Tags: achizitii intracomunitare, legea nr227/2015, microintreprindere neplatitoare de tva
In studiul de caz propus astazi, specialistul nostru va raspunde intrebarilor formulate in cazul unei microintreprinderi neplatitoare de TVA, recent deschisa, care doreste sa achizitioneze un utilaj de 6 000 de euro din UE. Care sunt implicatiile acestei achizitii din punctul de vedere al TVA-ului, al declaratiilor, in relatia cu ANAF-ul?
Specialistul explica
Potrivit art. 268 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
"Prin exceptie de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila;
b) valoarea totala a acestor
achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin normele metodologice’’.
Conform pct. 3 din Normele metodologice date in aplicarea art. 268 din Codul fiscal:
"(5) Echivalentul in lei al plafonului pentru achizitii intracomunitare de bunuri de 10.000 euro, prevazut la art. 268 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal aplicabil in cursul unui an calendaristic, se determina pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la cifra miilor. Rotunjirea se face prin majorare cand cifra sutelor este egala sau mai mare decat 5 si prin reducere cand cifra sutelor este mai mica de 5, prin urmare plafonul este de 34.000 lei.
(6) In aplicarea art. 268 alin. (5), pentru calculul plafonului de achizitii intracomunitare de bunuri se iau in considerare urmatoarele elemente:
a) valoarea tuturor achizitiilor intracomunitare de bunuri, cu exceptia achizitiilor prevazute la alin. (7);
b) valoarea tranzactiei ce conduce la depasirea plafonului pentru achizitii intracomunitare de bunuri;
c) valoarea oricarui import efectuat de persoana juridica neimpozabila in alt stat membru, pentru bunurile transportate in Romania dupa import.
(7) La calculul plafonului pentru achizitii intracomunitare de bunuri nu se vor lua in considerare:
a) valoarea achizitiilor intracomunitare de produse accizabile;
b) valoarea achizitiilor intracomunitare de mijloace noi de transport;
c) valoarea achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o livrare de bunuri cu instalare sau montaj, pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal;
d) valoarea achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o vanzare la distanta, pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 alin. (2) si (3) din Codul fiscal;
e) valoarea achizitiilor de bunuri second-hand, de opere de arta, de obiecte de colectie si antichitati, asa cum sunt definite la art. 312 din Codul fiscal, in cazul in care aceste bunuri au fost taxate conform unui regim special similar celui prevazut la art. 312 din Codul fiscal in statul membru din care au fost livrate;
f) valoarea achizitiilor de gaze naturale, energie electrica, energie termica sau agent frigorific a caror livrare a fost efectuata in conformitate cu prevederile art. 275 alin. (1) lit. e) si f) din Codul fiscal.
(8) In cazul in care plafonul pentru achizitii intracomunitare de bunuri este depasit, persoana prevazuta la art. 268 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Inregistrarea va ramane valabila pentru perioada pana la sfarsitul anului calendaristic in care a fost depasit plafonul de achizitii si cel putin pentru anul calendaristic urmator sau, dupa caz, pana la data la care persoana respectiva se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, daca aceasta data este anterioara acestui termen’’.
Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta faptul ca prin aceasta achizitie intracomunitara, societatea nu depaseste plafonul de 10.000 euro (34.000 lei) reprezentand suma tuturor achizitiilor intracomunitare de la inceputul anului (inclusiv achizitia de 6000 euro) si acest plafon nu a fost depasit nici in anul anterior, operatiunea nu este impozabila in Romania, drept urmare societatea nu are nicio obligatie declarativa sau de plata.
Daca prin aceasta achizitie se va depasi plafonul anual de 10.000 euro reprezentand achizitii intracomunitare de bunuri, inainte de efectuarea acestei achizitii, societatea este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA potrivit art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal si va avea obligatia depunerii decontului special de TVA (Formular nr. 301), cuprinzand TVA de plata catre bugetul de stat rezultata din aplicarea cotei standard de TVA la valoarea achizitiei. De asemenea, societatea va avea obligatia depunerii Declaratiei recapitulative 390.
Redam mai jos prevederile art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal:
"(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) - d) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara’’.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Inchiriere container si lavete din UE
Intrebare:
Am primit de la un furnizor inregistrat ca platitor de tva in HU lavete spre folosinta intr-un container de colectare pe care ni le inlocuiesc saptamanal. In contract este prevazut ca acestea sunt proprietate a furnizorului impreuna cu containerul si se vor factura numai in conditia distrugerii lor.
Doresc sa stiu din punct de vedere al tratamentului fiscal daca se incadreaza la bunuri transferate spre folosinta si o consider o prestare de serviciu aplicand taxare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie servicii UE si nonUE neplatitor de TVA
Intrebare:
O fundatie, neplatitoare de TVA, are cod special de TVA, pentru achizitii de bunuri si servicii UE. A achizitionat servicii UE cat si servicii non-UE.
Declararea acestor servicii s-a facut in declaratia 301, pe codul special de TVA inclusiv si plata TVA-ului.
S-a platit si declarat corect in declaratia 301, pe cod special de TVA, serviciile non-UE ? Daca nu, cum ar trebui corect declarate si platite? Cum se pot face corectiile declaratiilor depuse deja,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri si servicii
Intrebare:
Am achizitionat de pe platforma EMAG produse dupa cum urmeaza de la furnizori diferiti:
- o piesa de schimb (vana de amestec) de la un furnizor din Franta, cod TVA FR64979911930;
- un mouse si un adaptor de la un furnizor din Polonia, cod TVA PL 6793184712;
Ma intereseaza sa stiu cum sa tratez din punct de vedere al TVA aceste doua facturi, cum trebuie inregistrate, dar si declaratiile pe care trebuie sa le depun. Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<