Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA lunar si constituire grup fiscal. Ce implicatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Iul. 2016 Exclusiv
Tags: grup fiscal, anaf, codul fiscal, tva lunar, anaf s1, grupul fiscal, persoane impozabile

In randurile de mai jos, stabilim daca se poate constitui un grup fiscal din doua societati, ambele platitoare de TVA lunar, una detinand 60% din capitalul social al celeilalte, cu mentiunea ca una dintre firme e administrata de ANAF mari contribuabili si una de ANAF S1.

Conditiile pe care cele doua societati este necesar sa le indeplineasca  pentru a forma un grup fiscal sunt prevazute in Legea nr.227/2015 si Normele de aplicare a Noului Cod fiscal.

Daca sunt indeplinite aceste conditii,prezentate mai jos, cele doua societati pot forma un grup fiscal,in conditiile in care una dintre societati este administrata de ANAF mari contribuabili, iar cealalta de  ANAF S1.

Astfel, Art.269 alin. (9) din Legea nr.227/2015 privind Noul Cod fiscal mentioneaza urmatoarele:
"In conditiile si in limitele prevazute in normele metodologice, este considerat drept grup fiscal unic un grup de persoane impozabile stabilite in Romania care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt in relatii stranse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar si economic.”

De asemenea,conform prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala si   HG nr.1/2016 privind Normel e de aplicare a Legii nr.227/2015, in sensul art. 269 alin. (9) din Codul fiscal, grupul de persoane impozabile stabilite in Romania, independente din punct de vedere juridic si aflate in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric, poate opta sa fie tratat drept grup fiscal unic, cu urmatoarele conditii cumulative:

a) o persoana impozabila nu poate face parte decat dintr-un singur grup fiscal;
b) optiunea trebuie sa se refere la o perioada de cel putin 2 ani;
c) toate persoanele impozabile din grup trebuie sa aplice aceeasi perioada fiscala.
Optiunea prevazuta la lit. b) se refera la grup, nu la fiecare membru al grupului.
Grupul fiscal se poate constitui din minimum doua persoane impozabile.

Organul fiscal competent in administrarea persoanelor impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal este organul fiscal central desemnat in acest scop, in conformitate cu prevederile art. 30 alin. din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Se considera in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric persoanele impozabile al caror capital este detinut direct sau indirect in proportie de mai mult de 50% de catre aceeasi asociati. Termenul "asociati" include si actionarii, conform Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Indeplinirea acestei conditii se dovedeste prin certificatul constatator eliberat de catre registrul comertului si/sau, dupa caz, alte documente
justificative.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea - Economist si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA lunar si constituire grup fiscal. Ce implicatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016