Tags: cerere de rambursare a tva, instructiuni de completare a formularului 318, formularul 318
Contribuabilii care au nevoie de ajutor in completarea Formularului 318 ,,Cerere de rambursare a taxei pe valoare adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 302 alin. (2) din Codul fiscal" pot urma instructiunile date de expertii Rentrop&Straton.
Cererea de rambursare se depune de persoanele impozabile stabilite in Romania care vor recuperarea taxei pe valoarea adaugata aferente importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene.
Formularul 318 se depune pana cel tarziu la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare. Cererea adresata statului membru de rambursare se completeaza in format electronic si se inainteaza, pe cale electronica, organului fiscal competent din Romania, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Formatul electronic al cererii se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de ANAF.
Programul de asistenta poate fi descarcat de pe pagina web a Ministerului Finantelor Publice ANAF, la adresa www.anaf.ro – „Declaratii electronice”.
Modul de completare:
Sectiunea 1
Statul membru in care au fost efectuate importurile si achizitiile de bunuri/servicii: se inscrie numele statului membru al Uniunii Europene in care au fost efectuate importurile si achizitiile de bunuri mobile livrate/servicii.
Limba oficiala – se alege cu ajutorul aplicatiei informatice din limbile oficiale in care solicitantul are obligatia sa furnizeze informatiile din cererea de rambursare.
Moneda – se inscrie moneda oficiala a statului membru de rambursare.
Anul la care se refera cererea – se inscrie cu cifre arabe cu 4 caractere (exemplu: 2016).
Perioada aferenta operatiunilor realizate (exemplu: pentru perioada februarie-iunie se va inscrie 02-6).
Cerere anuala – pentru facturile sau documentele de import care nu au fost acoperite de cererile de rambursare precedente si care privesc operatiuni finalizate pe parcursul anului calendaristic in cauza se va completa si depune o cerere de rambursare anuala.
Cerere initiala – se bifeaza daca solicitantul completeaza si depune o cerere initiala.
Cerere rectificativa – cererea depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi cereri, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare din formular.
in cererea rectificativa se rectifica facturile/documentele de import care au fost acoperite de o cerere de rambursare precedenta. Cererea rectificativa nu trebuie sa contina facturi/documente de import noi.
Se completeaza cate o cerere rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.
Numar de referinta a cererii anterioare - in cazul in care o cerere initiala se rectifica, se inscrie in casuta corespunzatoare nr. de referinta a cererii initiale.
Pro-rata definitiva – se completeaza numai daca pro-rata de deducere este modificata, ca urmare a calculului pro-ratei definitive. Prin inscrierea pro-ratei definitive, solicitantul procedeaza la rectificarea sumei solicitate sau a sumei deja rambursate.
Cartusul „Date de identificare a solicitantului” contine:
− denumire/nume, prenume – se inscrie, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele persoanei impozabile stabilite in Romania;
− cod de inregistrare in scopuri de TVA – se inscrie codul primit la inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, inscris in certificatul de inregistrare in scopuri de TVA. inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta;
− domiciliul fiscal – se completeaza datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupa caz) al persoanei impozabile stabilite in Romania;
− e-mail – se completeaza adresa de e-mail la care solicitantul primeste de la organul fiscal competent din statul membru de rambursare solicitari de informatii;
− obiectul de activitate – pentru descrierea activitatii economice pentru care sunt achizitionate bunurile si serviciile se pot inscrie mai multe coduri CAEN diferite.
Cartusul „Reprezentare prin imputernicit” – in cazul in care depunerea cererii se realizeaza printr-un imputernicit, se bifeaza casuta corespunzatoare.
Cartusul „Date de identificare ale imputernicitului” se completeaza doar in cazul in care depunerea cererii se realizeaza printr-un imputernicit si contine:
− denumire/nume, prenume – se inscrie, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele imputernicitului;
− cod de identificare fiscala – se inscrie codul primit la inregistrare, inscris in certificatul de inregistrare fiscala, sau codul numeric personal, in cazul in care imputernicitul este persoana fizica.
inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta;
− domiciliul fiscal – se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupa caz) al imputernicitului.
Cartusul „Informatii financiare” contine:
− suma solicitata la rambursare – se inscrie suma solicitata exprimata in moneda statului membru de rambursare. inscrierea cifrelor in caseta se realizeaza cu aliniere la dreapta;
− titularul contului – se inscrie numele complet al titularului contului bancar si se bifeaza in casuta corespunzatoare calitatea acestei persoane, respectiv solicitant sau imputernicit, dupa caz;
− cod IBAN – se va inscrie codul IBAN al contului bancar in care se doreste a fi transferata suma solicitata;
− cod BIC/SWIFT – se inscrie codul SWIFT (codul unic international de identificare a institutiilor bancare).
Sectiunea a 2-a
Cuprinde operatiunile ce stau la baza sumei solicitate si vor fi introduse nominal toate achizitiile/prestarile de servicii ce i-au fost efectuate, precum si importurile de bunuri.
