatiunea prin aplicarea regimului de taxare inversa concretizat prin formula contabila 4426 = 4427, dar numai in situatia in care se considera ca locul prestarii serviciului este situat in Romania.
In acest caz se aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 conform careia locul prestarii serviciului este locul unde beneficiarul are sediul activitatii economice.
Daca situatia dvs. se incadreaza la servicii, operatiunea trebuie declarata prin decontul de TVA reglementat prin O.M.F.P. nr. 77 din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", publicat in M.Of. nr. 67 din 29 ianuarie 2010, la urmatoarele randuri:
* randul 7 denumit "Achizitii de servicii pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)", astfel:
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
- la randul 7.1 denumit "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" daca prestatorul este stabilit intr-un stat membru, cu preluarea sumei si la randul 7.1.1 daca prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc prestarea. Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427;
* randul 19 si, daca sunt servicii intracomunitare cu preluarea sumelor la randul 19.1 si 19.1.1 . Suma TVA se preia din rulajul debitor al contului 4426.
Sumele astfel declarate ca operatiuni intracomunitare prin decontul de TVA se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 la achizitii de servicii simobolizate cu litera S. In situatia in care serviciul achizitionat este prestat de un partener situat pe teritoriul unui stat tert, operatiunea nu se raporteaza prin declaratia cod 390.
In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere faptul ca fiecare decont primit de la partenerul extern poate indeplini caracter de factura ca document justificativ pentru realizarea unei operatiuni economice, in situatia in care cuprinde toate informatiile obligatorii unei facturi asa cum sunt impuse prin articolul 155 alineatul 5 din Codul fiscal asa cum sunt enumerate de la litera a) la n).
In concluzie, numai obiectul contractului incheiat cu partenerul extern poate incadra operatiunea respectiva in sfera de aplicare a TVA.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Regim fiscal pentru tichete cadou, tichete de masa, tichete de cresa si vouchere de vacanta acordate salariatilorSfatul saptamanii cu Adrian Benta: Verificati periodic codul de TVA al furnizorului dumneavoastra!Guvernul a aprobat! Programele IMM Invest, IMM Factor si Subprogramul AgroIMM Invest - Editia 2021 continuaNoi reglementari privind acordarea biletelor de tratament balnear pentru anul 2021 prin Casa de Pensii (Proiect Hotarare MMPS)Noul decont de TVA. Ce modifica ordinul publicat in Monitor?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Inregistrare ROI: In ce conditii ajustam TVA pentru bunurile de capital existente?Informatii obligatorii in noul Formular 394Evidentierea taxarii inverse pentru servicii intracomunitareMasuri de simplificare a TVALivrari intracomunitare, implicatii fiscale cand se comunica sau nu un cod valabil de TVAUltimele articole
Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVADecont precompletat e-TVA. Patronii IMM-urilor din Romania cer amanarea e-TVAArticole similare
Obligatie aplicare taxare inversa. Cum procedam in ce priveste DECLARATIA 390?Livrare intracomunitara. Decont de TVA si declaratie recapitulativaAchizitii de servicii intracomunitare. Ce implicatii TVA exista?Ce declaratii depune o societate care efectueaza o achizitie intracomunitara?Declarare achizitie autoturism nou. Decont TVAUltimele articole
Achizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390Cum pot fi emise facturile in cazul livrarilor de bunuri si care este tratamentul TVATransport persoane prin Bolt. Exemplu de monografie contabilaDECLARATIA 390. Cum se corecteaza formularul transmis eronat si sanctiunile aferentePana la final de ianuarie 2022 trebuie depusa D 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate in scopuri de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"