Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate comerciala a achizitionat in luna mai 2005 o constructie pentru care a dedus TVA in totalitate. In luna iunie 2009, societatea a inchiriat o suprafata din aceasta constructie unei alte societati.
Societatea detinatoare a constructiei nu a optat pentru taxarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin.(2) lit.(f) din Codul Fiscal (nu a facturat chiria cu TVA). In acest caz a trebuit sa procedeze la ajustarea, declararea si plata TVA deductibile aferente in conditiile prevazute la art. 149 din Codul Fiscal, dar perioada de ajustare fiind limitata la 5(cinci) ani, in conformitate cu prevederile art.161 alin.(8) din Codul Fiscal, operatiune pe care societatea nu a facut-o la momentul inchirierii suprafetei din constructie.
Se mentioneaza ca in luna octombrie 2012 contractul de inchiriere a fost reziliat. Urmare celor prezentate mai sus, societatea a procedat la calcularea TVA ajustata in anul 2013, totodata calculind si accesoriile aferente pentru neplata acesteia, pentru perioada in care suprafata din constructie a fost inchiriata.
In conditiile in care contractul de inchiriere a fost reziliat si perioada de ajustare a TVA, de 5 (cinci) ani, prevazuta de lege, a expirat, vom stabili cum trebuie declarate si platite TVA ajustata si accesoriile aferente calculate in anul 2013.
Solutia consultantului:
In situatia prezentata, daca bunul imobil nu a mai suportat lucrari de modernizare si transformare dupa data de 1 ianuarie 2007, perioada de ajustare de 5 ani a sumei TVA deduse s-a prescris la data de 31.12.2011. In acest caz, nu mai exista obligatia ajustarii sumei TVA deduse in anul 2013 chiar daca dvs. ati constatat o deficienta aferenta anului 2009.
In anul 2009, la momentul inchirierii bunului imobil in regim de scutire fara drept de deducere, ajustarea trebuia efectuata doar pentru o perioada de 3 ani deoarece bunul a fost utilizat pentru operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile pentru o perioada de 2 ani (2007, 2008).
Astfel, avand in vedere ca in anul 2013 nu mai exista nici un risc fiscal cu privire la suma TVA care trebuia ajustata, nu este recomandabila efectuarea ajustarii in anul 2013. Totusi, daca decideti sa efectuati ajustarea, trebuie sa aveti in vedere ca suma TVA ajustata (19%) se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 31 denumit "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital" in decontul completat si transmis pentru luna iulie 2013.
Cartea Verde a Contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
In situatia in care ar fi rezultat o suma TVA de plata prin decontul de TVA cod 300 aferent lunii decembrie 2011 cand ajustarea trebuia efectuata (scadenta in 25.01.2012), trebuie sa aveti in vedere ca la momentul ajustarii in anul 2013 nu se calculeaza accesorii din proprie initiativa pentru perioada cuprinsa in intervalul 26.01.2012 si data de 25.07.2013 (ipotetic).
Practic, valoarea accesoriilor calculate nu se raporteaza fiscal de catre contribuabil deoarece prin Codul de procedura fiscala nu s-a reglementat o astfel de obligatie care exista inainte de intrarea in vigoare a OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.
In acest context, nu poate fi efectuata nici virarea sumei aferente accesoriilor deoarece, in lipsa unui formular de declare, nu se poate constitui un debit de aceasta natura prin fisa sintetica pe platitor.
Accesoriile aferente unui debit se calculeaza fie prin fisa sintetica pe platitor pe baza declaratiilor fiscale (cod 100, cod 112, cod 300, etc.) conform sumelor de plata datorate, fie pe baza Deciziei de impunere intocmita de catre organul de inspectie fiscala ca act administrativ fiscal ca urmare a efectuarii unei inspectii fiscale prin care s-au constatat deficiente privind aplicarea legislatiei fiscale.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noi prevederi privind TVA 2011 - Masuri de ordin tehnicMFP anunta cele mai importante masuri pentru sprijinirea mediului de afaceriDeducerea sumei TVA dintr-un bon fiscal. Este obligatorie solicitarea facturii?ANAF: Romania functioneaza cu taxele taleFacturi emise cu TVA zero. Acestea se declara in D394? Sau nu se declara deloc?Ultimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Articole similare
Servicii neprestate. Ce implicatii apar privind TVA-ul si impozitul pe profit?Deschidere procedura faliment debitor/aprobarea planului de reorganizare: AJUSTARE TVA. Modificari 2019Inregistrarea in scopuri de TVA. AJUSTARE TVA in favoarea contribuabiluluiInregistrate in scop de TVA. AJUSTARE TVA pentru proiect investitiiDocumentar fiscal: TVA la transferul de activeUltimele articole
Aspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVALeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziAJUSTARE TVA. Studii de caz utile chiar si pentru cei mai abili contabiliGHID: Procedura inregistrarii in scopuri de TVAArticole similare
Cum este acordata asistenta fiscala contribuabililor de catre ANAFNu uitati sa depuneti formularul 221 pana la 25 mai 2017!Peste 37.000 de intrebari si raspunsuri din contabilitate si fiscalitate!Livrari intracomunitare - operatiuni scutite cu drept de deducere a TVAInspectii ANAF. Se pot desfasura controale fiscale si la firmele care au intrat in faliment?Ultimele articole
SAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaMiercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteProcedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"