Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Refacturare cost combustibil catre un cumparator persoana nerezidenta. Cum procedam?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 11 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: tva, omfp 3/2010, refacturare cost combustibil, cumparator persoana nerezidenta

Analizam mai jos cazul unei societati inregistrate in scopuri de TVA care achizitioneaza combustibil de la un operator economic, fapt pentru care se primeste factura aferenta. Factura contine si contravaloarea unei achizitii de combustibil pentru un autoturism al unei societati dintr-un alt stat membru UE (Polonia), inregistrata in scopuri de TVA.

Se doreste refacturarea acestui combustibil catre societatea respectiva astfel ca vom stabili daca se poate considera aceasta refacturare ca o livrare scutita cu drept de deducere.

Nota: combustibilul se achizitioneaza din statul strain, operatorul economic din Romania emite factura cu TVA din statul strain, iar societatea din Romania nu deduce acest TVA.

Precizam ca in situatia in care combustibilul respectiv a fost alimentat pe teritoriul comunitar, operatiunea se considera neimpozabila in Romania deoarece locul livrarii nu este pe teritoriul Romaniei. Astfel, pe factura emisa se inscrie mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 132 alin. (2) lit. a)" iar valoarea operatiunii se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), ...".

Operatiunea nu este o livrare intracomunitara de bunuri, motiv pentru care valoarea facturii nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, dar nici prin decontul de TVA cod 300 la randul 1 "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal".

Pentru suma TVA aferenta combustibilului alimentat pe teritoriul Poloniei, firma din Romania poate solicita restituirea prin formularul cod 318 "Cerere de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal", cod MFP 14.13.03.02/18" reglementat prin OMFP 3/2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene. In situatia in care nu se doreste restituirea, suma TVA inscrisa in factura O.M.V. reintregeste costul de achizitie al combustibilului alimentat.

In situatia in care combustibilul respectiv ar fi fost alimentat de pe teritoriul Romaniei, operatiunea ar fi fost impozabila in Romania chiar daca societatea din Polonia ar fi transmis societatii din Romania un cod valid de TVA emis de catre autoritatile fiscale din Polonia.
Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detaliiIn acest caz, operatiunea nu se poate considera o livrare intracomunitara de bunuri scutita cu drept de deducere deoarece locul livrarii este pe teritoriul Romaniei, caz in care, pentru refacturare se emite o factura cu TVA colectata prin aplicarea cotei standard TVA de 24%.

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Refacturare cost combustibil catre un cumparator persoana nerezidenta. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016