Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Monografie contabila bacsis 2023. Exemplu util de monografie contabila pentru inregistrarea bacsisului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Dec. 2023
Monografie contabila bacsis 2023. Exemplu util de monografie contabila pentru inregistrarea bacsisului
Tags: monografie contabila, monografie contabila bacsis, inregistrare bacsis 2023

Ne puteti ajuta cu monografie contabila pentru bacsis in functie de cele mai jos scrise?

1. Prestare servicii de restaurant, servire asigurata de ospatari angajati proprii, la sfarsitul fiecarei zile bacsisul se ofera in numerar;

 

2. Organizare evenimente, servire asigurata de ospatari angajati proprii, dar si de zilieri. Facturile se incaseaza fie cu OP, fie cu numerar (dupa eveniment) iar bacsisul este oferit doar cash, dupa eveniment. Cum este corect?

 

Bacsisul pentru salariati poate fi incadrat pe art 76, (2) s. sau reprezinta venituri din alte surse cf art. 34 lit i? Dar cel pentru zilieri?
 

 

Monografie contabila bacsis 2023 – raspunsul specialistului:

 

Potrivit prevederilor de la art. (2 ind. 3) alin. 8-10 din OUG 28/1999


Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct si se distribuie integral salariatilor, pe baza unei evidente nominale a acestora. 

 

Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului.

 

Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din incasarea bacsisului de la client de catre operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urma, iar distribuirea acestora catre salariati nu poate fi asimilata unui element de natura cheltuielilor.

 

Sumele provenite din incasarea bacsisului de catre salariati ca urmare a distribuirii prevazute la alin. (8) sunt calificate ca venituri din alte surse si se supun regimului fiscal prevazut de titlul IV - cap. X din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nefiindu-le aplicabile prevederile titlului V - Contributii sociale obligatorii din acelasi act normativ. 

 

Impozitul pe venit datorat de salariat se retine la sursa la momentul distribuirii bacsisului de catre platitorii de venituri si se achita la bugetul de stat, potrivit art. 115 din Codul fiscal. Aceste sume nu pot fi reincadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.

Prin urmare, in ambele cazuri sumele se vor distribui salariatilor/zilierilor si vor fi tratate ca venituri din alte surse si impozitate cu cota de 10%, astfel cum se precizeaza la art. 115 din Codul fiscal.

Impozitul pe venitul din alte surse se declara in formularul 100 si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. 

 

De asemenea, impozitul pe venitul din alte surse se declara in formularul 205.
 

Monografie contabila bacsis 2023


Pentru incasare bacsis:
4111= 4281.analitic bacsis /sau cont 462 ( pentru zilieri)
Inregistrarea incasarii:
5311 = 4111 cash
Retinere impozit pe venit la momentul distribuirii bacsisului 10%:
4281.analitic bacsis = 446.01
Plata sumelor nete aferente bacsisului catre salariati:
4281.analitic bacsis = 5121
Plata impozitului pe venit retinut:
446.01 = 5121



Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Monografie contabila bacsis 2023. Exemplu util de monografie contabila pentru inregistrarea bacsisului":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016