keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Arenda platita in natura. Tratament fiscal TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Apr. 2019 Exclusiv
Tags: legea 227, codul fiscal, tva 9%

In studiul de caz propus astazi vom vedea care este raspunsul specialistului in situatia urmatoare: O firma plateste arenda in natura catre proprietarii terenurilor pe care le lucreaza. In acest caz, firma are obligatia sa colecteze TVA pentru arenda in natura platita? Cu ce cota de TVA se va emite factura?

 

Raspunsul specialistului


In situatia in care arendatorul este o persoana fizica, neimpozabila din punct de vedere al TVA, pentru livrarea cerealelor drept plata in natura a arendei, arendasul emite o factura  prin aplicarea regimului normal de taxare, colectand  TVA prin  aplicarea  cota TVA de 9%, in vigoare la data faptului generator conform prevederilor art. 291 „Cotele ”, alin. (4) „Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 282 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei.” 
 
Practic, plata in natura a arendei este echivalenta cu livrarea de bunuri (cereale). Valoarea arendei in natura se compenseaza cu valoarea datorata drept arenda prin formula contabila 401 = 411 sau 461.
 
Cota redusa de 9% este reglementata prin art. 291 alin. (2), lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal „Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri: ....e) livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri; ”. 
Totusi, cota redusa de 9% se aplica conditionat, numai daca cerealele respective se incadreaza in codurile NC enumerate in mod expres prin normele de aplicare ale art. 291 alin. (2), lit. e).
 
Astfel, prevederile art. 291 alin. (2), lit. e), trebuie coroborate cu cele de la pct. 37 alin. (4) lit. l) din normele de aplicare ale acestui articol, norme adoptate prin H.G. nr. 1/2016 ale acestui articol „Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal se aplica pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti, pentru livrarea bunurilor care se incadreaza la urmatoarele coduri NC, indiferent de destinatia acestora: l) cereale care se incadreaza la codurile NC 1001 - 1008, cu exceptia celor destinate insamantarii care se incadreaza la codurile NC 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005 10, 1006 10 10, 1007 10 si 1008 21 00; ”
 
In situatia in care cerealele respective nu se incadreaza in codurile NC reglementate prin norme, livrarea se efectueaza prin aplicarea cotei standard TVA 19%.
 
In situatia in care atat arendasul, cat si  arendatorul sunt  persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, livrarea trebuie efectuata de catre arendas, obligatoriu,  prin aplicarea  masurilor de simplificare reglementate prin art. 331“Masuri de simplificare ”,  alin. (2) lit. c)  alin. (2), lit. c) „(2) Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt: …c) livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar, care nu sunt in principiu destinate ca atare consumatorilor finali. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri; ”.
Aceste coduri sunt enumerate, detaliat,  in norme,  la pct. 109, alin.  (7) “Codurile NC aferente cerealelor, plantelor tehnice, semintelor oleaginoase si sfeclei de zahar, prevazute la art. 331 alin. (2) lit. c), sunt urmatoarele: ”, “Cotele”, astfel:
- 1001 Grau si meslin;                              
- 1005  Porumb.
 
Asa cum se poate constata, acestea sunt  similare celor de la pct. 37 alin. (4) lit. l) din normele de aplicare ale art. 291 deoarece se incadreaza in plaja NC 1001 – 1008.
 
Alte coduri:
- 1002 Secara;
- 1003 Orz;
- 1004 Ovaz;
- 10086000 Triticale;
- 1201 Boabe de soia, chiar sfaramate.
                      
In concluzie, daca cerealele respective se incadreaza in codurile NC mentionate, iar cei doi parteneri (arendasul si arendatorul) sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316, arendasul este obligat sa aplice regimul de taxare inversa, mentionand cota de 9%. La randul sau, arendatorul, indeplineste obligatia de plata a TVA prin formula contabila 4426 = 4427, aplicand cota redusa de 9%, inscrisa de catre arendas pe factura emisa. 
 
In concluzie, cota TVA aplicabila este conditionata de soiul de cereale obtinut din exploatarea terenului cultivat, preluat prin arenda. 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016