Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom stabili mai jos ce inregistrari contabile se fac in cazul unui contract de know-how incheiat intre o persoana juridica si o persoana fizica, precum si ce taxe si impozite se platesc. Vom vedea, de asemenea, si unde se va inregistra contractul respectiv.
Solutia consultantului:
Conform art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuala, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite.
Pct. 62 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, carora le revine obligatia calcularii si retinerii impozitului anticipat, sunt, dupa caz:
- utilizatorii de opere, inventii, know-how si altele asemenea, in situatia in care titularii de drepturi isi exercita drepturile de proprietate intelectuala in mod personal, iar relatia contractuala dintre titularul de drepturi de proprietate intelectuala si utilizatorul respectiv este directa;
- organismele de gestiune colectiva sau alte entitati, care, conform dispozitiilor legale, au atributii de gestiune a drepturilor de proprietate intelectuala, a caror gestiune le este incredintata de catre titulari. In aceasta situatie se incadreaza si producatorii si agentii mandatati de titularii de drepturi, prin intermediul carora se colecteaza si se repartizeaza drepturile respective.
Asadar, veniturile obtinute de persoana fizica constituie venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Societatea comerciala are obligatia calcularii si retinerii impozitului anticipat, in situatia in care titularul isi exercita dreptul de proprietate intelectuala in mod personal, iar relatia contractuala dintre titularul de drepturi de proprietate intelectuala si societate este directa.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Beneficiarul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
1) retinere la sursa reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX indice 2 din Codul fiscal.
2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 522 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Contributii sociale:
1. CAS
Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.
Asadar, regula este ca persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale.
Art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal stabileste ca, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 29621 alin. (1).
Asadar, daca o persoana realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj sau este asigurata in sistemul public de pensii, in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, sau are calitatea de pensionar al acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute din drepturi de proprietate intelectuala.
2. CASS
Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.
In ceea ce priveste exceptiile de la plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate art. 296 indice 23 alin. (2) din Codul fiscal, prevede ca persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la cap. I, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 29621 alin. (1) lit. a)-d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e).
Prin urmare, persoana care realizeaza venituri din drepturi de autor nu datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale de sanatate daca realizeaza concomitent si:
- venituri din salarii;
- venituri asimilate salariilor;
- venituri din indemnizatii de somaj;
- venituri din pensii;
- venituri in calitate de intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale;
- venituri in calitate de membru al unei intreprinderi familiale;
- venituri in calitate de persoana cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- venituri din profesii libere;
- venituri din activitati agricole.
- venituri din asocieri fara personalitate juridica;
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
- venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
Pentru persoanele care nu se incadreaza la exceptii, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cota de cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 din Codul fiscal
de 20%, iar in cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala, de 25%.
Baza de calcul nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Platitorul de venit are obligatia calcularii, retinerii si virarii contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit.
Incadrarea in plafon se efectueaza de catre organul fiscal, anual, dupa depunerea declaratiilor informative de catre platitorii de venit.
Veniturile din drepturi de propietate intelectuala cu retinere la sursa se declara de platitorul venitului in fomularul 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" si Formularul 205, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent.
In termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit trebuie beneficiarul va depune declaratia 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane" - in cazul in care unitatea retine impozitul de 10%. In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 020.
Anual, pana pe data de 25 mai a anului curent pentru anul anterior beneficiarul venitului va depune declaratia privind veniturile realizate (declaratia 200) - doar in cazul in care angajatorul retine impozit de 10%.
Din punct de vedere contabil, recunoasterea imobilizarilor necorporale se efectueaza in conformitate cu prevederile cuprinse in sectiunea 8.2.2. "Imobilizari necorporale" din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009. Potrivit acestora, o imobilizare necorporala este un activ identificabil, nemonetar, fara suport material si detinut pentru utilizare in procesul de productie sau furnizare de bunuri sau servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative.
