Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In randurile de mai jos, subiectul analizei noastre il constituie o societate X care achizitioneaza utilaje din import pe care hotaraste sa le vanda unui IFN sub forma unui leaseback financiar. Drept urmare, emite catre IFN o factura de vanzare cu suma utilajelor achizitionate si primeste banii in cont din partea IFN-ului. Vom vedea care este monografia intregului proces de la achizitia utilajelor si pana la emiterea facturii de rata leasing financiar, precum si daca utilajele se mai amortizeaza. De asemenea, stabilim care este nota contabila pentru factura de vanzare emisa de societatea X catre IFN.
Din punct de vedere contabil, operatiunea de leaseback este tratata la punctul 219 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, astfel:
"219. O tranzactie de vanzare a unui activ pe termen lung si de inchiriere a aceluiasi activ in regim de leasing (leaseback) se contabilizeaza in functie de clauzele contractului de leasing, astfel:
a) daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing financiar, tranzactia reprezinta un mijloc prin care locatorul acorda o finantare locatarului, activul avand rol de garantie.
Entitatea beneficiara a finantarii (locatarul) nu va recunoaste in contabilitate operatiunea de vanzare a activului, nefiind indeplinite conditiile de recunoastere a veniturilor. Activul ramane inregistrat in continuare la valoarea existenta anterior operatiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent.
Operatiunea de finantare va fi evidentiata prin articolul contabil 512 "Conturi curente la banci" = 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate", urmand ca dobanda si alte costuri ale finantarii, potrivit contractelor incheiate, sa fie inregistrate conform prezentelor reglementari.
Din punctul de vedere al regimului taxei pe valoarea adaugata, au loc doua operatiuni distincte, respectiv livrarea bunului, efectuata de locatar, si operatiunea de leasing, efectuata de locator, pentru care taxa pe valoarea adaugata se evidentiaza potrivit legii;
b) daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing operational, entitatea vanzatoare contabilizeaza o tranzactie de vanzare, cu inregistrarea scoaterii din evidenta a activului si a sumelor incasate sau de incasat si a taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile, conform prevederilor legale. Operatiunea de inchiriere a activului in regim de leasing operational se contabilizeaza de utilizator conform prezentelor reglementari, respectiv pe seama contului de profit si pierdere."
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Asadar, din acest text de lege se intelege clar si fara echivoc faptul ca, in cazul operatiunii de leasback, ce are ca efect un leasing financiar, locatarul (societatea care a achizitionat initial bunurile), chiar daca le vinde finantatorului, nu va recunoaste in contabilitatea sa operatiunea de vanzare a bunurilor catre finantator si nici operatiunea de (re)intrare a acestora in patrimoniul sau. Societatea va recunoaste doar primirea finantarii si va inregistra dobanda si comisioanele alocate contractului de leasing.
Bunurile raman, in continuare, inregistrate in contabilitatea societatii, care va continua sa le amortizeze in aceleasi conditii ca pana la incheierea contractului de leaseback.
Ca urmare, leaseback-ul presupune efectuarea concomitenta a doua operatiuni:
- prima - este cea de vanzare a bunurilor detinute de un proprietar vanzator catre o firma de leasing, in shimbul obtinerii unei sume de bani (a unui imprumut);
- a doua - este cea de obtinere inapoi a imobilizarilor de catre proprietarul initial, insa printr-un contract de leasing (financiar sau operational) - printr-o finantare -, platind finantatorului / locatorului ratele aferente (de fapt, ce-a de-a doua operatiune reprezinta modalitatea de rambursare a ratelor aferente imprumutului, sub forma unui contract de leasing financiar sau sub forma unui contract de leasing operational).
Practic, leasebackul reprezinta operatiunea de a obtine o finantarea, punand garantie un bun.
Referitor la TVA, sunt aplicabile prevederile art. 272 din Codul fiscal, referitoare la schimbul de bunuri sau servicii, in care se arata:
"In cazul unei operaţiuni care implica o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata."
