Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Lichidare microintreprindere. Aspecte juridice, contabile si fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Dec. 2020 Exclusiv
Tags: lichidare microinteprindere, aspecte juridice, fiscale, contabile

O societate platitoare de TVA, impozit micro si asociat persoana juridica din Cipru (LTD) doreste dizolvarea societatii astfel:

1. Valoare teren Ron 800.000 (terenul a fost achizitionat cu TVA);
 
2. Pierdere contabila Ron 200.000;
 
3. Imprumut asociat Ron 1 mil;
 
4. Maresc capitalul social cu imprumutul care este egal cu terenul si pierderea contabila;
 
5. Repartizare bunuri (teren) cu inchiderea capitalului social de Ron 800.000;
 
6. Inchidere pierdere contabila cu capitalul social de Ron 200.000;
 
7. Inregistrare asociatul persoana juridica (LTD ul) ca platitor de TVA in Romania;
 
8. Aplicare taxare inversa privind terenul si LTD ul merge mai departe din punct de vedere al TVA-ului.
 
Se impoziteaza cu impozit micro ceva?
 
Alte aspecte fiscale?
 
 
Daca societatea incepe dizolvarea simpla, fara lichidator in anul 2020 si intra in anul 2021, societatea se transforma in impozit pe profit?
Atunci la repartizare bunuri (teren, apartament, etc.), veniturile sunt egale cu cheltuile privind aceasta repartizare si nu mai rezulta impozit datorat! Dar daca dizolvarea se finalizeza in 2020 se plateste impozit micro?
Va rugam clarificari din acest punct de vedere si varianta cea mai optima!
 
Multumim anticipat!
 

Raspunsul consultantului fiscal Dana Hristu:
 

Lichidarea societatilor comerciale se realizeaza conform prevederilor de la art. 237 din Legea nr. 31/1990 a societatilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Reflectarea in contabilitate a operatiunilor legate de lichidarea societatilor comerciale se efectueaza potrivit prevederilor din OMFP nr. 897/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Pentru lichidarea societatilor comerciale se parcurg urmatoarele etape:
    • Inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale societatilor comerciale care urmeaza sa se lichideze si inregistrarea rezultatelor inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie;
    • Intocmirea situatiilor financiare in formatul prevazut de reglementarile contabile
    • Stabilirea operatiunilor care urmeaza sa fie efectuate in numele societatii comerciale;
    • Valorificarea elementelor de activ (vanzarea imobilizarilor si a stocurilor, incasarea creantelor, a investitiilor financiare pe termen scurt etc.);
    • Achitarea datoriilor societatii comerciale catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, precum si a celorlalte obligatii sociale catre alte fonduri, salariati si alti terti;
    • Stabilirea rezultatului lichidarii (profit sau pierdere), intocmindu-se contul de profit si pierdere in formatul prevazut de reglementarile contabile aplicabile;
    • Intocmirea bilantului, rezultat in urma lichidarii ce sta la baza efectuarii partajului si calculul impozitelor datorate potrivit legii.
Conform prevederilor de la art. 47 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, daca microintreprinderea se afla afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, in anul 2021 se va inregistra ca platitoare de impozit pe profit, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator.
 
Exercitiul financiar al unei persoane juridice care se lichideaza incepe in ziua urmatoare incheierii exercitiului financiar anterior si se incheie in ziua precedenta datei cand incepe lichidarea. Perioada de lichidare este considerata un exercitiu financiar distinct fata de cel precedent, indiferent de durata sa.
 
In conformitate cu prevederile art. 28 alin. (1¹) din Legea 82/1991 a contabilitatii, precum si in conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 a  societatilor cu modificarile si completarile ulterioare societatea are obligatia sa intocmeasca situatii financiare cu ocazia lichidarii.
In cazul lichidarii se datoreaza impozit pe venitul din lichidare iar, venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.
 
Venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezinta distributii in bani sau in natura ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi se impun cu o cota de 10%, impozitul fiind final.
 
Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa in cazul lichidarii persoanei juridice se plateste pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost distribuit venitul reprezentand reducerea capitalului social.
 
Potrivit art. 223 alin (1) lit. o) din Codul fiscal sunt venituri impozabile obtinute de nerezidenti din Romania veniturile realizate de nerezidenti din lichidarea unei persoane juridice romane. Venitul brut realizat din lichidarea unei persoane juridice romane reprezinta suma excedentului distributiilor in bani sau in natura care depaseste aportul la capitalul social al persoanei fizice/juridice beneficiare. Se considera venituri din lichidarea unei persoane juridice, din punct de vedere fiscal, si veniturile obtinute in cazul reducerii capitalului social, potrivit legii, altele decat cele primite ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi. Venitul impozabil reprezinta diferenta dintre distributiile in bani sau in natura efectuate peste valoarea fiscala a titlurilor de valoare.
 
Cota de impozitare este de 16%
Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti.Impozitul se declara prin formularul 207” Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti” pana pe data de 25 Ianuarie a anului urmator.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Lichidare microintreprindere. Aspecte juridice, contabile si fiscale":
Rating:

Nota: 4.06 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016