Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Recuperarea TVA pentru achizitii din afara Romaniei. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Aug. 2016 Exclusiv
Tags: recuperare tva, achizitii, microintreprindere, impozit pe venit, scutirea de impozit, rambursarea tva

In analiza de mai jos, avem ca exemplu o societate romana platitoare de impozit pe venit (microintreprindere) realizeaza achizitii din afara Romaniei (combustibil, taxe etc.) care includ si TVA strain. Societatea romana solicita recuperarea TVA platit in tarile straine prin intermediul unei alte societati. Nu se cunoaste TVA-ul care va fi recuperat astfel incat valoarea TVA se include in costuri. La momentul incasarii VAT extern, valoarea acestuia se trece pe venit. Vom vedea daca se impoziteaza acest venit (3 ,2 sau 1%) si daca se aplica scutirea de impozit conform art.5 al.1, lit m) din Codul fiscal.


Persoanele impozabile stabilite in Romania care efectueaza importuri si achizitii de bunuri/servicii in alt stat membru pot solicita rambursarea TVA pe baza unei cereri de rambursare (formularul 318) pentru urmatoarele categorii de bunuri si servicii achizitionate din statele membre UE:
 1. combustibil;
 2. inchiriere de mijloace de transport;
 3. cheltuieli legate de mijloace de transport (altele decat bunurile si serviciile prevazute la codurile 1 si 2);
 4. taxe rutiere de acces si taxa de utilizare a drumurilor;
 5. cheltuieli de deplasare, de exemplu, cu taxiul sau cu mijloacele de transport public;
6. cazare;
 7. servicii de catering si restaurant;
 8. acces la targuri si expozitii;
 9. cheltuieli pentru produse de lux, activitati de divertisment si spectacole;
 10. altele. In cazul in care se utilizeaza codul 10, se specifica natura bunurilor livrate si a serviciilor prestate.
 
Pentru a fi eligibila pentru rambursare in statul membru de rambursare, persoana impozabila stabilita in Romania trebuie sa efectueze operatiuni care dau dreptul de deducere in Romania. In cazul in care persoana impozabila efectueaza in Romania atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere, statul membru de rambursare poate rambursa numai acea parte din TVA rambursabila care corespunde operatiunilor cu drept de deducere.

 Pentru suma TVA achitata din facturi sau din orice alte documente care tin loc de factura emise de parteneri stabiliti pe teritoriul Comunitatii Europene, o persoana impozabila din Romania are de ales una din urmatoarele doua posibilitati:
 
1. Sa inregistreze valoarea TVA achitata in contul de cheltuieli (6022 "Cheltuieli cu combustibilul" de exemplu).

Suma TVA astfel inregistrata este considerata cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil in baza prevederilor art. 21 din Codul fiscal si a punctului 23 litera g) din normele de aplicare ale articolului 21: "g) cheltuielile cu TVA platita intr-un stat membru aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile";
 
2. Sa nu inregistreze valoarea TVA intr-un cont de cheltuieli, dar sa solicite restituirea acesteia de la autoritatea fiscala din statul membru pe teritoriul caruia a avut loc achizitia, direct sau prin inputernicit.

Restituirea se solicita pe baza de cerere completata electronic, in baza art. 302 alin. (2) din Codul fiscal, a pct.73 din Normele metodologice date in  aplicare pentru acest articol si a instructiunilorreglementate prin OMFP 3/2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene (formular cod 318) cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Din punct de vedere contabil, societatea va inregistra TVA aferenta achizitiilor din UE in contul 461 Debitori diversi sau 473 Sume in curs de clarificare, urmand ca, la restituirea banilor sa se efectueze inregistrarea contabila:
5124 = 461 /473.

 Suma TVA inscrisa in facturile furnizorilor sau prestatorilor stabiliti in state membre nu poate fi dedusa pe baza decont TVA cod 300 deoarece operatiunile respective nu sunt impozabile pe teritoriul Romaniei.
Operatiunea nu se declara in declaratia recapitulativa cod 390.

In cazul in care ati iregistrat suma TVA aferenta achizitiilor din UE pe seama conturilor de cheltuieli, la rambursare stornati inregistrarea si reinregistrati suma TVA de recuperat pe seama conului 461.

6xx= 401 (-) storno

461= 401 (+)
Si
512X= 461



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Recuperarea TVA pentru achizitii din afara Romaniei. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]