Astfel, asa cum rezulta si din prevederile contabile citate mai sus, proprietarul vanzator devenit utilizator al bunului predat / primit in sistem de leaseback trebuie sa emita o factura pentru a colecta.
TVA aferenta operatiunii de vanzare a bunului catre firma de leasing. Utilizatorul, daca a emis factura de vanzare a bunurilor catre societatea de leasing, va inregistra in contabilitatea sa doar TVA colectata, deoarece, asa cum prevede si reglementarea contabila, aceasta operatiune nu genereaza venituri si cheltuieli.
Pe scurt, la proprietarul-utilizator (locatar) vom avea urmatoarele abordari pentru bunul este primit inapoi in sistem de leasing financiar:
- nu va inregistra vanzarea bunului catre finantator, deci nu va avea venituri si cheltuieli din cedarea activelor;
- bunul va ramane in continuare in evidenta sa, calculind in continuare amortizarea acestuia, aplicand tratamentul fiscal prevazut la art. 29 din codul fiscal;
- va inregistra imprumutul primit de la finantator prin formula 5121 = 167;
- va inregistra, extracontabil, dobanda aferenta contractului de leasing financiar;
- va emite o factura numai TVA colectata aferenta operatiunii de vanzare a bunului catre finantator (chiar daca in contabilitate bunul nu va iesi efectiv) sau va inregistra doar TVA colectata din factura emisa; in declaratia 394, fasctura de vanzare se raporteaza integral;
- va inregistra, lunar, factura de la finantator cu ratele, dobanda, celelalte costuri (gen comision leasing, asigurare etc) si TVA deductibila, aplicand tratamentul fiscal de deductibilitate aferent unui serviciu destinat realizarii de operatiuni taxabile, potrivit art. 297 alin. (4) lit. a) din codul fiscal.
Monografia contabila la utilizatorul-proprietar, imbinata cu tratamentul fiscal, este urmatoarea, in cazul in care bunul este primit inapoi printr-un contract de leasing financiar:
1. achizitia utilajelor din import, valoarea de achizitie fiind determinata prin inmultirea valorii in valuta cu cursul BNR valabil la data facturii (nu se utilizeaza cursul vamal pentru inregistrarea bunurilor din import):
2131 = 404 valuta * curs BNR valabil la data facturii
2. inregistrarea drepturilor vamale, pe baza declaratiei vamale de import:
- TVA in vama:
4426 = 446 / analitic TVA
- taxe vamale:
2131 = 446 / analitic taxe vamale
3. plata furnizor:
401 = 5124
si, concomitent, inregistrarea diferentelor de curs valutar:
401 = 765 sau 665 = 5124
4. plata drepturilor vamale:
446 / analitic TVA = 5121
446 / analitic taxe vamale = 5121
5. amortizare lunara utilaje incepand din luna urmatoare celei in care acestea au fost puse in functiune:
6811 = 2813
6. emiterea facturii pentru vanzarea bunurilor, dar inregistrarea doar a TVA colectata, aferenta valorii bunului, stabilita prin contract:
461 = 4427
7. incasarea facturii:
5121 = 461
8. inregistrarea imprumutului primit de la finantator:
512x = 167
9. inregistrarea dobinzii aferente contractului de leasing financiar, in evidenta extracontabila, in conformitate cu prevederile art. 215 alin. (2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014:
Debit 8051 dobanda integrala conform contractului de leasing
10. lunar, inregistrarea facturii de la societatea de leasing, cu rata scadenta, dobanda si asigurarea:
% = 404
167
666
613
4426
11. diminuarea dobanzii de plata din contul extracontabil:
Credit 8051 - cu suma lunara din factura, fara TVA
12. in cazul in care la contractul de leasing sunt atasate diverse comisioane, acestea trebuie recunoscute in valoarea imibilizarilor, conform punctului 8 alin. (6) din reglementarile contabile:
2131 = 404 valoarea comisioanelor facturate integral de catre IFN:
