Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firme care primesc imprumuturi de la persoane fizice. Cum se stabileste dobanda

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Apr. 2024
Firme care primesc imprumuturi de la persoane fizice. Cum se stabileste dobanda
Tags: dobanzi, imprumuturi firme, dobanzi imprumuturi

O persoana fizica, ce nu este asociat/administrator/salariat al societatii, acorda un imprumut societatii. Pentru acest imprumut se poate stabili dobanda? Aceasta dobanda este cheltuiala deductibila? Multumesc!

Dobanda pentru imprumuturi acordate firmelor – raspunsul specialistului: 

 

De principiu, orice livrare de bunuri sau prestare de servicii are un pret, care in cazul spetei dvs. este reprezentat de dobanda.


Important insa, pentru asigurarea respectarii normelor BNR, este ca persoana fizica sa nu desfasoare astfel de activitati cu caracter profesional, cu alte cuvinte o astfel de operatiune sa aiba caracter pur ocazional.


Pentru o mai buna intelegere a regimului fiscal aplicabil dobanzii, redau in continuare alin. (11) al pct. 5 din normele metodologice date in aplicarea art. 11 din legea 227/2015 privind Codul fiscal, astfel:


"(11) Cand un contribuabil acorda un imprumut/credit unei persoane afiliate sau atunci cand acesta primeste un astfel de imprumut/credit, indiferent de scopul si destinatia sa, pretul pietei pentru asemenea serviciu este constituit din dobanda care ar fi fost agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile,inclusiv comisionul de administrare a creditului, respectiv imprumutului. 

 

In cazul serviciilor de finantare intre persoane afiliate, pentru alocarea veniturilor se analizeaza:

a) daca imprumutul dat este in interesul desfasurarii activitatii beneficiarului si a fost utilizat in acest scop;

b) daca a existat o schema de distributie a profitului.

Incadrarea imprumutului in schema de distributie a profitului se va efectua daca la data acordarii imprumutului nu se asteapta in mod cert o rambursare a imprumutului sau daca contractul contine clauze defavorabile pentru platitor.

Atunci cand se analizeaza cheltuielile/veniturile cu dobanda, trebuie luate in considerare: suma si durata imprumutului, natura si scopul imprumutului, garantia implicata, valuta implicata, riscurile de schimb valutar si costurile masurilor de asigurare a ratei de schimb valutar, precum si alte circumstante de acordare a imprumutului.

Raportarea conditiilor de imprumut are in vedere ratele dobanzii aplicate in imprejurari comparabile si in aceeasi zona valutara de o persoana independenta. De asemenea, trebuie sa se tina seama de masurile pe care persoanele independente le-ar fi luat pentru a imparti riscul de schimb valutar, de exemplu: clauze care mentin valoarea imprumutului in termeni reali, incheierea unui contract de acoperire a riscului valutar sau pentru plata la termen pe cheltuiala imprumutatorului.(...)"

Asadar, este chiar recomandabil ca un astfel de contract de imprumut sa aiba un pret reprezentat cel putin de dobanda, dar atentie si la celelalte prevederi care insotesc astfel de operatiuni, astfel cum sunt ele redate in materialul legislativ anterior citat.

Deductibilitatea dobanzii la calculul impozitului pe profit la persoana juridica, beneficiar al contractului, va avea in vedere prevederile art. 25 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal, si anume:
"(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
(...)
h) cheltuielile cu dobanzile si alte costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic, potrivit art. 402;".

Conform art. 40^2 alin. (5) din Codul fiscal:
"(5) Prin exceptie de la alin. (1) si (4), in cazul in care contribuabilul este o entitate independenta, in sensul ca nu face parte dintr-un grup consolidat in scopuri de contabilitate financiara, si nu are nicio intreprindere asociata si niciun sediu permanent, acesta deduce integral costurile excedentare ale indatorarii, in perioada fiscala in care acestea sunt suportate." 


Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firme care primesc imprumuturi de la persoane fizice. Cum se stabileste dobanda":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016