Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 29 Oct. 2013 Exclusiv
Va prezentam, prin cele ce urmeaza, unele dintre cele mai importante norme in vigoare de la 1 ianuarie 2013 referitoare la emiterea facturilor fiscale.
Precizam astfel ca persoana impozabila nu are obligatia de a emite facturi pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 143 alin. (2) Cod Fiscal; sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata sa fie exprimata in lei.
In situatia in care valoarea taxei colectate este exprimata intr-o alta moneda, aceasta va fi convertita in lei utilizand cursul de schimb prevazut la art. 139^1 Cod Fiscal; utilizarea facturii electronice face obiectul acceptarii de catre destinatar. Acceptul clientului de a utiliza factura electronica reprezinta confirmarea acestuia ca detine mijloacele tehnice necesare primirii facturii electronice, precum si ca are capacitatea de a asigura autenticitatea originii, integritatea continutului si lizibilitatea facturii; pentru ca o factura sa fie considerata factura electronica, aceasta trebuie sa fie emisa si primita in format electronic, tipul formatului electronic al facturii fiind optiunea persoanelor impozabile.
Formatul electronic al unei facturi poate fi, de exemplu, de tip .xml sau .pdf; facturile create pe suport hartie care sunt scanate, trimise si primite in format electronic sunt considerate facturi electronice. Facturile create in format electronic prin intermediul unui program informatic de contabilitate sau a unui program de prelucrare a textelor, trimise si primite pe suport hartie nu sunt considerate facturi electronice;
Autenticitatea originii, integritatea continutului si lizibilitatea unei facturi, indiferent ca este pe suport hartie sau in format electronic, trebuie garantate de la momentul emiterii pana la sfarsitul perioadei de stocare a facturii. Fiecare persoana impozabila stabileste modul de garantare a autenticitatii originii, a integritatii continutului si a lizibilitatii facturii.
Semnarea si stampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie sa le contina factura; persoana impozabila trebuie sa asigure stocarea copiilor facturilor pe care le-a emis sau care au fost emise de client ori de un tert in numele si in contul sau, precum si a tuturor facturilor primite; persoana impozabila poate decide locul de stocare a facturilor, cu conditia ca acestea sau informatiile stocate sa fie puse la dispozitia autoritatilor competente fara nicio intarziere ori de cate ori se solicita acest lucru.
Cu toate acestea, locul de stocare a facturilor ales de persoana impozabila nu poate fi situat pe teritoriul unei tari cu care nu exista niciun instrument juridic referitor la asistenta reciproca.

Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Prin exceptie de la prevederile aliniatului de mai sus persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania are obligatia de a stoca pe teritoriul Romaniei facturile emise si primite, precum si facturile emise de client sau de un tert in numele si in contul sau, altele decat cele electronice pentru care persoana impozabila garanteaza accesul on-line organelor fiscale competente.
Aceeasi obligatie ii revine si persoanei impozabile stabilite in Romania printr-un sediu fix cel putin pe perioada existentei pe teritoriul Romaniei a sediului fix.
In situatia in care locul de stocare nu se afla pe teritoriul Romaniei persoanele impozabile stabilite in Romania in sensul art. 125^1 alin. (2) Cod Fiscal trebuie sa comunice organelor fiscale competente locul de stocare a facturilor sau a informatiilor stocate.
