Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Angajatii incadrati pe proiecte de cercetare-dezvoltare, conform art. 60 din Codul fiscal, pot beneficia in continuare de scutirea de impozit pe venitul din salarii.
In acest context, un contribuabil se intreaba care sunt conditiile aplicarii acesteia? Este necesar un dosar de analiza al proiectului, intocmit de un expert agreat la nivelul Ministerului, sau poate oricine sa pregateasca acest tip de dosar?
Cuprins
Conditii scutire impozit pe venit
In baza art. 60 punctul 3 din Codul fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare, definita conform Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit procedurii stabilite prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului cercetarii si inovarii, in urmatoarele conditii:
a) scutirea se acorda pentru toate persoanele care sunt incluse in echipa unui proiect de cercetare-dezvoltare si inovare, astfel cum este definit in Ordonanta Guvernului nr. 57/2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cu indicatori de rezultat definiti;
b) scutirea se acorda in limita cheltuielilor cu personalul alocat proiectului de cercetare-dezvoltare si inovare, evidentiate distinct in bugetul proiectului;
c) statul de plata aferent veniturilor din salarii si asimilate salariilor, obtinute de fiecare angajat din activitatile desfasurate in proiectul de cercetare-dezvoltare si inovare, se intocmeste separat pentru fiecare proiect.
Cui i se aplica scutirea de impozit pe venit
21. (1) Scutirea se acorda doar persoanelor care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare definita conform Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt incluse in proiectul de cercetare-dezvoltare si inovare.
(2) Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii altor activitati decat cele de cercetare-dezvoltare si inovare prevazute la alin. (1) nu beneficiaza de scutirea prevazuta la art. 60 pct. 3 din Codul fiscal.
Baza legala: Norme Cod fiscal date in aplicarea art. 60 punct 3 Cod fiscal

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Manual de politici contabile - Stick USB
Dupa cum se observa in baza legala, nu este mentionata obligativitatea intocmirii dosarului de catre un expert agreat la nivel de minister.
Cum se acorda scutirea de impozit pe venit
Acordarea scutirii de impozit pe veniturile din salarii constituie responsabilitatea angajatorului/platitorului de venit sau revine persoanei fizice, in cazul contribuabililor prevazuti la art. 82 din Legea 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor se acorda lunar, in limita cheltuielilor de personal alocate in bugetul proiectului de cercetare-dezvoltare si inovare.
Scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor se acorda chiar si in cazul nerealizarii obiectivelor proiectului de cercetare-dezvoltare si de inovare.
Documente justificative impozit pe venit
Documentele justificative care se au in vedere la incadrarea persoanelor fizice scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare in cadrul proiectelor sunt:
a) documentul care contine datele de identificare ale proiectului de cercetare-dezvoltare si inovare;
b) fisele de pontaj corespunzatoare proiectului;
c) statul de plata intocmit separat pentru fiecare proiect.
Baza legala: ORDINul nr. 2.326 din 29 august 2017 privind stabilirea procedurii de acordare a facilitatii fiscale prevazute la art. 60 pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, EMITENT MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE Nr. 2.326 din 29 august 2017 MINISTERUL CERCETARII SI INOVARII Nr. 2.855 din 29 august 2017 Publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 5 septembrie 2017.
Raspuns oferit in luna martie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Prestatare servicii IT pentru client non-UE. Obligatii TVA si IMPOZIT PE VENITZoom fiscal: Metoda calcul impozit specific in 2017Atentie! Ultima zi pentru platile anticipate aferente trimestrului III 2015Studiu de caz: Impozitarea tichetelor cadou oferite altor persoane decat salariatilorRegim IMPOZIT PE VENITurile nerezidentilor. Cum declaram achizitia de servicii de la firma non-UE in D301?Ultimele articole
Impozit venituri din pensii. MODIFICARI importante aduse de OUG 11/2025Impozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscalePFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Cum se face impozitarea veniturilor din dividende distribuite DUPA data de 1 ianuarie 2025Facilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"