Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Accesorii pentru neplata TVA. Cum solutionam contestatia de rambursare a TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: tva, rambursare, concluzii, solutii, impunere, accesorii, neplata tva, contestatie, rambursarea

In cele ce urmeaza, analiza noastra se refera la situatia in care se emite o cerere de rambursare de TVA in decembrie 2009, nefiind insa acceptata rambursarea. In urma contestatiei, in noiembrie 2012, societatea primeste dreptul de deducere, dar nu si de rambursare. Vom vedea astfel daca pentru perioada decembrie 2009-noiembrie 2012 se calculeaza accesorii pentru TVA-ul de plata chiar daca societatea avea de recuperat pe cumulat, nefiind solutionata contestatia la acel moment.

Se va stabili, mai exact, daca societatea isi recapata dreptul de deducere din momentul emiterii deciziei contestate sau deciziei finale.    

In primul rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca suma TVA solicitata la rambursare pentru luna decembrie 2009 nu mai trebuia reportata prin deconturile de TVA cod 300 completate pentru  perioadele fiscale urmatoare. De altfel, dupa inregistrarea  cererii de rambursare, organul fiscal competent transfera suma solicitata la rambursare intr-o fisa separata, in asteptarea solutionarii cererii de rambursare prin control anticipat sau prin control ulterior.

       In al doilea rand, trebuie retinut faptul ca urmare deciziei de impunere emise ca rezultat al constatarilor cuprinse in Raportul de inspectie fiscala prin care s-a anulat dreptul de deducere a sumei TVA deductibile din decembrie 2009 si s-au  stabilit diferente suplimentare de plata care au condus la diminuarea sau anularea sumei solicitate la rambursare, s-a diminuat/anulat din fisa sintetica pe platitor  si suma TVA de rambursat, solicitata la rambursare.  In acest stadiu, pana la primirea deciziei de solutionare a contestatiei, sumele raportate prin decontul de TVA cod 300 depus dupa primirea deciziei de impunere trebuia sa corespunda cu sumele inscrise in fisa sintetica pe platitor dupa operarea deciziei de impunere.

Astfel, pentru perioada decembrie 2009 - noiembrie 2012  prin programul informatic al A.N.A.F. se calculeaza automat accesorii pentru suma TVA de plata din deconturile de TVA chiar daca solutionarea contestatiei era in curs si prin deconturile de TVA ulterioare ati continuat reportarea sumei TVA solicitate la  rambursare .  Pentru conformitate, va recomand sa solicitati o fisa sintetica pe platitor si sa verificati modul de operare al deciziei de impunere, dar si calcularea accesoriilor aferente pentru perioadele fiscale urmatoare in care a rezultat TVA de plata din deconturile de TVA cod 300.

Practic, aceasta situatie este posibila si permisa deoarece  formularea contestatiei impotriva unui act administrativ fiscal  nu suspenda obligatia de plata a diferentelor suplimentare stabilite prin decizia de impunere. In acest sens, am in vedere prevederile art. 215 ,,Suspendarea executarii actului administrativ fiscal,, alin.   (1) din O.G. nr. 92 din 24 decembrie 2003, republicata privind Codul de procedura fiscala prin care se reglementeaza in mod expres ca ,,Introducerea contestatiei pe calea administrativa de atac nu suspenda executarea actului administrativ fiscal.,,.
 
        In al treilea rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca decizia de solutionare a contestatiei este transmisa atat societatii dvs. cat si organului fiscal de administrare care este obligat sa opereze in fisa  pe platitor concluziile organului de solutionare a contestatiei. In acest caz, avand in vedere ca s-a obtinut solutionarea favorabila a contestatiei, organul fiscal de administrare va anula  atat diferentele suplimentare de plata stabilite initial prin decizia de impunere cat si accesoriile aferente calculate pentru perioadele in care suma TVA de plata s-a compensat prin decontul de TVA cu suma TVA de rambursat. Acesta este un motiv in plus pentru a verifica modul de operare in fisa sintetica pe platitor a  deconturilor de TVA, dar si a contestatiei solutionate in favoarea societatii pe care o reprezentati.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Accesorii pentru neplata TVA. Cum solutionam contestatia de rambursare a TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016