Cartusul „Achizitii bunuri/servicii”
Se completeaza cate un tabel pentru fiecare
factura.
– Factura simplificata – se selecteaza, dupa caz, D/N.
– Numar factura – se inscrie numarul facturii din care reiese suma solicitata la rambursare.
– Data factura – se inscrie data facturii.
– Cod/Subcod – se pot completa mai multe categorii de coduri si subcoduri.
– Descriere – se inscrie natura bunurilor achizitionate/serviciilor de care a beneficiat.
– Baza impozabila – se inscrie baza impozabila din factura.
– TVA – se inscrie cuantumul TVA din factura.
– Pro-rata – partea TVA aferenta operatiunilor care dau drept de deducere in Romania, exprimata ca procent.
– TVA deductibila – se inscrie TVA deductibila rezultata prin inmultirea cuantumului TVA cu pro-rata.
– Cod de inregistrare in scopuri de TVA/Cod de inregistrare fiscala al furnizorului/prestatorului – se inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de inregistrare fiscala atribuit furnizorului/prestatorului de catre autoritatea competent din statul membru de rambursare. Se completeaza optional daca la rubrica „Factura simplificata” a fost selectat „D”.
– Denumirea furnizorului/prestatorului – se inscriu numele si prenumele sau denumirea furnizorului/prestatorului.
– Adresa furnizorului/prestatorului – se inscrie adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupa caz) al furnizorului/prestatorului.
Toate sumele se inscriu in moneda statului membru de rambursare.
Cartusul „Importuri”
Se completeaza cate un tabel pentru fiecare document de import.
– Numar document de import – se inscrie numarul documentului de import din care reiese suma solicitata la rambursare.
– Data document de import – se inscrie data documentului de import.
– Descriere – se completeaza cu alte informatii pentru a identifica documentul de import.
– Cod/Subcod – se pot completa mai multe categorii de coduri si subcoduri.
– Descriere – se inscrie natura bunurilor importate.
– Baza impozabila – se inscrie baza impozabila din factura.
– TVA – se inscrie cuantumul TVA din factura.
– Pro-rata – partea TVA aferente operatiunilor care dau drept de deducere in Romania, exprimata ca procent.
– TVA deductibila – se inscrie TVA deductibila rezultata prin inmultirea cuantumului TVA cu pro-rata.
– Denumirea exportatorului – se inscriu numele si prenumele sau denumirea exportatorului.
– Adresa exportatorului – se inscrie adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupa caz) al exportatorului.
Toate sumele se inscriu in moneda statului membru de rambursare.
Cartusul „Documente atasate”: conform listei de preferinte a statelor membre, se vor atasa copii de pe facturi/documente de import in cazul in care:
− baza de impozitare de pe o factura/un document de import este de cel putin 1.000 euro sau echivalentul in moneda nationala;
− baza de impozitare de pe o factura/un document de import este de cel putin 250 euro sau echivalentul in moneda nationala, daca factura/documentul de import se refera la combustibil (cod = 1).
Nume fisier – trebuie sa fie un nume valid pentru sistemele de operare Unix si Windows 2000 (sau mai mare) nu trebuie sa contina „o cale”.
Tip fisier – se vor atasa fisiere in urmatoarele formate: „PDF”, „JPEG” sau „TIFF”.
Un fisier poate contine copii de pe mai multe facturi/documente de import.
Nr. anexe – se inscrie numarul anexelor ce insotesc cererea.
Nr. facturi – se inscrie numarul facturilor ce insotesc cererea pentru a dovedi validitatea sumei solicitate.
Nr. documente de import – se inscrie numarul documentelor de import ce insotesc cererea pentru a dovedi validitatea sumei solicitate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Limitari drepturi salariale Ordonanta de urgenta 1562024
Intrebare:
Referitor la unele prevederi din OUG nr. nr. 156/2024, respectiv:
Art. XXXIV
(1)Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata efectuata pentru compania mama
Intrebare:
Am achitat in numele companiei mama, care este din Austria, o taxa catre o autoritate din Romania. Pentru aceasta taxa nu am primit niciun document de la autoritatea in cauza (taxa s-a platit in baza unei legi). Avem doar ordinul de plata si atat (plata este facuta de noi pentru ca ei nu puteau sa faca plata in cont de Trezorerie). Totusi, noi vrem sa ne recuperam aceasta taxa de la compania mama. Cum putem sa facturam catre ei aceasta taxa? Care ar trebui sa fie regimul TVA-ului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare transport salariati
Intrebare:
Incepand cu 2025 dorim sa acordam salariatilor c/v transportului de la domiciliu la locul de munca si avem urmatoarele cazuri:
- cu masina de serviciu, pt agenti de vanzari, soferi transport marfa, directori - aici noi consideram ca e deductibil transportul de la domiciliu la locul de munca.
- cu masina proprie, salariati care se deplaseaza din aceeasi localitate si salariati care se deplaseaza din alta localitate catre locul de munca - aici consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<