keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

TVA deductibil. Ce este si conditii de aplicare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 13 Sep. 2024
TVA deductibil. Ce este si conditii de aplicare

TVA deductibil reprezinta acea parte din taxa pe valoarea adaugata pe care o companie o poate recupera din TVA-ul colectat, reducand astfel obligatiile fiscale catre stat. Deducerea de TVA se poate efectua de o firma in anumite conditii stabilite prin lege, iar respectarea acestor reguli este cruciala pentru evitarea problemelor in cazul unui control fiscal si pentru optimizarea fluxului financiar al companiei. Vom analiza in acest articol conceptul de TVA deductibil, ce presupune si cum se aplica!

Ce este TVA. Diferenta dintre TVA deductibil si TVA colectat

TVA(Taxa pe Valoarea Adaugata) este un impozit indirect aplicat asupra consumului de bunuri si servicii. Acesta este inclus in pretul final platit de consumatori si este colectat de catre vanzatori sau prestatori de servicii, care au obligatia de a-l plati ulterior statului. TVA-ul se aplica in fiecare etapa a lantului economic, de la producator pana la consumatorul final, dar doar consumatorul final suporta costul integral al taxei.
 
In Romania, cotele de TVA sunt stabilite de legislatie, iar cota standard este de 19%, cu cote reduse aplicabile pentru anumite bunuri si servicii (de exemplu, 9% pentru alimente sau medicamente) si 5% pentru carti sau lemn de foc).
 
In Romania, exista mai multe tipuri de TVA, si anume:
 
  • TVA deductibil - taxa datorata sau achitata de catre o persoana impozabila pentru achizitiile efectuate sau care urmeaza a fi efectuate.
  • TVA colectata- taxa aferenta livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate sau care urmeaza a fi efectuate de persoana impozabila. Taxa colectata include si taxa aferenta operatiunilor pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei.
  • TVA de plata - este diferenta dintre TVA colectata si TVA deductibila si este suma pe care compania trebuie sa o vireze catre bugetul de stat. Aceasta obligatie este stabilita prin declaratia de TVA depusa periodic de companie. 
  • TVA de recuperat - este diferenta dintre TVA deductibila si TVA colectata si reprezinta suma pe care o companie o poate solicita de la stat atunci cand TVA-ul deductibil depaseste TVA-ul colectat.  De exemplu, TVA-ul de recuperat poate aparea atunci cand o firma face mai multe achizitii decat vanzari intr-o anumita perioada sau daca achizitioneaza bunuri si servicii cu o taxa pe valoarea adaugata mai mare decat cea colectata din vanzarile sale. Acest TVA de recuperat poate fi solicitat pentru rambursare sau poate fi reportat pentru a compensa viitoarele obligatii de plata a TVA-ului.

Ce inseamna TVA deductibil si cum functioneaza sistemul de TVA deductibil in Romania 

Asa cum am aratat mai sus, TVA-ul deductibil reprezinta taxa pe valoarea adaugata pe care o companie platitoare de TVA o poate recupera pentru achizitiile de bunuri si servicii folosite in activitati economice impozabile. Deducerea TVA este considerata o facilitate fiscala oferita firmelor inregistrate ca platitoare de TVA deoarece, prin recuperarea TVA-ului platit pentru achizitiile de bunuri si servicii destinate activitatilor lor economice, se reduce  astfel sarcina fiscala, iar companiile isi pot optimiza fluxul de numerar.
 
Deducerea TVA reprezinta un mecanism important pentru evitarea dublei impuneri pe lantul de productie si distributie.
 
In Romania, mecanismul de functionare pentru deducerea TVA-ului este urmatorul: 
 
  • Atunci cand o companie achizitioneaza bunuri sau servicii necesare pentru activitatea sa economica, aceasta plateste TVA-ul aferent acestor achizitii (TVA-ul colectat de furnizor).
  • Daca bunurile sau serviciile sunt utilizate pentru activitati supuse TVA-ului si daca persoana impozabila indeplineste conditiile pentru deducerea TVA-ului, atunci compania poate deduce taxa din TVA-ul colectat in urma vanzarilor proprii. Practic, TVA-ul colectat din vanzarile companiei este diminuat cu TVA-ul platit pentru achizitii.
  • Daca TVA-ul deductibil depaseste TVA-ul colectat, compania poate solicita rambursarea diferentei de la stat. 

Conditii aplicare TVA deductibil 

In primul rand, este important de specificat faptul ca doar entitatile impozabile, inregistrare in scopuri de TVA au drept de deducere al TVA-ului. 
 
