Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Operatiuni raportate cu ajutorul declaratiei 394. Ce facturi evidentiem in Declaratia 394?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia 394, taxare inversa, tva, facturi, plata tva, declarare facturi

In noua Declaratie 394 se evidentiaza: 1. facturile emise catre parteneri NON-UE? 2. facturile primite de la partenerii din UE si numai acele facturi la care avem obligatia platii TVA prin taxare inversa?

La momentul emiterii prezentului raspuns, declaratia 394 se intocmeste si se depune in conformitate cu prevederile ORDIN nr. 3596 din 19 decembrie 2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA - modificat prin OPANAF nr. 3806/2013.
 
In cadrul ordinului se arata, citam:
 
"Art. 1
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania.

Art. 2

In vederea indeplinirii obligatiei prevazute la art. 1, se aproba modelul si continutul formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national", cod MFP 14.13.01.02/f, prevazut in anexa nr. 1.

PARTEA 1:
1.Declaratia se completeaza si se depune de catre:
a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, si care sunt obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (1) si (7) din Codul fiscal, pentru operatiuni impozabile in Romania conform art. 126 alin. (1) si taxabile cu cota prevazuta de lege. Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care, conform titlului VI din Codul fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare.

Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul fiscal, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege.
Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".

SECTIUNEA 2:
6.Coloana "Baza impozabila" - se inscriu baza de impozitare, exclusiv TVA, aferenta livrarilor/achizitiilor, inclusiv cele pentru care se aplica taxarea inversa, precum si baza de impozitare aferenta facturilor de stornare, in lei. in cazul in care baza de impozitare este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-).

7.Coloana "TVA" - se inscriu suma TVA aferenta livrarilor/achizitiilor, inclusiv cele pentru care se aplica taxarea inversa, precum si TVA aferenta facturilor de stornare, in lei. Daca taxa colectata este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-).

8.Coloana "Cod si denumire NC produs" - se inscriu livrarile/achizitiile de cereale si plante tehnice, care figureaza in nomenclatura combinata stabilita prin Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful Vamal Comun, modificata conform Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 927/2012 al Comisiei din 9 octombrie 2012.

9.Coloana "Baza impozabila" - se inscrie baza de impozitare, exclusiv TVA, aferenta livrarilor/achizitiilor pentru care se aplica taxarea inversa pentru cereale si plante tehnice, pentru fiecare cod si denumire NC produs, inclusiv baza de impozitare aferenta facturilor de stornare, in lei. in cazul in care baza de impozitare este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-).

10.Coloana "TVA" - se inscrie suma TVA aferenta livrarilor/achizitiilor pentru care se aplica taxarea inversa, pentru cereale si plante tehnice, pentru fiecare cod si denumire NC produs, inclusiv TVA aferenta facturilor de stornare, in lei. Daca taxa colectata este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-)."

Din reglementarile citate, se retin urmatoarele:
- declaratia 394 se depune doar pentru operatiuni efectuate pe teritoriul Romaniei, cu parteneri persoane impozabile inregistrate in scop de TVA in Romania (deci, intre romani);
- pentru operatiunile efectuate cu parteneri UE sau nonUE nu se depune declaratia 394 - indiferent de locul livrarii sau de persoana obligata la plata TVA (beneficiarul roman prin taxare inversa, in cazul achizitiilor intracomunitare);
- operatiunile intracomunitare se declara cu ajutorul decalaratiei VIES 390  - Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare - aprobata prin OPANAF nr. 591/03.02 2016;
- in declaratia 394 se declara ca baza si TVA atat facturile emise / primite normal, cat si cele emise / primite in regim de taxare inversa sau cu TVA la incasare, indiferent de cota de TVA utilizata.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Operatiuni raportate cu ajutorul declaratiei 394. Ce facturi evidentiem in Declaratia 394?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016