Alte aspecte:
- facturile pot fi stocate pe suport hartie sau in format electronic, indiferent de forma originala in care au fost trimise sau puse la dispozitie. In cazul facturilor stocate prin mijloace electronice, persoanele impozabile vor stoca prin mijloace electronice si datele ce garanteaza autenticitatea originii si integritatea continutului facturilor;
- in scopuri de control, organele fiscale competente pot solicita traducerea in limba romana, in anumite situatii sau pentru anumite persoane impozabile, a facturilor emise pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care locul livrarii, respectiv prestarii se considera a fi in Romania, conform prevederilor art. 132 si 133 Cod Fiscal, precum si a facturilor primite de persoane impozabile stabilite in Romania in sensul art. 125^1 alin. (2) Cod Fiscal;
- in scopuri de control, in cazul stocarii prin mijloace electronice a facturilor emise sau primite in alt stat, garantand accesul online la date, persoana impozabila stabilita in Romania in sensul art. 125^1 alin. (2) Cod Fiscal are obligatia de a permite organelor fiscale competente din Romania accesarea, descarcarea si utilizarea respectivelor facturi. De asemenea, persoana impozabila nestabilita in Romania care stocheaza prin mijloace electronice facturi emise sau primite pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii impozabile in Romania are obligatia de a permite organelor fiscale din Romania accesarea, descarcarea si utilizarea respectivelor facturi, indiferent de statul in care se afla locul de stocare pentru care a optat;
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care aplica sistemul TVA la incasare au obligatia sa mentioneze in jurnalele pentru vanzari facturile emise pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care este obligatorie aplicarea sistemului TVA la incasare, chiar daca exigibilitatea taxei nu intervine in perioada fiscala in care a fost emisa factura. In cazul acestor operatiuni, in jurnalele pentru vanzari se inscriu urmatoarele informatii:
- numarul si data documentului de incasare sau data la care a expirat termenul-limita de 90 de zile prevazut la art. 134^2 alin. (5) Cod Fiscal;
- valoarea integrala a contravalorii livrarii de bunuri/prestari de servicii, inclusiv TVA;
- baza impozabila si taxa pe valoarea adaugata aferenta;
- valoarea incasata, inclusiv TVA, precum si baza impozabila si TVA exigibila corespunzatoare sumei incasate sau la expirarea termenului-limita de 90 de zile prevazut la art. 134^2 alin. (5) Cod Fiscal se evidentiaza daca exista diferente de sume neincasate, care devin exigibile, precum si baza impozabila si TVA exigibila corespunzatoare sumei respective;
- diferenta reprezentand baza impozabila si TVA neexigibila.
Facturile care au TVA neexigibila integral sau partial vor fi preluate in fiecare jurnal pentru vanzari pana cand toata taxa aferenta devine exigibila ori ca urmare a incasarii sau la expirarea termenului-limita de 90 de zile;
Persoanele impozabile care fac achizitii de bunuri/servicii de la persoane care aplica sistemul TVA la incasare inregistreaza in jurnalul pentru cumparari facturile primite pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care este obligatorie aplicarea sistemului TVA la incasare, chiar daca exigibilitatea, respectiv deductibilitatea taxei, nu intervine in perioada fiscala in care a fost emisa factura. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care aplica sistemul TVA la incasare inregistreaza in jurnalul pentru cumparari facturile primite pentru livrari de bunuri/prestari de servicii chiar daca taxa nu este deductibila in perioada fiscala in care a fost emisa factura. In jurnalele pentru cumparari vor fi mentionate si urmatoarele informatii:
- numarul si data documentului de plata;
- valoarea integrala a contravalorii achizitiei de bunuri/prestarii de servicii, inclusiv TVA;
- baza impozabila si taxa pe valoarea adaugata aferenta;
- valoarea platita, inclusiv TVA si corespunzator baza impozabila si TVA exigibila;
- diferenta reprezentand baza impozabila si TVA neexigibila.
Aceste documente nu sunt formulare tipizate stabilite de Ministerul Finantelor Publice. Fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila conform specificului propriu de activitate, dar acestea trebuie sa contina informatiile minimale precizate mai sus si sa asigure intocmirea Decontului de TVA, formular 300.
