Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Falimentul beneficiarului, un motiv de ajustare a bazei de impozitare a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mai. 2009
Tags: insolventa, codul fiscal, tva, tva, ajustarea bazei de impozitare

Procedura ajustarii bazei de impozitare *d.p.d.v. fiscal: Procedura de ajustare a bazei de impozitare impune parcurgerea urmatoarelor etape de lucru: -emiterea obligatorie a unei facturi de ajustare ...

Procedura ajustarii bazei de impozitare

* d.p.d.v. fiscal:

Procedura de ajustare a bazei de impozitare impune parcurgerea urmatoarelor etape de lucru:

- emiterea obligatorie a unei facturi de ajustare prin care se inscrie cu semnul minus atat baza de impozitare, cat si TVA aferenta 

Obligativitatea emiterii unei facturi rezulta din prevederile art. 159 „Corectarea documentelor“ alin. (2) din Codul fiscal prin care se face precizarea: „In situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 138 lit. d)“.

Prin lit. d) este permisa ajustarea "in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului“.

Asa cum rezulta din textul de lege, factura emisa pentru ajustarea in minus a bazei de impozitare nu se transmite si firmei declarate in stare de faliment (insolventa).

Aceeasi obligatie rezulta si din normele de aplicare ale Codului fiscal elaborate pentru punerea in practica a art. 138 pct. 20 alin. (1) prin care se face precizarea ca furnizorii de bunuri sau prestatorii de servicii ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii in situatia in care evenimentele enumerate la art. 138 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile.

In continuare, se mentioneaza obligatia furnizorilor sau a prestatorilor de a emite, in astfel de situatii, facturi cu valorile inscrise cu semnul minus deoarece are loc reducerea bazei de impozitare a TVA.

Pe factura astfel emisa se face referire la factura initiala si se inscrie mentiunea „ajustare baza de impozitare“. D.p.d.v. al formei, factura de ajustare a bazei de impozitare a TVA poate fi considerata o factura de stornare.

Recomandari!
Daca pentru acelasi client, declarat definitiv si irevocabil in stare de faliment, avetimaimulte facturi neincasate integral sau partial neincasate, va recomand sa emiteti o factura de ajustare pentru fiecare factura emisa initial. Nu recomand emiterea unei singure facturi de ajustare, centralizatoare, pentru intregul sold debitor al contului 4118.

Nu s-ar mai respecta astfel cerintele impuse prin art. 155 alin. (5) literele k), l), m) si n) din Codul fiscal cu privire la informatiile ce trebuie furnizate obligatoriu prin fiecare factura emisa, referitoare la:

 denumirea si cantitatea bunurilor livrate si denumirea serviciilor prestate;
 data la care au fost livrate bunurile sau prestate serviciile;
 pretul unitar al bunurilor sau tariful serviciilor si baza de impozitare aferenta bunurilor livrate si serviciilor prestate, diferentiat pentru fiecare cota, scutire sau operatiune netaxabila;
 suma TVA colectata corespunzator cotelor aplicabile.

Va recomand sa inscrieti pe factura de ajustare urmatoarele informatii necesare pentru identificarea facturii:

- baza legala a ajustarii efectuate:
Cod fiscal, art. 138 lit. d); 
-  numarul si data hotararii judecatoresti definitive si irevocabile.

Model de factura pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA

Furnizor:                                                         Cumparator:
S.C. AUTOMEC S.A.                                       S.C. COVRIGEI S.R.L.
Sediul social: str. .................. nr. .......            Sediul social: str.................... nr. ........
Dolj                                                                Roman
Nr. O.N.R.C. J 34/265/1997                              Nr. O.N.R.C.J 52/43456/2007
C.U.I. RO 9625020                                          C.U.I. RO 323459
                    
Factura nr. 1475 din 31.03.2009
Nr.
crt.
Denumire
U.M.
Cantit.
Pretul unitar
(fara TVA)
Valoare
-lei-
Valoare TVA 
-lei-

0

1

2

3

4

5

6

1 Ajustare baza de impozitare la factura nr. 23467/05.02.05 conform art. 138 lit. d), hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila din data de 02.03.09  x x x - 4.500 - 4.655
2 Total factura (col. 5 + col. 6) -29.155


 evidentierea facturii emise in jurnalul pentru vanzari prin inscrierea cu semnul minus a valorii totale, delimitata prin cele doua elemente de identificare, respectiv baza de impozitare si TVA colectata aferenta
 raportarea operatiunii in decontul de TVA in baza jurnalului pentru vanzari

Prin decontul de TVA nu au fost reglementate in mod expres situatiile de ajustare a TVA colectate admise prin art. 138 din Codul fiscal, ci doar situatiile de ajustare a TVA deduse initial la data achizitiei bunurilor mobile corporale si a bunurilor imobile, in functie de situatiile intervenite ulterior achizitiei, in perioadele fiscale de raportare.
Din acest motiv, consider ca ajustarea TVA colectata trebuie inscrisa la randul de regularizari TVA colectata din decontul de TVA reglementat prin O.M.E.F. nr. 1.746 din 16 decembrie 2008, respectiv la randul 13 destinat regularizarilor privind taxa colectata.
 
Astfel de regularizari sunt impuse de aparitia unor evenimente care determina modificarea datelor declarate initial prin decontul de TVA.
Prin O.M.F.P. nr. 1.746 din 16 decembrie 2008 se face precizarea ca se evidentiaza la randul 13 sumele rezultate din:
�� corectarea informatiilor cuprinse la randurile 6, 7, 8, 9 si 10 din deconturile anterioare;
�� orice alte sume rezultate din regularizarile prevazute de legislatia in vigoare, datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate initial.
 
Aici au fost avute in vedere, printre altele:
– acordarea de reduceri de pret;
– modificarea pretului de vanzare;
– nedeclararea din eroare a operatiunii in perioada in care intervine exigibilitatea etc.
 
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Falimentul beneficiarului, un motiv de ajustare a bazei de impozitare a TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016