Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala a lansat recent in dezbatere publica Proiectul de Ordin pentru modificarea Ordinului comun privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator.
Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala roaga toate partile interesate sa trimita observatii si propuneri pana la data de 20 mai 2016, pe adresa: propuneri@msinf.ro.
Proiectul de modificare a Ordinului comun privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator poate fi consultat aici.
Proiectul de ordin isi are temeiul in dispozitiile art. 60 alin. (1) pct. 2 din noul Cod fiscal care stabilesc ca, "Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili:
2. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) – (3), ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator. Incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului pentru societatea informationala, al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice si al ministrului finantelor publice."
Asadar, veniturile din salarii si asimilate salariilor potrivit art. 76 alin. (1) – (3) din noul Cod fiscal, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator sunt scutite de la plata impozitului pe venit. Aceasta prevedere a fost preluata din art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind vechiul Codul fiscal.
Incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face in prezent potrivit dispozitiilor Ordinului nr. 217/4172/1348/835/2015 al Ministerului pentru Societatea Informationala - MSI, Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice - MMFPSPV, Ministerului Finantelor Publice – MFP.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Anterior intrarii in vigoare a Ordinului nr. 217/4172/1348/835/2015, incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se facea potrivit Ordinului ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului pentru societatea informationala si al viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 539/225/1.479/2013 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 575 din 10 septembrie 2013.
Una dintre conditiile necesare pentru acordarea scutirii de impozit pe venit este ca angajatorul sa fi realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
Proiectul stabileste o exceptie de la aceasta regula pentru companiile infiintate in anul in curs si companiile existente ce preiau o activitate de creare de programe de calculator ca urmare a unui proces de reorganizare de afacere. Astfel, in cazul acestor companii, conditia de venit anual trebuie indeplinita la finalul anului urmator celui in care incep sa beneficieze de aceasta facilitate.
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
OUG 32/2016 modifica impozitul pe venit si cota de TVAArticole similare
Cum se completeaza D205 pentru veniturile din dividendeRegimul fiscal pentru veniturile din alte surse realizate in anul 2016Salariul minim brut in constructii NU va creste la 4.500 lei din octombrie 2023Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru 25 mai 2018Obligatii fiscale de plata si declarative privind indemnizatia de neconcurentaUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiFacilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Cum se calculeaza diurna externa. Exemplu util contribuabililorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"