Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Tichete de masa acordate in 2025. Exista limitari in privinta lor, pentru firmele private?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mariana Prejbeanu la 29 Apr. 2025
Tichete de masa acordate in 2025. Exista limitari in privinta lor, pentru firmele private?
Tags: tichete de masa, acordare tichete de masa, limite tichete de masa, legea 296/2023

Tichetele de masa sunt acordate atat in sectorul public, dar si in cel privat. Avand in vedere ca prin Legea 296/2023 au fost introduse anumite limitari in privinta acestei facilitati, contribuabilii se intreaba daca acestea se aplica si pentru firmele private.

Avem cazul urmator. Tinand cont de numarul zilelor lucratoare din anul 2025, respectiv 248 zile, minus 23 de zile concediu de odihna, rezulta 225 zile pentru care societatea acorda tichete de masa in valoare de 40 lei, respectiv 9.000 lei pe an.
Avand in vedere prevederile art XL si XLI din Legea 296/2023, privind tichetele de masa, care au fost limitate la contravaloarea a doua salarii minime brute pe an, cheltuiala deductibila va fi de 4.050 lei x 2 = 8.100 lei, diferenta de 900 lei fiind nedeductibila?

Acordare tichete de masa in 2025 sector privat

Cheltuielile privind drepturile de hrana/indemnizatia de hrana/tichete de masa/norma de hrana, indiferent de denumirea acestora, stabilite conform reglementarilor legale sau conform contractelor colective de munca, nu pot depasi anual contravaloarea a doua salarii minim brute pe tara/an/persoana valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizata cu indicele pretului de consum comunicat de Institutul National de Statistica

Actualizarea acestor drepturi se face incepand cu luna ianuarie 2025 (Cf. Legii nr. 296 din 2023 art. XL).

(1.1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru personalul ale carui salarii lunare nete sunt de pana la 8.000 lei inclusiv, care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiau de un nivel al drepturilor de hrana/indemnizatiei de hrana/tichetelor de masa/normei de hrana, denumite generic drepturi, peste limita prevazuta la alin. (1), drepturile se pot acorda pana la nivelul aflat in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi.(27.10.2023)

Astfel, precizez urmatoarele:
pot fi acordate tichete de masa pentru salariile nete de peste 8000 lei, iar conform Legii 296/2023, cheltuielile privind tichetele de masa nu pot depasi anual valoarea a 2 salarii minime brute pe economie aprobate prin HG 937/2018, respectiv 4.160 lei/persoana (aceasta fiind si valoarea maxima);
- in ceea ce priveste salariile nete pana la 8000 lei, pentru persoanele care beneficiau de tichete de masa inainte de intrarea in vigoare a Legii 296/2023, cheltuielile cu tichete de masa pot fi pana la nivelul aflat in plata la data intrarii in vigoare a legii;
- conform OUG 156/2024, incepand cu anul 2025, institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, nu mai pot acorda anumite beneficii salariatilor, printre care si tichetele de masa.


Prevederile de mai sus se adreseaza sectorului public.

Astfel ca, din punctul meu de vedere, daca sunteti o societate cu capital privat nu aveti niciun fel de limitari, doar cele legate de valoarea maxima a tichetelor de masa acordate.

Deductibilitate tichete de masa

Cheltuielile cu tichetele de masa acordate, sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal, astfel cum se precizeaza la art. 25 al. (2) din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).
Potrivit art. 25 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
(...)
c) cheltuielile reprezentand tichetele de masa si vouchere de vacanta acordate de angajatori, potrivit legii;.



Intr-adevar, cheltuielile reprezentand tichetele de masa acordate de angajatori potrivit legii sunt cheltuieli cu deductibilitate limitata la determinarea profitului impozabil. Cadrul legal al acordarii tichetelor de masa se regaseste in Legea nr. 165/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, si in normele de aplicare aprobate prin HG nr. 1045/2018, respectiv tichetele de masa sunt deductibile limitat in limita prevazuta de Legea 165/2018, adica un tichet pentru fiecare zi lucratoare in care salariatul este prezent la lucru.

Ce se intampla cu suma care depaseste valoare tichetelor de masa pe zi

Suma ce depaseste valoarea tichetelor pe zi lucrata este avantaj de natura salariale si este impozabil cu toate taxele salariale.

Aceasta suma, ce depaseste valoarea legala a tichetelor de masa, din punct de vedere al impozitului pe profit, se incadreaza in prevederile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal: cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).

Potrivit pct. 14 din Normele metodologice emise pentru aplicarea Codului fiscal, In aplicarea prevederilor art.25, alin. (2) din Codul fiscal, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor, astfel cum sunt definite potrivit titlului IV Impozitul pe venit din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice.



Raspunsuri oferite in luna APRILIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Mariana Prejbeanu de Mariana Prejbeanu
--> Studii: licentiata in stiinte economice cu o bogata experienta profesionala in domeniul contabilitate-fiscalitate-audit (peste 35 de ani); --> Experienta:  - expert contabil din anul 1996, membru CECCAR; - lichidator din anul 2000, membru UNPIR; - auditor financiar din anul 2007, membru CAFR si ASPAAS; - consultant fiscal din anul 2007, membru CCF; - a sustinut cursuri contabilitate/fiscalitate pentru pregatire examen lichidatori; - fost director economic la societati din domeniul de contabilitate; - in prezent, cu activitate in domeniu - colaborare cu diferite societati; - efectueza expertize contabile/fiscale judiciare/extrajudiciare - colaborator al Rentrop & Straton din anul 2016.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016