Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Taxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acesta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 15 Ian. 2024
Taxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acesta
Tags: taxe 2024, taxe si impozite 2024, oug 115/2023, legea 296/2023

2 acte normative au adus cea mai spectaculoasa modificare a Codului fiscal din ultima perioada - Legea nr. 296/2023 si OUG nr. 115/2023 - prevederi noi si foarte consistente referitoare la taxarea companiilor si a persoanelor fizice. Practic, niciun domeniu nu a ramas neafectat, schimbarile vizeaza tot:

  1. Impozitul pe profit
  2. Impozitul pe venitul microintreprinderilor
  3. Impozitul pe venit
  4. Contributiile sociale
  5. Accizele
  6. Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA)
  7. Depunerea situatiilor financiare anuale
  8. Acordarea sau eliminarea unor facilitati fiscale
  9. Sistemul RO e-Factura
  10. Incasarile si platile in numerar
  11. Deductibilitatea anumitor cheltuieli etc.


Sunt modificari extrem de dificil de gestionat, dar nu trebuie sa va faceti griji.

Lucrarea de ultima ora TAXAREA in 2024. Noutatile Codului fiscal, editata de specialistii Grupului Rentrop & Straton, limpezeste impecabil continutul extrem de stufos al Legii nr. 296/2023 si al OUG nr. 115/2023. Ea va ofera explicatii, recomandari si studii de caz legate de noile prevederi, astfel incat implicatiile acestor prevederi pentru dvs. sa fie intelese pe deplin.  

Principalele modificari aduse de Legea nr. 296/2023!

  • Pentru microintreprinderi, incepand cu 1 ianuarie 2024 exista 2 cote de impozitare, de 1% si 3%, care se aplica in functie de indeplinirea anumitor conditii;
  • Veniturile din PFA nu se mai cumuleaza cu restul veniturilor pentru raportarea la plafoanele pentru contributia la sanatate;
  • Se reintroduce plafonul la casieria societatii si astfel sumele in numerar nu mai pot depasi 50.000 lei la finalul zilei;
  • Se introduc plafoane pentru incasarile si platile in numerar pentru livrari sau achizitii de bunuri, prestari servicii, dividende, cesiuni de creanta sau alte drepturi, primiri si restituiri imprumuturi, incasari de la firme, avansuri spre decontare;
  • Scutirea de impozit pe venit pentru veniturile din salarii in IT (in anumite conditii) va fi pastrata, dar va fi limitata la un singur angajator si doar pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 de lei. Orice depaseste aceasta suma nu va beneficia de scutire.
  • Se aplica CAS la tichete de masa, 10%, incepand cu 1 ianuarie 2024;
  • Veniturile a caror sursa nu va putea fi identificata de catre inspectorii fiscali vor fi impozitate cu un impozit de 70%, incepand cu 1 iulie 2024;
  • Se interzice efectuarea de activitati economice de catre persoanele care nu sunt inregistrate fiscal. Orice bunuri destinate, folosite sau rezultate din activitate, precum si sumele de bani dobandite, se confisca.
  • E-factura devine obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate firmele, platitoare sau neplatitoare de TVA, care factureaza persoane juridice inregistrate in Romania;
  • Se majoreaza amenzile din domeniul contabilitatii pentru nerespectarea reglementarilor privind anumite operatiuni (intocmirea, semnarea si depunerea bilanturilor la ANAF, intocmirea inventarierii anuale);
  • Se elimina facilitatea conform careia se putea plati jumatate din minimul amenzii in termen de 15 zile de la data intocmirii procesului verbal. Aceasta facilitate dispare pentru toate amenzile din domeniul financiar contabil si afecteaza atat firmele cat si persoanele fizice.

Etc.

Principalele modificari aduse de OUG nr. 115/2023!

  • Se elimina facilitatile privind deducerea sumelor privind achizitiile caselor de marcat din impozitul pe profit. Cheltuielile cu achizitia caselor de marcat sunt deductibile si pot face obiectul facilitatilor pentru profit reinvestit.
  • Se introduc prevederi specifice privind contributiile in cazul activitatii de creare de programe pentru calculator, sectorului constructii, sectorului agricol si industriei alimentare.
  • Se introduce limitarea la 50% a dreptului de deducere a TVA aferente cumpararii, inchirierii sau leasingului de cladiri/spatii de locuit, indiferent de destinatia acestora, situate in zone rezidentiale sau in blocuri de locuinte si a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste cladiri/spatii de locuit, in cazul in care acestea nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
  • Se introduce o conditie noua pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
  • Sponsorizarile si mecenatul nu mai sunt deductibile la determinarea venitului net anual in sistem real – incepand cu cheltuielile aferente anului 2024.
  • Se reduce limita de deductibilitatea abonamentelor sportive, platite in scopul personal al contribuabilului, de la 400 la 100 euro.
  • Se introduce o cota forfetara de 20% ce se deduce din veniturile din chirii la determinarea impozitului.
  • Se introduc reguli speciale privind nivelul accizelor in anul 2024.
  • Se introduce un nou plafon pentru deducerea costurile excedentare ale indatorarii intre persoane afiliate.


Etc.

FOARTE IMPORTANT!


Toate modificarile aduse de Legea nr. 296/2023 si de OUG nr. 115/2023 sunt explicate in detaliu in lucrarea TAXAREA in 2024. Noutatile Codului fiscal, cu accent pe elementele de noutate si pe consecintele lor pentru contribuabili.

Sunt prezentate comentarii si sfaturi utile, sunt subliniate aspectele obligatoriu de retinut etc. Fiecare modificare beneficiaza de explicatii complete, intr-o forma succinta si foarte usor de urmarit. Aveti avantajul ca intelegeti si retineti dintr-o privire tot ce este important. 


De ce trebuie sa aveti lucrarea TAXAREA in 2024. Noutatile Codului fiscal:

Legea nr. 296/2023 si OUG nr. 115/2023 aduc o avalansa de modificari si completari serioase ale Codul fiscal. Nu am mai avut de mult schimbari atat de numeroase si cu impact atat de extins asupra mediului de afaceri.

Lucrarea pe care v-o punem la dispozitie reuseste sa aduca lumina asupra acestor schimbari si sa raspunda tuturor nedumeririlor pe care le puteti avea. Ca urmare, nu veti astepta sa va loviti de aceste nedumeriri, veti sti de la bun inceput ce aveti de facut. Economia de timp va fi substantiala, siguranta - totala, iar riscul de amenzi - zero!

Comandati chiar acum!
Produsul este disponbil pe stick de memorie, la pretul de 170 lei + 5% TVA, redus de la 190 lei + 5% TVA, livrare rapida prin curier. Pentru operativitate, continutul poate fi consultat 24 de ore din 24 pe platforma www.rsonline.ro, imediat dupa confirmarea platii.

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Taxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acesta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016