13. Inregistrarea amortizarii lunare - se pastreaza, in continuare, amortizarea utilajelor, dar recalculata pe baza noii valori ramase, rezultata dupa includerea comisioanelor in valoarea acestora, raportata la durta ramasa:
6811 = 2813
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Fuziunea prin absorbtie intre doua societati. Care sunt aspectele contabile si fiscale de care tinem cont?Caz practic: Achizitie si vanzare de marfa cu discountRegim TVA si vanzare imobil cu plata in doua transe. Cum intocmim monografia contabila?Contabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilMONOGRAFIE CONTABILA pentru suspendarea obligatiei la plata ratelor de credit si dobanzii aferente. OUG 37/2020Ultimele articole
Leasing financiar autoturism. MONOGRAFIE CONTABILA pentru ajustarea de TVAAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de MONOGRAFIE CONTABILAMONOGRAFIE CONTABILA concediile medicale 2024TVA Intracomunitar: ghidul completMONOGRAFIE CONTABILA pentru amenzile de circulatieArticole similare
Leasing financiar. Ce regim TVA aplicam si cum intocmim monografiaAchizitie auto second-hand din Germania. Regim TVASeminarul National de Contabilitate, Ziua II - Totul despre Ordinul 3055Factura de vanzare teren si cladire. Cum inregistram factura?Contract de LEASEBACK si leasing financiar. Cum facem amortizarea fiscala?Ultimele articole
Cum sa rezolvati de 2 ori mai multe probleme de contabilitate intr-un timp de 2 ori mai scurtPeste 600.000 de entitati economice afectate de OMFP 1802/2014Ultima ora: Legislatia contabila a suferit modificariLEASEBACK | Ce inregistrari contabile facem si ce regim TVA aplicam?Ce regim TVA aplicam pentru o achizitie auto second-hand dintr-un stat membru UE?Articole similare
Ajustare TVA ca urmare a iesirii din evidenta platitorilor de TVA. Cum procedam?Corectare factura garantie emisa cu TVA. Cum procedam?Contract de factoring. Care sunt inregistrarile contabile?Consolidarea situatiilor financiare in Romania. INREGISTRARI CONTABILE. Studiu de cazFactura primita cu intarziere. Cum corectam erorile de inregistrare?Ultimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVARegistrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaE-Factura: Ce INREGISTRARI CONTABILE sunt necesare pentru facturile platite care NU sunt transmise in SPV?Care este procedura corecta pentru gestionarea returului de marfa si restituirea banilorArticole similare
Calendar ANAF: Contribuablilii care aplica regimul special pentru agricultori trebuie sa depuna mai multe formulare pana pe 10 iunie 2022Modificari de ultima ora privind decontul de TVA. Formular 300Factura fiscala drepturi de autorCe obligatii fiscale apar in legatura cu veniturile din dividende nerezidenti?Facturare comision agentie de turism si justificare TVA. Cum completam Declaratia 394?Ultimele articole
Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microPFA cu activitate inceputa in cursul anului. Datoreaza CAS si CASS?Facturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitArticole similare
Incadrare leasing operational sau financiar. Cum procedam corect si care sunt implicatiile fiscale?Dreptul de deducere este limitat in unele situatii. Ce prevede Codul fiscalVenituri si cheltuieli PFA. Cum stabilim cuantumul corect?Se colecteaza TVA pentru despagubirea incasata de la o societate de asigurari?Reglementari corecte si actuale: Imobilizari corporale in regim de leasingUltimele articole
LEASING FINANCIAR autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAImpozitul auto: cum se calculeaza si unde il platestiProfit reinvestit. Cum se calculeaza impozitul pe profit in trim. III 2023Sistem impunere PFA. Contabilitate in sistem real sau norma de venit, ce este mai bine?Ajustare TVA. Studii de caz utile chiar si pentru cei mai abili contabiliAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"