Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Asa cum stim deja, inca din data de 30 noiembrie 2023 a intrat in functiune la nivel national Sistemul de Garantie-Returnare (SGR), conceput pentru a incuraja returnarea ambalajelor pentru bauturi: apa, racoritoare, bere, cidru, vin, spirtoase.
Concret, incepand cu aceasta data platim 0,5 lei in plus ori de cate ori cumparam o bautura imbuteliata, urmand sa recuperam ulterior aceasta suma, pe loc, returnand ambalajul la orice magazin care comercializeaza astfel de bauturi, fara sa fim conditionati de prezentarea bonului fiscal.
Sistemul este simplu si clar pentru consumatorul final. Dar pentru comercianti el aduce o multime de dificultati practice, de natura fiscal-contabila, pe care HG nr. 1.074/2021 (actul normativ care reglementeaza SGR) nu le explica suficient de limpede.
Noi va oferim o lucrare deosebit de oportuna in acest context – Sistemul Garantie-Returnare. Obligatii fiscal-contabile. Ea raspunde in mod profesionist tuturor intrebarilor pe care le naste implementarea SGR in Romania si, in plus, are si un alt mare avantaj: poate fi parcursa IMEDIAT, pe site-ul rsonline.ro
In acest context va oferim doua studii de caz importante, asa cum au fost prezentate de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro.
Speta 1. Cota TVA 5% la import produse ecologice. Restituire ambalaj SGR
Avem rugamintea de a ne ajuta cu privire la urmatoarele doua probleme: Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni Operare SAGA Exemple practice si recomandari Manual de politici contabile - Stick USB
1. Cota redusa de TVA 5% pentru produsele bio se aplica doar pentru cele romanesti, traditionale (locale) autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale? Sau aceasta cota se aplica si pentru produsele bio din import?
2. Avand in vedere faptul ca Sistemul de Garantie-Returnare (SGR) va deveni functional in Romania incepand cu data de 30 noiembrie 2023, iar de la acel moment la cumpararea unei bauturi din categoriile apa, bauturi racoritoare, bere, vin sau bauturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plati o garantie de 0,50 lei, care va fi recuperata de catre client odata cu returnarea ambalajului, am rugamintea de a ne confirma daca este obligatoriu ca pe documentul de restituire sa fie mentionate numele si prenumele clientului, inclusiv semnatura acestuia. Multumesc.
Raspuns:
1. Conform art. 291 alin. 3 lit. k din Codul fiscal se aplica cota redusa de TVA de 5% la livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, eco, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe baza copiei documentului de recunoastere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competenta.
In cazul importurilor de asemenea produse, cota redusa de TVA de 5% se poate aplica doar daca, la momentul importului, persoana interesata (importatorul) detine un document justificativ de certificare, cum ar fi certificatul de control/inspectie C644 prevazut la art. 33 alin. 1 lit. d din Regulamentul (CE) 834/2007, respectiv art. 2 lit. h din Ordinul comun 464/98/2019, cu conditia ca acest document sa fi fost eliberat de un organism de control care este aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe teritoriul Romaniei.
2. Conform art. 14 alin. 1 din HG 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garantie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, republicata consumatorii pot restitui ambalajul SGR in cadrul oricarui punct de returnare organizat de catre comercianti pe teritoriul Romaniei, indiferent de locul din care a fost achizitionat produsul ambalat si fara a putea fi conditionati de prezentarea bonului fiscal in vederea recuperarii garantiei.
Noi va oferim o lucrare deosebit de oportuna in acest context – Sistemul Garantie-Returnare. Obligatii fiscal-contabile. Ea raspunde in mod profesionist tuturor intrebarilor pe care le naste implementarea SGR in Romania si, in plus, are si un alt mare avantaj: poate fi parcursa IMEDIAT, pe site-ul rsonline.ro
Potrivit art. 14 alin. 2 din aceeasi hotarare reiese ca ambalajele SGR sunt preluate fie manual, caz in care valoarea garantiei este returnata consumatorilor in numerar, prin voucher sau prin transfer bancar, fie prin echipament automat de preluare, caz in care valoarea garantiei este returnata consumatorilor prin voucher sau transfer bancar, in functie de situatie. Voucherul poate fi preschimbat in numerar sau poate fi utilizat la efectuarea cumparaturilor, in termen de maximum 12 luni de la eliberare, iar transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului si cu suportarea comisioanelor bancare de catre solicitant.
Din prevederile respective reiese ca la restituirea ambalajului SGR nu se intocmeste un document de restituire care sa contina numele, prenumele si semnatura clientului (mai ales ca restituirea se poate face si automatizat), iar restituirea garantiei se va reflecta in documente in functie de modalitatea de restituire (dispozitie de plata catre casierie, voucher, extras bancar etc.).
Este de asteptat ca in perioada urmatoare sa apara si clarificari oficiale in ceea ce priveste aspectele de natura financiar-contabila in legatura cu functionarea sistemului SGR.
Speta 2. Distribuitor. Inregistrari contabile garantie ambalaje SGR
Suntem o societate de distributie ce achizitioneaza produse in ambalaje SGR de la diversi furnizori si le vinde ulterior catre diversi clienti (magazine tip retail). Care este monografia contabila SGR pentru garantie in cele doua situatii? Va multumesc!
Raspuns:
Legislatia fiscal/contabila nu contine prevederi specifice pentru garantia aferenta ambalajelor SGR. In lipsa unor prevederi distincte in reglementarile contabile, fiecare societatea va stabili, prin politicile si procedurile contabile proprii, modalitatea de reflectare a garantiei in contabilitate (contul 267 sau 461).
Pct. 265 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 stabileste ca, la alte creante imobilizate (ct. 267) se cuprind garantiile, depozitele si cautiunile depuse de entitate la terti.
Monografie contabila SGR
Avand in vedere ca aceste garantii sunt legate de marfurile comercializate, cu o viteza de rotatie mare, precum si faptul ca aceste garantii se recupereaza de la client (nu se restituie de catre furnizorul care le-a perceput initial) consider ca acestea se vor inregistra cu ajutorulul contului 461. analitic distinct pentru ambalaje SGR:
La achizitie: 461=401
La vanzare: 4111=461
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Documente necesare pentru justificarea deductibilitatii cheltuielilor in cazul acordarii de vouchere/tichete cadou si TVA aferentMONOGRAFIE CONTABILA achizitie marfaCum se aplica sistemul de TVA la incasare intre persoane afiliate?MONOGRAFIE CONTABILA pentru intregistrarea testelor Covid-19 efectuate angajatilor. Cine suporta concediile medicale in cazul unui diagnostic pozitiv?MONOGRAFIE CONTABILA pentru achizitiile auto cu prima de casareUltimele articole
Leasing financiar autoturism. MONOGRAFIE CONTABILA pentru ajustarea de TVAAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de MONOGRAFIE CONTABILAMONOGRAFIE CONTABILA concediile medicale 2024TVA Intracomunitar: ghidul completMONOGRAFIE CONTABILA pentru amenzile de circulatieAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"