Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In randurile urmatoare, sunt importante mai multe informatii pe care le veti regasi in cuprinsul documentarului fiscal care are ca subiect perioada fiscala a TVA-ului si conditiile actuale care determina exigibilitatea acestuia.
Se mentioneaza astfel ca perioada fiscala a TVA este reglementata de art. 156^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF) si pct. 80 din normele de aplicare ale acestuia aprobate prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Perioada fiscala este luna calendaristica.
Prin exceptie de la aceasta prevedere, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul acestuia, una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
La determinarea cifrei de afaceri se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania.
Persoana impozabila care se inregistreaza in cursul anului trebuie sa declare, cu ocazia inregistrarii conform art. 153 din CF, cifra de afaceri pe care preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. Daca cifra de afaceri estimata nu depaseste plafonul de 100.000 euro, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic, persoana impozabila va depune deconturi trimestriale in anul inregistrarii.
Intreprinderile mici care se inregistreaza in scopuri de TVA, conform art. 153 din CF in cursul anului, trebuie sa declare cu ocazia inregistrarii cifra de afaceri obtinuta, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Daca aceasta cifra de afaceri recalculata depaseste plafonul de 100.000 euro, in anul respectiv perioada fiscala va fi luna calendaristica. Daca aceasta cifra de afaceri recalculata nu depaseste plafonul persoana impozabila va utiliza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala, cu exceptia situatiei in care a efectuat in cursul anului calendaristic respectiv una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri inainte de inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din CF.
In cazul in care cifra de afaceri efectiv obtinuta in anul inregistrarii, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg, depaseste plafonul de 100.000 euro, in anul urmator perioada fiscala va fi luna calendaristica.
In situatia in care cifra de afaceri efectiva nu depaseste plafonul, persoana impozabila va utiliza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
Exceptii privind perioada fiscala
in situatia in care o persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
- prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
- a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru.
Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa.
- prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
Persoana impozabila care potrivit celor mentionate mai sus este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna "Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (092)”, la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator.
Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala. in acest sens, va trebui sa depuna declaratia de mentiuni prevazuta mai sus.
Organele fiscale competente pot aproba, la solicitarea justificata a persoanei impozabile, o alta perioada fiscala, respectiv semestrul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru sau anul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.
Important! Solicitarea prevazuta mai sus se transmite autoritatilor fiscale competente pana la data de 25 februarie a anului in care se exercita optiunea, prin depunerea formularului 306 "Cerere privind utilizarea ca perioada fiscala pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic”, cod MFP 14.13.03.02/p si va fi valabila pe durata pastrarii conditiilor care au determinat aprobarea perioadei fiscale respective.
Baza legala: art.156^1 din Codul Fiscal, pct. 80 din Hotararea Guvernului nr. 44/2004, Ordinul presedintelui ANAF nr. 1.165/2009 privind aprobarea procedurii de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, precum si a modelului si continutului unor formulare, Ordinul presedintelui ANAF nr. 6/201 privind aprobarea procedurii pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Depune la termen Declaratia 092. Afla pana candAchizitia intracomunitara de bunuri. Obligatii PFAANAF: Precizari referitoare la Decontul precompletat RO e-TVALichidare microintreprindere: Obligatiile asociatului unic si declaratiile care trebuie depuseStudiu de caz: Autofactura si depasirea plafonului de protocol in exercitiul financiar precedentUltimele articole
Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVADoua situatii in care se poate modifica PERIOADA FISCALA pentru TVA de la trimestru la lunaArticole similare
Asociere in participatiune cu o institutie publica. Regim TVAMONOGRAFII contabile pentru SRL-uri: compensatia la energia electrica (OUG 118/2021) si reducerea la pretul benzinei (OUG 106/2022)Facturare avans. Se pot emite fara sa se incaseze avansul la momentul emiterii?Despre TVA: Tot ce trebuie sa stie un expert contabil!Obligativitatea inscrierii in Registrul Operatorilor IntracomunitariUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Luni, 27 februarie 2023, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru zilele de 26 si 28 februarieORDIN AL ANAF Nr. 6 din 2010Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in data de 26 februarie 2024Zoom fiscal: Procedura privind aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVAUltimele articole
Alerta fiscala! 25 februarie, termenul limita pentru depunerea mai multor declaratii fiscale!Perioada fiscala pentru TVA: semestrul sau anul calendaristic cu termen la 27 februarie 2017Puteti opta pentru o alta perioada fiscala. Formular 306Cum se stabileste perioada fiscala pentru TVA si care sunt criteriile?TVA – Cum alegem perioada fiscala?Articole similare
Din 1 ianuarie 2023 se aplica modificarile aduse concediului pentru cresterea copilului de OUG 164/2022Deplasari interne si externe. Documente justificative si legislatia in vigoare pentru E-Transport si E-FacturaClarificari ONRC cu privire la aplicarea Legii 206/2021. Au fost eliminate anumite obligatii care reveneau institutieiANAF modifica legislatia privind inregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de TVAExtragerea speciala de Pasti, in cadrul Loteriei bonurilor fiscaleUltimele articole
Veniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce obligatii fiscale au persoanele fiziceAmnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetareEsalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Amnistie fiscala, somatii primite de firme de la ANAF. Ce recomanda specialistii in acest cazCum a fost modificat Ordinul 3044/2024 pentru aprobarea Procedurii de restituire a TVAArticole similare
TVA – Cum alegem perioada fiscala?Alerta fiscala! 25 februarie, termenul limita pentru depunerea mai multor declaratii fiscale!Lista ANAF: Declaratiile care se depun la 27 februarie 2017Ce formulare se depun pana la 25 februarie 2016?ORDIN AL ANAF Nr. 6 din 2010Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in data de 26 februarie 2024Luni, 27 februarie 2023, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru zilele de 26 si 28 februarieDeclaratii fiscale cu termen la 27 februarie. Lista ANAFPerioada fiscala pentru TVA: semestrul sau anul calendaristic cu termen la 27 februarie 2017Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"