Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comportament contradictoriu al unor inspectori ANAF. Instanta a anulat plati de 5 milioane lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 18 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: dobanzi, penalitati de intarziere, inspectie fiscala, inspectori anaf, instanta, anularea definitiva

Obligatii de plata in cuantum de 5 milioane de lei au fost anulate dupa ce instanta judecatoareasca a decis ca inspectorii ANAF nu au impus in mod corect aceste sume. In concret, datoriile de plata stabilite pentru o companie multinationala au fost recent anulare in urma unei hotarari date de Curtea de Apel Bucuresti.

Avocati din cadrul  D&B David si Baias au avut astfel castig de cauza prin anularea definitiva a unor obligatii fiscale de 5 milioane lei rprezentand accesorii (dobanzi si penalitati) calculate pentru intârzierea la plata a unui impozit impus de o inspectie fiscala care a modificat decizia unui control anterior.
 
"Curtea de Apel București a cenzurat conduita contradictorie a organelor ANAF care, cu ocazia unei prime inspectii fiscale, au obligat contribuabilul sa efectueze anumite inregistrari ca deductibile fiscal, in timp ce in cadrul unei inspectii subsecvente, au revenit asupra solutiei dispuse anterior, obligand societatea sa inregistreze respectivele cheltuieli intr-o maniera diferita. Aceasta a dus la stabilirea unui impozit pe profit suplimentar in sarcina societatii, dar și la stabilirea de obligatii fiscale accesorii aferente, calculate automat de catre organul fiscal, pentru motivul neplatii la termen a obligatiei fiscale principale", se arata in comunicatul transmis de avocati, citat de Profit.ro.


Sursa amintita a explicat, totodata, faptul ca "intarzierea platii a fost exclusiv determinata de aducerea la indeplinire a dispozitiei de masuri obligatorii emise de ANAF cu ocazia primului control" astfel ca impunerea unor dobanzi si penalitati de intarziere nu era sustinuta prin lege.


A fost, de asemenea, invocata recunoasterea aplicarii principiului proportionalitatii la calcularea obligatiilor fiscale accesorii.
 
"Credem ca se ofera astfel contribuabililor o protectie absolut necesara impotriva actiunilor nelegale ale organelor fiscale de atragere a raspunderii fiscale, indiferent de circumstantele care au determinat neplata la termen a impozitului", a declarat Mihai Boian, avocat senior, citat de Profit.ro.
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comportament contradictoriu al unor inspectori ANAF. Instanta a anulat plati de 5 milioane lei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016