Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Trecere la TVA lunar. Ce obligatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Ian. 2017 Exclusiv
Tags: tva lunar, vanzare imobil, tva, codul fiscal 2017 modificari, regim microintreprindere

In analiza de mai jos, avem ca subiect o societate comerciala care a achizitionat in anul 2006 un imobil in regim de taxare inversa de la o alta persoana juridica. In anul 2016, societatea are regim de microintreprindere dar in luna martie 2016 vinde imobilul catre o persoana fizica in regim de scutire. Valoarea de vanzare a imobilului este de 400.000 euro deci incepand cu trimestrul I 2016 societatea devine platitoare de impozit pe profit pentru restul anului 2016 depasind plafonul de 100.000 euro aferent microintreprinderilor.

Stabilim daca pana pe data de 15 ianuarie 2017 societatea trebuie sa depuna declaratia 010 in vederea schimbarii perioadei fiscale a TVA de la trimestriala la lunara pentru anul 2017 avand in vedere faptul ce pentru anul 2016 are livrari de peste 100.000 euro. De asemenea, vom vedea daca se poate opta pentru perioada de TVA lunara chiar daca nu este depasit plafonul de 100.000 euro.

Potrivit art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, in calculul ciferi de afaceri calculata pentru determinarea plafonului de 100.000 euro pentru a trece la tva lunar intra operatiunile taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b).

Vanzarea imobilelor este scutita fara drept de deducere, deci nu intra la calculul plafonului de 100.000 euro. Prin urmare, nu aveti obligatia de a trece la tva lunar in urma vanzarii imobilului.
 
Perioada trimestriala este o exceptie de la regula generala (luna calendaristica). Exceptiile prevaleaza regulilor generale, deci veti urma exceptia. Modificarea perioadei fiscala poate fi aprobata de organele fiscale, la solicitarea justificata a persoanei impozabile, de la luna/trimestru la semestru sau an calendaristic. Nu este prevazuta o optiune pentru tva lunar in loc de tva trimestrial. Deci opinia mea este ca nu puteti trece la tva lunar decat daca depasiti plafonul de 100.000 euro sau daca faceti o achizitie intracomunitara.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Trecere la TVA lunar. Ce obligatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016