Tags: facturi intracomunitare, declarare tva, monografie contabila
Societatea X SRL are sediul in Romania, este platitoare de TVA si are contract de prestari servicii in UE. La factura 3/2022 se inchiriaza o locuinta din Gemania pentru muncitori, de la Y.
Inchirierea se face printr-o firma din America. X srl plateste chiria lui Y. Va rog monografia contabila si cum se declara in d 300, d 390, etc....
Factura 2022-009.
Factura are valoare de 6270 E. Daca se face plata in termen de 8 zile se aplica o reducere de 3%. Factura se incaseaza in 24.06.2022 si desi au trecut mai mult de 8 zile, se incaseaza cu reducere 3% (188 e). Pe factura apare doar suma fara reducere (6270 E).
Cum se inregistreaza? Cu reducere sau fara? Va rog
monografie contabila. Si la celelalte facturi va rog monografii contabile si cum le declaram. As dori sa stiu ce documente trebuie sa stea la baza facturarii si de asemenea, vreau sa stiu ce articol ar trebui scris pe fiecare factura.
Baza legala:
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Codul Fiscal-n.a.)
ART. 278 - Locul prestarii de servicii
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societatile care asigura supravegherea pe santier; Norme metodologice
16. (1) Prin exceptie de la regulile generale prevazute la art. 278 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, respectiv persoana impozabila sau persoana neimpozabila, locul prestarii serviciilor prevazute la art. 278 alin. (4) din Codul fiscal se stabileste in functie de regulile prevazute la alin. (4) al art. 278 din Codul fiscal. Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa mentionata la art. 325 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii.
ART. 331 - Masuri de simplificare
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 307 alin. (1), in cazul operatiunilor taxabile, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul pentru operatiunile prevazute la alin. (2). Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316.
(5) Prevederile prezentului articol se aplica numai pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii in interiorul tarii.
.
Opinie:
Pentru factura 3/2022:
monografia contabila propusa este urmatoarea:
625. Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari = 401. Furnizori (P)
401. Furnizori (P) = 462. Creditori diversi (P)
462. Creditori diversi (P) = 5124. Conturi la banci in valuta (A)
conform prevederilor mentionate anterior, din Codul fiscal, serviciul intracomunitar de cazare achizitionat nu se declara in cadrul declaratiilor mentionate.
Pentru factura emisa cu numarul 2022-009, monografia contabila propusa este urmatoarea:
4111. Clienti (A) = 7__ 6.270 EUR
667. Cheltuieli privind sconturile acordate = 4111. Clienti (A) 188 EUR
5124. Conturi la banci in valuta (A) = 4111. Clienti (A) 6.082 EUR
Si eventual:
4111. Clienti (A) = 754. Venituri din creante reactivate si debitori diversi 6.082 EUR
Pentru celelalte facturi emise, monografia contabila este urmatoarea:
4111. Clienti (A) = 704. Venituri din servicii prestate/7_
5124. Conturi la banci in valuta (A) = 4111. Clienti (A)
.
Codul Fiscal
ART. 294 - Scutiri pentru exporturi sau alte operatiuni similare, pentru livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitar
(2) Sunt, de asemenea, scutite de taxa urmatoarele:
a) livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana impozabila sau catre o persoana juridica neimpozabila care actioneaza ca atare in alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor, care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia:
1. livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi;
(3) Prin ordin al ministrului finantelor publice se stabilesc, acolo unde este cazul, documentele necesare pentru a justifica scutirea de taxa pentru operatiunile prevazute la alin. (1) si (2) si, dupa caz, procedura si conditiile care trebuie indeplinite pentru aplicarea scutirii de taxa.
SECTIUNEA a 3-a - Locul prestarii de servicii
(6) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa.
.
Conform prevederilor din Codul Fiscal mentionate anterior, in functie si sub rezerva verificarii incadrarii societatii respective, tranzactiile respective scutite de TVA nu se vor declara, pe facturile emise urmand a se mentiona articolele de mai sus, referitoare la scutirea de TVA, iar documentele care vor sta la baza facturarii - verificate de asemenea in functie de incadrarea societatii, vor fi, in general, documente primite sau completate de catre fiecare beneficiar facturat (comanda, copie certificat inregistrare fiscala/TVA, copie C.I., etc. ).
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Lipsuri la inventar. Tratament contabil
Intrebare:
Un service auto efectueaza vanzarea de piese cu adaos comercial (marfa) si tine gestiunea cantitativ valoric. La inventarierea anuala se constata lipsa unor repere. Care sunt documentele necesare pentru scoaterea din gestiune si inregistrarile contabile aferente? Mentionez ca lipsurile nu se vor a fi imputabile gestionarului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune antecontract vanzare-cumparare. Regim fiscal TVA
Intrebare:
(1) Subscrisa, societate inregistrata in scopuri de TVA in calitate de promitent-cumparator, am incheiat o promisiunea bilaterala de vanzarecumparare cu o societate la randul sau inregistrata in scopuri de TVA, avand ca obiect un apartament situat in Municipiul Brasov, aflat in prezent in curs de edificare.
(2) Pretul stabilit al imobilului a fost achitat in integralitate, cu titlu de avans, utilizand regimul de taxare inversa, conform reglementarilor aplicabile la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<