Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ne adresam, prin cele ce urmeaza, contribuabililor, persoane impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA), reamintindu-le care sunt principalele prevederi legale referitoare la perioada fiscala a TVA, care determina exigibilitatea acesteia si implicit depunerea decontului de TVA si a declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare.
Prevederi generale privind perioada fiscala
Perioada fiscala a TVA este reglementata de art. 156 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pct. 80 din Normele de aplicare ale acestuia aprobate prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Perioada fiscala este luna calendaristica. Prin exceptie de la aceasta prevedere, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care, in cursul anului calendaristic precedent, a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania care nu a depasit plafonul de 100.000 euro, al carui echivalent in lei se calculeaza pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul acestuia, una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
Persoana impozabila care se inregistreaza in cursul anului trebuie sa declare, cu ocazia inregistrarii conform art. 153 din Codul Fiscal, cifra de afaceri pe care preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. Daca cifra de afaceri estimata nu depaseste plafonul de 100.000 euro, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic, persoana impozabila va depune deconturi trimestriale in anul inregistrarii.
Intreprinderile mici care se inregistreaza in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal in cursul anului, trebuie sa declare cu ocazia inregistrarii cifra de afaceri obtinuta, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg.
Daca aceasta cifra de afaceri recalculata depaseste plafonul de 100.000 euro, in anul respectiv, perioada fiscala va fi luna calendaristica.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In cazul in care aceasta cifra de afaceri recalculata nu depaseste plafonul, persoana impozabila va utiliza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala, cu exceptia situatiei in care a efectuat in cursul anului calendaristic respectiv una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri inainte de inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal.
Atentie! In cazul in care cifra de afaceri efectiv obtinuta in anul inregistrarii, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg, depaseste plafonul de 100.000 euro, in anul urmator perioada fiscala va fi luna calendaristica. in situatia in care cifra de afaceri efectiva nu depaseste plafonul, persoana impozabila va utiliza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
Exceptii privind perioada fiscala
In situatia in care o persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
- prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
- a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru.
Atentie! Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa.
- prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
Persoana impozabila care potrivit celor mentionate mai sus este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna "Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania", cod 092, la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator.
Atentie! Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala. in acest sens, va trebui sa depuna declaratia de mentiuni prevazuta mai sus.
Organele fiscale competente pot aproba, la solicitarea justificata a persoanei impozabile, o alta perioada fiscala, respectiv semestrul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru sau anul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.
Important! Solicitarea prevazuta mai sus se transmite autoritatilor fiscale competente pana la data de 25 februarie a anului in care se exercita optiunea, prin depunerea formularului 306 "Cerere privind utilizarea ca perioada fiscala pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic", cod MFP 14.13.03.02/p, si va fi valabila pe durata pastrarii conditiilor care au determinat aprobarea perioadei fiscale respective.
*
Baza legala: art. 156 indice 1 din Codul Fiscal; pct. 80 din Hotararea Guvernului nr. 44/2004; Ordinul presedintelui ANAF nr. 1.165/2009 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, precum si a modelului si continutului unor formulare; Ordinul presedintelui ANAF nr. 6/2010 privind aprobarea Procedurii pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Procedura de modificare din oficiu a vectorului fiscal cu privire la TVA. Comunicat FinanteInregistrarea TVA: Locul prestarii de serviciiTermen de plataIn atentia societatilor: perioada fiscala pentru TVA. Vezi exceptiile!Anularea inregistrarii in scopuri de TVA: cazuri in care se anuleaza codul de TVAUltimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESCum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportProiect OUG privind E-Factura: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaFacturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseFacturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileArticole similare
Societate inregistrata in scopuri de TVA in anul 2013. Cum stabilim corect PERIOADA FISCALA?Rambursarea de TVA: cine o poate solicita si cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursatCe declaratii se depun in decembrie la ANAF?Dobanda credit pentru investitii imobiliare. Se calculeaza impozit pe profit?Achizitie intracomunitata de bunuri. Ce obligatii apar?Ultimele articole
Noutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVALivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalSambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAProiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAArticole similare
Instructiuni de completare a formularului 390 VIES � declaratia recapitulativaMasuri de austeritate in Grecia. Cetatenii nu renunta la euroCand NU se considera depasit plafonul de scutire pentru firmele care trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVATrei noi formulare actualizate. Declaratia 392 A, D392 B, D393 au fost modificateCum se face scoaterea din evidenta TVAUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Noul ministru de turism nu mai vrea TVA pentru agentiile de turismCe masuri de simplificare TVA s-au modificat de la 1 ianuarie 2012Articole similare
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 54 fin 2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscaleCe norme sunt valabile pentru operatiunile efectuate inainte si de la data aderariiCand suntem obligati sa ne inregistram in Registrul Operatorilor Intracomunitari?Contraventii si sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor privind furnizarea informatiilor statistice IntrastatSinteza zilei: Totul despre inregistrarea in scopuri de TVA si Registrul Operatorilor IntracomunitariUltimele articole
Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVACum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiDin 5 noiembrie 2023, pentru anumite contraventii, NU se mai aplica avertismentul ca sanctiune conform Legii prevenirii nr. 270/2017Monografie achizitie intracomunitara neplatitor TVADupa inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal, persoana fizica este OBLIGATA sa depuna D394 sau D390 VIESAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"