Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce regim TVA aplicam pentru o achizitie auto second-hand dintr-un stat membru UE?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: tva, achizitii intracomunitare, second-hand, codul fiscal

O societate a achizitionat din Germania o masina second-hand de la o firma impozabila in statul strain, cu factura pe firma. Societatea doreste sa foloseasca masina pe teritoriul Romaniei. In cazul in care va fi inregistrata ca mijloc fix in firma, vom stabili daca se va plati TVA aferent achizitiei conform facturii externe.

De asemenea, in cazul in care se face contract de leaseback cu o firma din Romania, vom analiza ce se intampla in acest caz cu TVA-ul aferent achizitiei.

Raspuns:

In situatia in care autoturismul respectiv nu a fost vandut de catre partenerul din Germania prin aplicarea regimului special specific bunurilor second hand prin colectarea TVA la marja sa de profit, operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa (4426 = 4427). Suma TVA se calculeaza prin aplicarea cotei de TVA asupra bazei de impozitare in valuta dupa determinarea echivalentului in lei prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor. Aplicarea acestui regim de taxare este echivalenta cu plata TVA de catre o persoana impozabila din Romania, inregistrata in scopuri de TVA. Valoarea operatiunii se evidentiaza prin jurnalele de TVA si se raporteaza prin:

-    decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18 "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" cu reportarea sumei la randul 5.1 si 18.1;
    declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A.

Daca vehiculul este sub 3.500 kg. si cel mult 9 scaune de pasageri, trebuie sa analizati daca se incadreaza in categoria exceptiilor reglementate prin art. 145^1 din Codul fiscal si punctul 45^1 din normele de aplicare ale acestui articol, astfel incat sa nu aveti obligatia limitarii dreptului de deducere a TVA cu 50% a sumei TVA deductibile inscrisa in debitul contului 4426 "TVA deductibila".
 
Din punctul de vedere al TVA, operatiunea de acordare a bunului in regim de leaseback este echivalenta cu livrarea acelui bun. Astfel, aveti dreptul sa deduceti integral suma TVA deductibila din rulajul debitor al contului 4426 aferent regimului de taxare inversa la momentul efectuarii achizitiei intracomunitare, dar si obligatia de a colecta TVA la momentul predarii bunului in regim de leaseback. De asemenea, avand in vedere prevederile cuprinse in proiectul ordonantei de urgenta care va modifica Codul fiscal, in situatia in care autoturismul respectiv nu se incadreaza in categoria exceptiilor, veti avea obligatia sa limitati cu 50% dreptul de deducere a TVA aferenta ratei de leasing.

In alta ordine de idei, deoarece cumpararea bunului reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri, cumparatorul din Romania este obligat sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de realizarea acesteia.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce regim TVA aplicam pentru o achizitie auto second-hand dintr-un stat membru UE?":
Rating:

Nota: 2.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016