Sursa: DGFP Valcea

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Documentar fiscal: Aspecte esentiale privind emiterea facturilor fiscale":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Ministerul Finantelor sprijina investitiile de inalta tehnologieDe ce intrarea in zona euro ar putea sa nu fie o idee bunaCum va sustine Ministerul Economiei intrarea firmelor romanesti pe piete noiCodul fiscal 2011 - Titlul VIIIFiscalitatea in Romania. Oportunitati. Cum sa platesti TAXE SI IMPOZITE mai miciUltimele articole
Esti specialist in domeniul fiscal-contabil? Cunosti la perfectie legislatia? Rentrop& Straton te asteapta in echipa!Ce taxe trebuie sa platesti in Romania daca ai o afacere. Lista COMPLETAProtejati-va eficient impotriva sanctiunilor INJUSTE dispuse de ANAF! Hotarari CJUE si ICCJ care sunt in avantajul dumneavoastraLipsa numerar in casierie. Soldul este considerat cheltuiala deductibila sau nedeductibila la calculul impozitului?Facilitati fiscale pentru companiile care ofera ajutor umanitar, conform OUG 20/2022
Mai multe articole despre Taxe si Impozite
Articole similare
Deducere TVA din factura completata eronatFactura in contul furnizorului | Depasirea cheltuielilor de protocol si sponsorizareAutoturism. Cum exercitam dreptul de deducere a TVA?Atentie la Declaratia 300: de ieri se depune pe un alt siteCand depunem Declaratia 311? Ce obligatii avem!Ultimele articole
Reminder ANAF! Vineri, 20 ianuarie 2023, este termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii TVA la incasareFirme care aplica TVA la incasare. Care este baza de calcul in functie de care trebuie sa treaca la regim normal de TVA?Livrari intracomunitare de bunuri efectuate de furnizor aflat in regim special de scutire. Care este tratamentul fiscal?Marti, 20 decembrie 2022, termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareEroare privind anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA. Ce consecinte fiscale exista?
Mai multe articole despre persoana impozabila
Articole similare
Cheltuieli servicii avocat pentru reprezentare in instanta. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?Platitor de TVA: Cand se face schimbarea perioadei fiscale?Refacturare diverse cheltuieli. Regim TVAPersoanele obligate la plata TVANota informativa ANAF: Evidenta operatiunilor din perspectiva TVAUltimele articole
MONOGRAFIE contabila pentru achizitiile auto cu prima de casareFirme care aplica TVA la incasare. Care este baza de calcul in functie de care trebuie sa treaca la regim normal de TVA?Livrari intracomunitare de bunuri efectuate de furnizor aflat in regim special de scutire. Care este tratamentul fiscal?Cand intervine exigibilitatea TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri. Material ANAF actualizat in 2023Persoanele vulnerabile si pensionarii vor primi 1.400 lei de la stat in 2023 pentru plata FACTURIlor la energie
Mai multe articole despre facturi
Articole similare
Din 1 iunie serviciul Spatiul Privat Virtual este disponibil si pentru persoanele juridiceCum deducem TVA-ul aferent unor ACHIZITII BUNURI din fonduri nerambursabile?Important pentru contribuabilii inactivi si carora li s-a anulat codul de inregistrare in scopuri de TVAInregistrare ACHIZITII BUNURI in Declaratia 394. Cum completam Cartusul F?Ghiduri practice pentru PFAUltimele articole
30 septembrie este termenul limita de depunere a Formularului 318 (Cerere de rambursare a TVA) - Instructiuni pentru completarea luiSubinchiriere cladire. Calcul pro-rata. Cum procedam?ACHIZITII BUNURI in Romania. Cum declaram in D390 si in decont?Societatea cu cod de TVA anulat. Cum procedam privind deducerea TVA aferenta achizitiilor?Specialistul raspunde: ACHIZITII BUNURI si servicii. Cum vom completa Cartusul D din Declaratia 394?
Mai multe articole despre achizitii bunuri
Articole similare
Cum intocmim Declaratia 390 la achizitia intracomunitara a unui utilaj?Deschidere procedura faliment debitor/aprobarea planului de reorganizare: Ajustare TVA. Modificari 2019ANAF: Principalele obligatii declarative si de plata cu termene in luna iunie 2016Alerta fiscala! 25 februarie, termenul limita pentru depunerea mai multor declaratii fiscale!Ce obligatii au firmele care opteaza pentru sistemul TVA LA INCASARE in 2014?Ultimele articole
Reminder ANAF! Vineri, 20 ianuarie 2023, este termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii TVA LA INCASAREFirme care aplica TVA LA INCASARE. Care este baza de calcul in functie de care trebuie sa treaca la regim normal de TVA?D700 in 2023: Ce operatiuni se pot face cu ajutorul formularului?Marti, 20 decembrie 2022, termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA LA INCASARELuni, 21 noiembrie 2022, este termenul limita de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA LA INCASARE
Mai multe articole despre TVA la incasare

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"