Proiectul a fost depus de 26 de deputati PNL si a fost inregistrat pentru dezbatere in Camera Deputatilor, miercuri, 26 iunie. In acest caz, Camera decizionala este Senatul.
Extras din Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea art. 58 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011
Art.1. — Articolul 58 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romdaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 58, alineatele (1) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“Art.58. - (1) Unitatile de invatamant, prin decizia consiliului de administratie, isi pot extinde activitatile cu elevii dupa sau inaintea orelor de curs, prin programe "Scoala dupa scoala". Prescolarii sau elevii pana in clasa a IV-a pot opta pentru obtinerea tichetelor educationale in vederea achitarii cheltuielilor din programul derulat in sistem public sau privat de tipul ’Scoala dupa scoala”.
(4) Statul finanteaza programul «Scoala dupa scoala» pentru prescolarii si elevii de pana in clasa a IV-a, inclusiv, ai caror parinti, reprezentanti legali sau, dupa caz, persoana care a fost desemnata de parinte pentru intretinerea unui copil, pe perioada absentei parintilor, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care solicita acest serviciu, prin tichete educationale a caror valoare nominala lunara se raporteaza la indicatorul social de referinta si este de 0,8 ISR (adica au valoarea de 400 de lei, n.r.), exprimat in lei, pentru fiecare copil inscris in programul «Scoala dupa scoala». “
2. La articolul 58, dupa alineatul (4) se introduc 6 noi alineate, alin.(4
1)-(4
6), cu urmatorul cuprins:
(41) Persoanele indreptatite prevazute la alineatul (4) opteaza pentru aceste tichete educationale, in scris, individual pentru fiecare copil, la sfarsitul fiecarui an scolar sau la momentul inscrierii copilului la scoala sau la gradinita pentru noul an scolar.
(42) Tichetele educationale sunt bonuri de valoare destinate exclusiv acoperirii partiale sau integrale a costurilor aferente programului “Scoala dupa scoala”. Tichetele educationale nu sunt trasferabile altor persoane. Utilizarea tichetelor educationale in alt scop ii obliga pe beneficiari la plata contravalorii.
(43) Tichetele educationale se emit numai de catre unitatile autorizate de Ministerul Finantelor Publice, denumite in continuare “unitatile emitente”, in baza autorizatiei de functionare. Cerintele privind emiterea, contractarea, utilizarea si decontarea tichetelor educationale se stabilesc prin hotarare a Guvernului. Criteriile de autorizare a unitatilor emitente se stabilesc prin ordin al Ministrului Finantelor Publice.
(44) Decontarea tichetelor educationale intre unitatile de invatamant sau organizatiile nonguvernamentale care accepta tichete educationale ca mod de plata a costurilor aferente programului “Scoala dupa scoala” si unitatile emitente ale tichetelor educationale se face numai prin intermediul unitatilor bancare.
(45) Finantarea acordarii tichetelor educationale se face din bugetul de stat. Achizitia tichetelor educationale se realizeaza de catre inspectoratele scolare, in urma centralizarii cererilor depuse de catre persoanele indreptatite potrivit prezentei legi si se distribuie catre unitatile de invatamant la care sunt inscrisi copiii.
(46) Decontarea tichetelor educationale se face de catre organizatorul programului “Scoala dupa scoala” in functie de zilele in care a fost prezent copilul in program. ”
Art.II. - Normele de aplicare a prevederilor art. 58 din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se adopta prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale, in termen de 30 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art.III. - Prezenta lege intra in vigoare incepand cu anul scolar 2019 -2020.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajustarea bazei impozabile a TVA
Intrebare:
O Societate de avocati a facturat in 2018 un client pe care nu l-a incasat.
1. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata integral creanta. Se poate face ajustare de TVA?
2. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata pe jumatate creanta, Cum se face ajustarea de TVA? Tehnic, se intocmeste factura de stornare aferenta partii neaccepte? la Beneficiar se trece Clientul si se transmite in RO e-Factura sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistrare avans pentru marca
Intrebare:
Avem urmatoarele informatii privind dosarul marcii UE:
Cerere de inregistrare a marcii UE primita 31.10.2024
Plata 1500 EURO in data de 31.10.2024
Data estimata a finalizarii examinarii 19.11.2024
Data estimata a publicarii cererii de inregistrare 21.11.2024
Procedura de opozitie:
Sfarsitul termenului de opozitie 21.02.2024
Data estimate a inregistrarii si publicarii marcii UE...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Conditii pentru realizarea divizarii
Intrebare:
Un SRL X, platitor de impozit profit si tva, doreste divizarea activitatii sale prin preluarea activitatii secundare de inchiriere si subinchiriere bunuri imobiliare proprii si inchiriate (CAEN 6820) de catre un alt SRL Y, platitor de impozit profit si tva prin transferul activelor imobiliare ale societatii X catre societatea Y, in baza actului de divizare. In ce conditii se poate face aceasta divizare? Societatea Y trebuie sa fie obligatoriu actionar al societatii X? Ce documente se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie echipament cu plata in rate
Intrebare:
Achizitionam un echipament printr-un contract de vanzare cumparare cu rezerva dreptului de proprietate. Plata echipamentului se face in 4 rate, facturate ca avans. Echipamentul este livrat la prima rata de avans. Cum evidentiem in contabilitate ca echipamentul este in posesia noastra? Cand se inregistreaza amortizarea lui? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<