O imobilizare necorporala indeplineste criteriul de a fi identificabila cand:
a) este separabila, adica poate fi separata sau divizata de entitate si vanduta, transferata, autorizata, inchiriata sau schimbata, fie individual, fie impreuna cu un contract corespunzator, un activ identificabil sau o datorie identificabila; sau
b) decurge din drepturi contractuale sau de alta natura legala, indiferent daca acele drepturi sunt transferabile sau separabile de entitate sau de alte drepturi si obligatii.
O entitate controleaza o imobilizare daca entitatea are capacitatea de a obtine beneficii economice viitoare de pe urma resursei si de a restrictiona accesul altora la acele beneficii. Beneficiile economice viitoare care decurg dintr-o imobilizare necorporala pot include venitul din vanzarea produselor sau serviciilor, economisiri de costuri sau alte beneficii rezultate din utilizarea imobilizarii de catre entitate.
Anumite imobilizari necorporale pot fi pastrate in sau pe un obiect fizic, cum ar fi un compact-disc (in cazul unui software), documentatie legala (in cazul unei licente sau al unui brevet) sau pelicula. Pentru a stabili daca o imobilizare care incorporeaza atat elemente corporale, cat si necorporale ar trebui tratata ca imobilizare corporala sau ca imobilizare necorporala, o entitate evalueaza care element este mai semnificativ.
De exemplu, software-ul pentru un utilaj computerizat care nu poate opera fara acel software specific se include in valoarea acelei imobilizari corporale. Acelasi lucru este valabil si pentru sistemul de operare al unui computer. Atunci cand software-ul nu este parte integranta a hardware-ului respectiv, software-ul este tratat ca imobilizare necorporala.
Conform prevederilor pct. 74, in cadrul imobilizarilor necorporale se cuprind:
- cheltuielile de constituire;
- cheltuielile de dezvoltare;
- concesiunile, brevetele, licentele, marcile comerciale, drepturile si activele similare, cu exceptia celor create intern de entitate;
- fondul comercial;
- alte imobilizari necorporale;
- avansurile acordate furnizorilor de imobilizari necorporale; si
- imobilizarile necorporale in curs de executie.
Astfel, daca sunt indeplinite conditiile pentru recunoasterea unei imobilizari necorporale, se va inregistra in contabilitate o imobilizare necorporala (contului 205 - Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare). In caz contrar, societatea va inregistra o cheltuiala, in perioada fiscala in care efectueaza achizitia.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Comunicat MFP: Ultima rectificare bugetara din 2013Nerezidenti. CASS pentru venituri din chirii si investitii. Ce implicatii fiscale exista?Procedura de eliberare a certificatului de atestare fiscala. Noul proiect MFPInregistrare achizitie intracomunitara de bunuri, urmata de livrare interna. Cum inregistram?Comisia Europeana lanseaza o carte verde privind finantarea pe termen lung a economiei europeneUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Scoatere din evidenta platitor de TVASAF-T: Ce coduri de taxa se utilizeaza la inregistrarea facturilor de la furnizoriVanzare titluri de participareVIDEO: Noile proceduri de depunere a declaratie 394Analiza zilei cu Irina Dumitrescu. Modificarea vectorului fiscal pentru impozitul pe profit-impozit pe veniturile microintreprinderilorUltimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESRepartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?E-Factura: Cum trebuie sa procedati daca ati incarcat o factura de doua ori in SPVPrime de Craciun pentru angajati. Pot fi acordate diferentiat?Articole similare
Achizitii servicii intermediere pentru vanzarea unui bun. Ce obligatii fiscale exista?Marfa expirata si bunuri degradate. Bilant de lichidareFacturare penalizari contractuale. Care este regimul fiscal TVA si cum se calculeaza impozitul pe venit pentru o microintreprindere?Declaratia Unica in 2023: ANAF recomanda ca documentul sa fie depus prin mijloace electronice de transmitere la distantaStudiu de caz. Recuperare pierdere fiscala pentru o microintreprindereUltimele articole
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSituatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la impozit pe profitCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"