Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un contribuabil se intreaba cum se poate face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025, avand in vedere ca pentru aceasta modificare trebuie depusa D700. Se schimba perioada fiscala si pentru veniturile din salarii si a contributiilor aferente?
Cum se poate face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025
Sa luam cazul concret. O microintreprindere cu cifra de afaceri depaseste 100.000 euro la 31 decembrie 2024 si are 1 salariat in cursul anului 2024. Este platitoare de TVA in sistemul TVA la incasare si are obligatia depunerii declaratiei 700 pentru modificarea perioadei fiscale de la trimestru la luna pana la data de 15 ianuarie, in ceea ce priveste declararea si plata TVA.
In aceste conditii, potrivit art.80 din Codul fiscal, are obligatia modificarii perioadei fiscale si pentru veniturile din salarii si a contributiilor aferente?
Specialistul ne spune urmatoarele:
TVA
Pentru schimbarea perioadei fiscale in ceea ce priveste tva se completeaza D700 astfel:
1.Se completeaza formularul 700, sectiunea B.I. si se bifeaza ,, Modifica perioada fiscala unde completam cifra de afaceri si selectam ca si perioada fiscala Trimestrul.
2.La 1.16 se trece cifra de afaceri obtinuta in anul precedent, obtinuta din operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deduceresi/sau neimpozabile in Romania cf. art.275 si 278 din Codul fiscal dar care dau drept de deducere cf. art. 297 al. (4) lit. b) din Codul fiscal
3.La 1.17 selectati perioada fiscala lunara .
Atasati balanta de verificare inchisa la 12.2024 si eventual o imputernicire a persoanei care depune acest D700.Nu exista clar specificat setul de documente necesar actualizarii perioadei fiscale a tva, depinde de cerintele fiecarui inspector ANAF care proceseaza solicitarea inaintata prin depunerea D700.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SALARII
Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
Exista si o exceptie, cand impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se plateste, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:
a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice;
b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv.
Numarul mediu de salariati si veniturile totale se stabilesc astfel:
- numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile 112 depuse pentru fiecare luna din anul anterior.
- venitul total se stabileste pe baza informatiilor din situatiile financiare ale anului anterior.
Depunerea trimestriala a declaratiei consta in completarea si depunerea a cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru, potrivit art. 147 alin. (5) din Codul fiscal.
Ori de cate ori, in cursul trimestrului, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate sau le inceteaza calitatea de asigurat, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 80 alin. (2) din Codul fiscal, in calitate de angajatori ori de persoane asimilate angajatorului, depun declaratia pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit concediul medical sau incetarea calitatii de asigurat. In acest caz, declaratia/declaratiile aferenta/aferente perioadei ramase din trimestru se depune/se depun pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului. In cazul in care incetarea calitatii de asigurat are loc in luna a doua a trimestrului, se vor depune atat declaratia pentru prima luna a trimestrului, cat si cea pentru luna a doua, urmand ca dupa incheierea trimestrului sa se depuna numai declaratia pentru luna a treia.
Asadar, avand in vedere ca societatea a inregistrat in anul 2024 venituri de peste 100.000 de euro, va declara si plati impozit pe salarii si contributii sociale pentru salariatul respectiv, in anul 2025, lunar.
Prin urmare Declaratia 112, va fi depusa lunar in urma actualizarii vectorului fiscal (D700).
SECTIUNEA D - DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL PENTRU ANGAJATORI SAU ASIMILATI ACESTORA
Impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, precum si contributii sociale (cod 602,412,432,480).
Raspuns oferit in luna ianuarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Expert contabil din 2007 Experienta in: contabilitate financiara, impozit pe profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii, TVA, state de salarii, REVISAL, completare registre obligatorii societati comerciale, resurse umane, gestiune imobilizari, intocmire situatii financiare anuale si semestriale, consultanta manageriala si fiscala, interpretarea fisei de platitor obtinuta de la A.N.A.F., intocmire declaratii lunare in vederea depunerii la A.N.A.F. si la alte autoritati, spre exemplu Autoritatea Fondului de Mediu, declaratia lunara Intrastat pentru tranzactii intracomunitare, consiliere vis-a-vis de documentarea dosarului de depus la ONRC pentru diverse mentiuni (deschidere punct de lucru, adaugare coduri CAEN, prelungire sediu social sau sedii secundare, prelungire mandat administrator etc.)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Reminder ANAF: Pana pe 9 decembrie trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleFormular 092. Se depune obligatoriu pana la 7 februarieCe declaratii se depun in decembrie la ANAF?Inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Plata TVACalendar obligatii fiscale pentru luna august 2012Ultimele articole
Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVACalendar ANAF: Declaratii scadente in 7 octombrie 2024Plafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorVineri, 6 septembrie 2024, termen limita pentru declaratia privind schimbarea perioadei fiscaleCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente la 7 august 2024Articole similare
Se modifica regimul de TVA prin noul proiect MFP! Codul fiscal cu noile propuneriD700 in 2023: Ce operatiuni se pot face cu ajutorul formularului?Firme care aplica TVA la incasare. Care este baza de calcul in functie de care trebuie sa treaca la regim normal de TVA?D700 in 2023: Formularul NU se va mai depune in cazul firmelor care raman la impozitarea microReminder ANAF! 31 martie 2023, termen limita de depunere a formularelor 700 si 010Ultimele articole
Firme care NU se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro. Pana cand trebuie modificat vectorul fiscalIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVARadiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"