keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Contract de leaseback. Cum intocmim monografia si cum inregistram factura de vanzare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: monografie contabila, leaseback, inregistrari contabile, codul fiscal, leasing financiar

In randurile de mai jos, subiectul analizei noastre il constituie o societate X care achizitioneaza utilaje din import pe care hotaraste sa le vanda unui IFN sub forma unui leaseback financiar. Drept urmare, emite catre IFN o factura de vanzare cu suma utilajelor achizitionate si primeste banii in cont din partea IFN-ului. Vom vedea care este monografia intregului proces de la achizitia utilajelor si pana la emiterea facturii de rata leasing financiar, precum si daca utilajele se mai amortizeaza. De asemenea, stabilim care este nota contabila pentru factura de vanzare emisa de societatea X catre IFN.


Din punct de vedere contabil, operatiunea de leaseback este tratata la punctul 219 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, astfel:

"219. O tranzactie de vanzare a unui activ pe termen lung si de inchiriere a aceluiasi activ in regim de leasing (leaseback) se contabilizeaza in functie de clauzele contractului de leasing, astfel:
a) daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing financiar, tranzactia reprezinta un mijloc prin care locatorul acorda o finantare locatarului, activul avand rol de garantie.

Entitatea beneficiara a finantarii (locatarul) nu va recunoaste in contabilitate operatiunea de vanzare a activului, nefiind indeplinite conditiile de recunoastere a veniturilor. Activul ramane inregistrat in continuare la valoarea existenta anterior operatiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent.

Operatiunea de finantare va fi evidentiata prin articolul contabil 512 "Conturi curente la banci" = 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate", urmand ca dobanda si alte costuri ale finantarii, potrivit contractelor incheiate, sa fie inregistrate conform prezentelor reglementari.
Din punctul de vedere al regimului taxei pe valoarea adaugata, au loc doua operatiuni distincte, respectiv livrarea bunului, efectuata de locatar, si operatiunea de leasing, efectuata de locator, pentru care taxa pe valoarea adaugata se evidentiaza potrivit legii;
 
b) daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing operational, entitatea vanzatoare contabilizeaza o tranzactie de vanzare, cu inregistrarea scoaterii din evidenta a activului si a sumelor incasate sau de incasat si a taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile, conform prevederilor legale. Operatiunea de inchiriere a activului in regim de leasing operational se contabilizeaza de utilizator conform prezentelor reglementari, respectiv pe seama contului de profit si pierdere."
 
Asadar, din acest text de lege se intelege clar si fara echivoc faptul ca, in cazul operatiunii de leasback, ce are ca efect un leasing financiar, locatarul (societatea care a achizitionat initial bunurile), chiar daca le vinde finantatorului, nu va recunoaste in contabilitatea sa operatiunea de vanzare a bunurilor catre finantator si nici operatiunea de (re)intrare a acestora in patrimoniul sau. Societatea va recunoaste doar primirea finantarii si va inregistra dobanda si comisioanele alocate contractului de leasing.

Bunurile raman, in continuare, inregistrate in contabilitatea societatii, care va continua sa le amortizeze in aceleasi conditii ca pana la incheierea contractului de leaseback.
 
Ca urmare, leaseback-ul presupune efectuarea concomitenta a doua operatiuni:

- prima - este cea de vanzare a bunurilor detinute de un proprietar vanzator catre o firma de leasing, in shimbul obtinerii unei sume de bani (a unui imprumut);
- a doua - este cea de obtinere inapoi a imobilizarilor de catre proprietarul initial, insa printr-un contract de leasing (financiar sau operational) - printr-o finantare -, platind finantatorului / locatorului ratele aferente (de fapt, ce-a de-a doua operatiune reprezinta modalitatea de rambursare a ratelor aferente imprumutului, sub forma unui contract de leasing financiar sau sub forma unui contract de leasing operational).

Practic, leasebackul reprezinta operatiunea de a obtine o finantarea, punand garantie un bun.
 
Referitor la TVA, sunt aplicabile prevederile art. 272 din Codul fiscal, referitoare la schimbul de bunuri sau servicii, in care se arata:

"In cazul unei operaţiuni care implica o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata."

