Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firme cu cod CAEN 5630. Este obligatorie sau optionala trecerea la plata impozitului micro?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 31 Oct. 2023
Firme cu cod CAEN 5630. Este obligatorie sau optionala trecerea la plata impozitului micro?
Tags: impozit pe venit, impozit pe profit, cod caen 5630

La data de 30.09.2023 realizam urmatoarele venituri: 301182 venit cod CAEN 4711 comert amanunt 427255 venit cod CAEN 5630 comert al. publica bar 179591 venit cod CAEN 6820 activitati inchieiere spatii comerciale 389730 venit din vanzari spatii comerciale. La 30.09.2023 nu depasesc plafonul de 500.000 euro si nici pana la finele anului.

E obligatorie sau optionala trecerea la impozit pe venit, pentru care din activitati trebuie sa depun declaratie de mentiuni, D.010? La finele anului voi inregistra profit, dar nu din activitati comerciale. Nu am fost pana in prezent platitoare de impozit pe venit, numai pe profit. Multumesc.
 

 

Trecere de la impozit pe profit la impozit micro – raspunsul specialistului:

 

Potrivit art 48 din Codul fiscal, cu privire la impozitul pe veniturile microintreprinderilor:

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.
2) Persoanele juridice romane, cu exceptia celor de la art. 47 alin. (2), pot opta sa aplice impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu.
21) Microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile prevazute la art. 52. Optiunea se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Asadar, impozitul pe veniturile microintreprinderilor este OPTIONAL.
Prin urmare, daca societatea este platitoare de impozit pe profit nu trebuie sa treaca la impozitul pe micro, impozitul micro fiind optional.



Daca este platitoare de impozit micro (nu prea am inteles din enuntul dumneavoastra) si nu depaseste plafonul de 500.000 euro poate ramane in continuare platitoare de micro, insa avand in vedere CAEN 5630 facem urmatoarele precizari.

Potrivit modificarilor Codului fiscal, cuprinse in Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei Pe termen lung, incepand cu 01.01.2024 sunt prevazute 2 cote de impozitare:
a) 1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microintreprinderile care:

1. realizeaza venituri peste 60.000 euro
                              sau
2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN: 5821 - Activitati de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activitati de editare a altor produse software, 6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), 6209 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, 5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, 6910 – Activitati juridice – numai pentru societatile cu personalitate juridica care nu sunt entitati transparente fiscal, constituite de avocati potrivit legii, 8621 – Activitati de asistenta medicala generala, 8622 - Activitati de asistenta medicala specializata, 8623 - Activitati de asistenta stomatologica, 8690 – Alte activitati referitoare la sanatatea umana.”


Cateva reguli de impozitare
In cazul in care, in cursul anului fiscal, veniturile realizate de o microintreprindere, depasesc nivelul de 60.000 euro, sau microintreprinderea incepe sa desfasoare activitatile prevazute la lit b de mai sus, incepand cu trimestrul in care se inregistreaza astfel de situatii, este aplicabila cota de impozitare de 3%.

In situatia in care, in cursul anului fiscal, o microintreprindere nu mai desfasoara activitatile prevazute la lit b si veniturile nu depasesc nivelul de 60.000 euro, incepand cu trimestrul in care se inregistreaza astfel de situatii, este aplicabila cota de impozitare de 1%.

In situatia in care persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la pct 2 de mai sus obtin venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare acestor coduri CAEN, cota de impozitare de 3% se aplica si pentru veniturile din aceste alte activitati.

Microintreprinderile care devin platitoare de impozit pe profit ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute in Codul fiscal sau ca urmare a exercitarii optiunii, comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator.

Prin urmare, avand in vedere ca societatea desfasoara activitati sub CAEN 5630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, va plati impozit micro in cota de 3% pentru anul 2024.
 

 

Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Autor: InfoTva.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firme cu cod CAEN 5630. Este obligatorie sau optionala trecerea la plata impozitului micro?":
Rating:

Nota: 3.42 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016