Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea unei marci comerciale generata intern. Cum procedam la capitalizarea imobilizarilor necorporale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: inregistrarea unei marci, osim, cheltuieli exploatare, imobilizari, brevete, licente, concesiuni

Se va stabili in randurile urmatoare care este incadrarea contabila a taxelor platite (cheltuieli exploatare versus imobilizari necorporale) pentru inregistrarea unei marci (slogan) la OSIM. Se mentioneaza ca marca a fost generata intern de societate.



Recunoasterea in contabilitate a unei imobilizari necorporale se poate face numai in concordanta cu prevederile OMFP 3055/2009.

Astfel, potrivit pgf. 74 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE si cu Directiva a VII-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009 nu pot fi recunoscute ca si imobilizari necorporale concesiunile, brevetele, licentele, marcile comerciale, drepturile si activele similare, create intern de entitate.

Ca urmare costurile de inregistrare ale acestei marci / slogan la OSIM vor fi considerate costuri ale perioadei.
 
In general vorbind costurile legate de realizarea unui proiect se impart in doua categorii:
-         costuri de cercetare (sunt considerate cheltuieli ale perioadei)
-         costuri de dezvoltare (capitalizabile)
 
Separarea celor doua categorii de costuri din viata unui proiect este data de indeplinirea cumulata a celor sase conditii necesare pentru capitalizarea cheltuielilor legate de dezvoltarea proiectului (prevazute la pgf. 78 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE si cu Directiva a VII-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009):

   1) fezabilitatea tehnica pentru finalizarea imobilizarii necorporale, astfel incat aceasta sa fie disponibila pentru utilizare sau vanzare;
   2) intentia sa de a finaliza imobilizarea necorporala si de a o utiliza sau vinde;
   3) capacitatea sa de a utiliza sau vinde imobilizarea necorporala;
   4) modul in care imobilizarea necorporala va genera beneficii economice viitoare probabile. Printre altele, entitatea poate demonstra existenta unei piete pentru productia generata de imobilizarea necorporala ori pentru imobilizarea necorporala in sine sau, daca se prevede folosirea ei pe plan intern, utilitatea imobilizarii necorporale;
   5) disponibilitatea resurselor tehnice, financiare si de alta natura adecvate pentru a completa dezvoltarea si pentru a utiliza sau vinde imobilizarea necorporala;
   6) capacitatea sa de a evalua credibil cheltuielile atribuibile imobilizarii necorporale pe perioada dezvoltarii sale.
 
Toate cheltuielile efectuate de entitate legate de un proiect pana in momentul indeplinirii cumulative a celor sase criterii vor fi considerate cheltuieli ale perioadei (sau cheltuieli de cercetare).

Separarea intre cele doua categorii de costuri este foarte importanta pentru firma deoarece poate denatura foarte usor profitabilitatea unei firme: capitalizand costuri de cercetare se poate creste artificial profitabilitatea firmei.
 
Dupa indeplinirea criteriilor de capitalizare, in fiecare luna in care se vor efectua cheltuieli legate de proiect se va inregistra in contabilitate, la valoarea totala a costurilor cu realizarea proiectului inregistrate in luna respectiva, nota contabila:
 
233 "Imobilizari necorporale in curs de executie"   =          721 "Venituri din productia de imobilizari necorporale"
 
Evidenta contabila se tine pe analitice distincte deschise pentru fiecare proiect in parte.
 
In momentul in care proiectul este finalizat valoarea acestuia este transferata la contul specific de imobilizari necorporale, respectiv 205 "Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare" in cazul dumneavoastra:
 
205 "Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare" = 233 "Imobilizari necorporale in curs de executie"


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea unei marci comerciale generata intern. Cum procedam la capitalizarea imobilizarilor necorporale?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016