Astfel, asa cum rezulta si din prevederile contabile citate mai sus, proprietarul vanzator devenit utilizator al bunului predat / primit in sistem de leaseback trebuie sa emita o factura pentru a colecta.

TVA aferenta operatiunii de vanzare a bunului catre firma de leasing. Utilizatorul, daca a emis factura de vanzare a bunurilor catre societatea de leasing, va inregistra in contabilitatea sa doar TVA colectata, deoarece, asa cum prevede si reglementarea contabila, aceasta operatiune nu genereaza venituri si cheltuieli.
 
Pe scurt, la proprietarul-utilizator (locatar) vom avea urmatoarele abordari pentru bunul este primit inapoi in sistem de leasing financiar:
- nu va inregistra vanzarea bunului catre finantator, deci nu va avea venituri si cheltuieli din cedarea activelor;
- bunul va ramane in continuare in evidenta sa, calculind in continuare amortizarea acestuia, aplicand tratamentul fiscal prevazut la art. 29 din codul fiscal;
- va inregistra imprumutul primit de la finantator prin formula 5121 = 167;
- va inregistra, extracontabil, dobanda aferenta contractului de leasing financiar;
- va emite o factura numai TVA colectata aferenta operatiunii de vanzare a bunului catre finantator (chiar daca in contabilitate bunul nu va iesi efectiv) sau va inregistra doar TVA colectata din factura emisa; in declaratia 394, fasctura de vanzare se raporteaza integral;
- va inregistra, lunar, factura de la finantator cu ratele, dobanda, celelalte costuri (gen comision leasing, asigurare etc) si TVA deductibila, aplicand tratamentul fiscal de deductibilitate aferent unui serviciu destinat realizarii de operatiuni taxabile, potrivit art. 297 alin. (4) lit. a) din codul fiscal.
 
Monografia contabila la utilizatorul-proprietar, imbinata cu tratamentul fiscal, este urmatoarea, in cazul in care bunul este primit inapoi printr-un contract de leasing financiar:
1. achizitia utilajelor din import, valoarea de achizitie fiind determinata prin inmultirea valorii in valuta cu cursul BNR valabil la data facturii (nu se utilizeaza cursul vamal pentru inregistrarea bunurilor din import):
2131 = 404   valuta * curs BNR valabil la data facturii
 
2. inregistrarea drepturilor vamale, pe baza declaratiei vamale de import:
- TVA in vama:
4426 = 446 / analitic TVA
- taxe vamale:
2131 = 446 / analitic taxe vamale
 
3. plata furnizor:
401 = 5124
si, concomitent, inregistrarea diferentelor de curs valutar:
401 = 765 sau 665 = 5124
 
4. plata drepturilor vamale:
446 / analitic TVA = 5121
446 / analitic taxe vamale = 5121
 
5. amortizare lunara utilaje incepand din luna urmatoare celei in care acestea au fost puse in functiune:
6811 = 2813
 
6. emiterea facturii pentru vanzarea bunurilor, dar inregistrarea doar a TVA colectata, aferenta valorii bunului, stabilita prin contract:
461 = 4427
 
7. incasarea facturii:
5121 = 461
 
8. inregistrarea imprumutului primit de la finantator:
512x = 167
 
9. inregistrarea dobinzii aferente contractului de leasing financiar, in evidenta extracontabila, in conformitate cu prevederile art. 215 alin. (2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014:
Debit 8051  dobanda integrala conform contractului de leasing
 
10. lunar, inregistrarea facturii de la societatea de leasing, cu rata scadenta, dobanda si asigurarea:
% = 404   
167
666
613
4426
 
11. diminuarea dobanzii de plata din contul extracontabil:
Credit 8051 - cu suma lunara din factura, fara TVA
 
12. in cazul in care la contractul de leasing sunt atasate diverse comisioane, acestea trebuie recunoscute in valoarea imibilizarilor, conform punctului 8 alin. (6) din reglementarile contabile:
2131 = 404  valoarea comisioanelor facturate integral de catre IFN:
 
13. Inregistrarea amortizarii lunare - se pastreaza, in continuare, amortizarea utilajelor, dar recalculata pe baza noii valori ramase, rezultata dupa includerea comisioanelor in valoarea acestora, raportata la durta ramasa:
6811 = 2813

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016