Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Achizitie intracomunitara. Cand si cum se face trecerea la TVA lunar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Gina Popescu la 24 Iul. 2025
Achizitie intracomunitara. Cand si cum se face trecerea la TVA lunar
Tags: achizitie intracomunitara, tva lunar, trecere la tva lunar

O societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA cu perioada fiscala trimestriala poate fi obligata sa treaca la raportarea lunara a TVA-ului in anumite conditii. Una dintre aceste situatii este efectuarea unei achizitii intracomunitare de bunuri. In acest articol vom vedea ce reprezinta o achizitie intracomunitara, cand apare obligatia de a deveni platitor de TVA lunar, ce pasi trebuie urmati pentru modificarea vectorului fiscal si care sunt termenele de declarare pe care societatea trebuie sa le respecte.

Avem acest caz. O societate comerciala care este platitor de TVA trimestrial, a avut o achizitie intracomunitara in iunie 2025. Va rog sa-mi comunicati data de la care devine platitor de TVA lunar si termenul de depunere D700, pentru schimbarea vectorului fiscal. Multumesc.

Ce este o achizitie intracomunitara

Achizitia intracomunitara reprezinta cumpararea de bunuri de la o firma din alt stat membru al Uniunii Europene, atunci cand bunurile sunt transportate efectiv dintr-un stat membru in altul. Practic, este echivalentul unei „comenzi” dintr-o alta tara UE, dar cu implicatii fiscale specifice in Romania – in special legate de TVA.

Cum devii platitor de TVA?

O firma nou-infiintata este, in mod implicit, neplatitoare de TVA. Cu toate acestea, exista posibilitatea de a opta pentru inregistrarea ca platitor de TVA chiar de la inceputul activitatii.

Poti deveni platitor de TVA in doua moduri:

  • Prin optiune – fie imediat dupa infiintarea firmei, fie ulterior, in functie de decizia ta;
  • Prin obligatie legala – in cazul in care cifra de afaceri anuala depaseste pragul de 300.000 de lei, ai obligatia sa te inregistrezi ca platitor de TVA in cel mult 10 zile de la sfarsitul lunii in care a fost depasit acest plafon.

Cand devii platitor de TVA lunar

Conform prevederilor de la art. 322 - Perioada fiscala
“(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 323 alin. (1);
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.”


Asadar, deoarece ati efectuat achizitia intracomunitara in luna iunie 2025, veti trece la TVA lunar incepand cu 1 iulie 2025, deoarece exigibilitatea TVA aferenta achizitiei intracomunitare din iunie 2025 a intervenit in a treia luna a trimestrului (iunie).

Ce declaratii trebuie sa depuneti

In ceea ce priveste depunerea declaratiilor:
- D390 pentru iunie 2025: Declaratia recapitulativa trebuie depusa pana la 25 iulie 2024 pentru achizitia intracomunitara din iunie.
- D300 si D394 se depun lunar incepand cu iulie 2024, pana la 25 ale lunii urmatoare fiecarei luni de raportare.



Raspunsuri oferite in 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Gina Popescu de Gina Popescu
Economist cu peste 20 de ani experienta in domeniul public si privat. Specialist in: impozitare persoane fizice, Declaratia Unica, impozit pe venit si contributii sociale, nerezidenti, TVA.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016