Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Locul prestarilor de servicii conform Directivei a 8- a C.E. din 12 februarie 2008

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Ian. 2010
Tags: locul prestarii de servicii, tva, codul fiscal, directiva a viii - a

Modificarile intervenite pentru schimbarea principiilor si regulilor de taxare sunt determinate de aplicarea simultana, in toate statele membre, a strategiei Comisiei de modernizare si simplificare a ...

Modificarile intervenite pentru schimbarea principiilor si regulilor de taxare sunt determinate de aplicarea simultana, in toate statele membre, a strategiei Comisiei de modernizare si simplificare a modului de operare a sistemului comun de TVA.

Practic, noua strategie este concretizata prin elaborarea Directivei a 8-a din 12 februarie 2008, de modificare a Directivei 2006/112/CE cu privire la locul de prestare a serviciilor.

Interpretari gresite ale legislatiei din Codul Fiscal 2010? Legislatie neclara? Exclus!

Consilier Codul Fiscal - Taxe si Impozite pentru Contabili 2010 face ordine in haosul din Codul Fiscal si iti ofera “portite” legale pentru profitul tau!

Modificarile cu privire la locul de prestare a serviciilor au fost determinate de schimbarile mari care au avut loc in volumul si natura comertului cu servicii, in cadrul unei piete interne, globalizate din punctul de vedere al reglementarilor si al schimbarilor tehnologice. Din analiza efectuata, Comisia a constatat faptul ca se pot realiza, la distanta, foarte multe prestari de servicii.

Elaborarea Directivei a 8-a din 12 februarie 2008 a pornit de la convingerea ca locul de taxare a prestarilor de servicii trebuie sa fie, in special, locul in care se produce consumul serviciilor respective, conform principiului „destinatiei“. Totusi, prin Directiva sunt stabilite si exceptii de la aplicarea acestui principiu general al destinatiei serviciilor.

Astfel, prin alineatele (4) si (5), s-au stabilit urmatoarele norme privind locul de prestare a serviciilor:

* pentru prestarile de servicii catre persoane impozabile, norma generala trebuie sa ia in considerare locul unde este stabilit destinatarul, nicidecum locul unde este stabilit furnizorul.

Prin urmare, pentru definirea normelor privind locul de prestare a serviciilor si pentru minimizarea obligatiilor intreprinderilor, s-a stabilit ca persoanele impozabile care desfatoara si activitati neimpozabile trebuie considerate persoane impozabile pentru toate serviciile care le sunt furnizate. Din acelasi rationament, toate persoanele juridice neimpozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA au fost considerate impozabile.

* pentru prestarile de servicii catre persoane neimpozabile, norma generala trebuie sa ia in considerare locul unde furnizorul si-a stabilit sediul activitatii sale economice.

Pentru verificarea aplicarii corecte a acestor norme din Directiva s-a stabilit ca fiecare persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA sa depuna o declaratie recapitulativa, privind persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA carora le-a prestat servicii taxabile pentru care se aplica mecanismul de taxare inversa

Prin articolul 43 din Directiva a 8-a, pentru aplicarea normelor referitoare la locul de prestare a serviciilor s-au stabilit urmatoarele reguli:

* persoana impozabila care desfasoara si activitati sau operatiuni care nu sunt considerate livrari de bunuri sau prestari de servicii impozabile este considerata persoana impozabila pentru toate serviciile care i-au fost prestate;

* o persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA este considerata persoana impozabila.

Locul prestarilor de servicii conform Codului fiscal, modificat

Aceleasi reguli si principii de taxare au fost avute in vedere la modificarea Codului fiscal efectuata prin O.U.G. nr. 109 din 7 octombrie 2009.

Regulile generale de stabilire a locului prestarii de servicii sunt:

* daca serviciile sunt prestate catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare, locul prestarii se considera locul unde beneficiarul serviciilor primite isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Daca serviciile sunt furnizate intr-un loc diferit de sediul activitatii economice al beneficiarului, locul prestarii poate fi pentru beneficiar:

- sediul fix;
- domiciliul stabil;
- resedinta obisnuita;

* daca serviciile sunt prestate catre o persoana neimpozabila, locul prestarii se
considera locul unde prestatorul serviciilor efectuate isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Daca serviciile sunt prestate intr-un loc diferit de sediul activitatii economice al prestatorului, locul prestarii poate fi pentru prestator:

- sediul fix;
- domiciliul stabil;
- resedinta obisnuita.

De la aceste doua reguli generale, prin Codul fiscal au fost reglementate trei categorii de exceptii (detaliate in sectiunea V 8.4.2), in functie de calitatea beneficiarului, de persoana impozabila sau persoana neimpozabila.

Articol preluat din Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2010

Articol adaugat la 14 ianuarie 2010

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Locul prestarilor de servicii conform Directivei a 8- a C.E. din 12 februarie 2008":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016