Deducerea de TVA se poate efectua in anumite conditii, si anume:
 
  • Achizitiile efectuate de companie sa fie destinate desfasurarii activitatilor economice impozabile,  excluzand achizitiile destinate uzului personal sau alte activitati neimpozabile
  • Persoana impozabila sa detina facturi fiscale corect intocmite pentru bunurile/serviciile care i-au fost ori urmeaza sa-i fie livrate/prestate
  • Pentru bunurile importate, persoana impozabila trebuie sa detina declaratia vamala de import  sau actul constatator emis de organele vamale, care sa o desemneze ca importator, precum si documente ce dovedesc plata taxei de catre aceasta sau de catre o alta persoana in numele sau. 
  • Pentru achizitia intracomunitara de bunuri, persona impozabila trebuie sa detina factura sau document justificativ prevazut de lege  
 
De asemenea, conform art 297 din Codul Fiscal, deducerea TVA se poate realiza pentru achizitii destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
 
  • operatiuni taxabile;
  • operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind an strainatate, daca taxa ar fi fost deductibila in cazul efectuarii acestor operatiuni in Romania;
  • operatiuni scutite cu drept de deducere, precum exportul, livrarile intracomunitare, livrarile de bunuri, transportul aferent unui export de bunuri si altele asemenea;
  • operatiuni bancare si de asigurare scutite, pentru care se poate exercita dreptul de deducere, cand clientul este stabilit in afara Comunitatii sau cand aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri ce vor fi transportate intr-un stat din afara Comunitatii;
  • transferul total sau partial de active, daca taxa s-ar fi aplicat acestui transfer.

Excluderi/limitari de la dreptul de deducere a TVA-ului 

Dreptul de deducere a TVA-ului nu se aplica bunurilor si serviciilor care NU sunt utilizate in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile. Totusi, daca o persoana impozabila achizitioneaza bunuri pe care le foloseste initial la activitatile economice, dar apoi schimba destinatia bunurilor, acestea urmand a fi folosite in scopuri personale sau in scopuri care nu au legatura cu activitatea economica, atunci persoana impozabila trebuie sa ajusteze TVA-ul dedus. Aceasta inseamna ca trebuie sa restituie TVA-ul dedus initial pentru acele bunuri sau servicii catre bugetul de stat. 
 
De asemenea, nu este permisa deducerea TVA-ului aferent achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care desfasoara doar activitati scutite fara drept de deducere (de exemplu, servicii medicale, educationale sau de asistenta sociala.
 
Nu in ultimul rand, daca o persoana impozabila efectueaza simultan operatiuni cu drept de deducere si operatiuni scutite fara drept de deducere, persona respectiva va avea dreptul sa deduca numai TVA-ul aferent achizitiilor utilizate pentru operatiunile pentru care are drept de deducere. O astfel de persoana este numita persoana impozabila “mixta” . Daca utilizarea bunurilor si serviciilor achizitionate nu poate fi determinata cu usurinta, se aplica reguli speciale pentru calculul TVA-ului deductibil.
 
Alte categorii pentru care NU se aplica dreptul de deducere sunt:
 
  • TVA-ul aferent achizitiilor realizate de intreprinderile mici;
  • TVA-ul aferent achizitiilor de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie pentru a caror livrare furnizorul a aplicat regimul special;
  • TVA-ul aferent achizitiilor de bunuri si servicii utilizate de agentiile de turism pentru prestarea serviciului unic pentru care se aplica regimul special.
 
De asemenea, nu se poate deduce TVA-ul:
  • de o persoana in numele si in contul altei persoane;
  • pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazului in care aceste produse sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii.

Totodata, TVA-ul este deductibil in proportie de 50% pentru achizitionarea, inchirierea sau leasingul de autovehicule si cheltuielile aferente, in cazul in care vehiculele NU sunt folosite exclusiv pentru activitati economice. In schimb, pentru autoturismele cu o masa totala maxima autorizata de peste 3.500 kg sau care dispun de mai mult de 9 scaune, inclusiv cel al soferului, TVA-ul este deductibil in totalitate, indiferent de scopul utilizarii acestora.
 

Ce beneficii iti poate aduce deducerea TVA-ului 

Principalul beneficiu al deducerii TVA-ului pentru o firma este imbunatatirea fluxului de numerar si optimizarea costurilor. Prin recuperarea TVA-ului platit pentru achizitii, compania poate reduce cheltuielile legate de bunuri si servicii necesare desfasurarii activitatii sale economice. Aceasta permite o mai buna gestionare a resurselor financiare, oferind flexibilitate in investitii si cresterea competitivitatii. 
 
In plus, deducerea TVA-ului ajuta la prevenirea dublei taxari, asigurand o echitate fiscala in lantul de productie si distributie, si contribuie la mentinerea unui pret competitiv al produselor si serviciilor oferite pe piata. 
 
 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016