Proiectul a fost depus de 26 de deputati PNL si a fost inregistrat pentru dezbatere in Camera Deputatilor, miercuri, 26 iunie. In acest caz, Camera decizionala este Senatul.
Extras din Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea art. 58 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011
Art.1. — Articolul 58 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romdaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 58, alineatele (1) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“Art.58. - (1) Unitatile de invatamant, prin decizia consiliului de administratie, isi pot extinde activitatile cu elevii dupa sau inaintea orelor de curs, prin programe "Scoala dupa scoala". Prescolarii sau elevii pana in clasa a IV-a pot opta pentru obtinerea tichetelor educationale in vederea achitarii cheltuielilor din programul derulat in sistem public sau privat de tipul ’Scoala dupa scoala”.
(4) Statul finanteaza programul «Scoala dupa scoala» pentru prescolarii si elevii de pana in clasa a IV-a, inclusiv, ai caror parinti, reprezentanti legali sau, dupa caz, persoana care a fost desemnata de parinte pentru intretinerea unui copil, pe perioada absentei parintilor, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care solicita acest serviciu, prin tichete educationale a caror valoare nominala lunara se raporteaza la indicatorul social de referinta si este de 0,8 ISR (adica au valoarea de 400 de lei, n.r.), exprimat in lei, pentru fiecare copil inscris in programul «Scoala dupa scoala». “
2. La articolul 58, dupa alineatul (4) se introduc 6 noi alineate, alin.(4
1)-(4
6), cu urmatorul cuprins:
(41) Persoanele indreptatite prevazute la alineatul (4) opteaza pentru aceste tichete educationale, in scris, individual pentru fiecare copil, la sfarsitul fiecarui an scolar sau la momentul inscrierii copilului la scoala sau la gradinita pentru noul an scolar.
(42) Tichetele educationale sunt bonuri de valoare destinate exclusiv acoperirii partiale sau integrale a costurilor aferente programului “Scoala dupa scoala”. Tichetele educationale nu sunt trasferabile altor persoane. Utilizarea tichetelor educationale in alt scop ii obliga pe beneficiari la plata contravalorii.
(43) Tichetele educationale se emit numai de catre unitatile autorizate de Ministerul Finantelor Publice, denumite in continuare “unitatile emitente”, in baza autorizatiei de functionare. Cerintele privind emiterea, contractarea, utilizarea si decontarea tichetelor educationale se stabilesc prin hotarare a Guvernului. Criteriile de autorizare a unitatilor emitente se stabilesc prin ordin al Ministrului Finantelor Publice.
(44) Decontarea tichetelor educationale intre unitatile de invatamant sau organizatiile nonguvernamentale care accepta tichete educationale ca mod de plata a costurilor aferente programului “Scoala dupa scoala” si unitatile emitente ale tichetelor educationale se face numai prin intermediul unitatilor bancare.
(45) Finantarea acordarii tichetelor educationale se face din bugetul de stat. Achizitia tichetelor educationale se realizeaza de catre inspectoratele scolare, in urma centralizarii cererilor depuse de catre persoanele indreptatite potrivit prezentei legi si se distribuie catre unitatile de invatamant la care sunt inscrisi copiii.
(46) Decontarea tichetelor educationale se face de catre organizatorul programului “Scoala dupa scoala” in functie de zilele in care a fost prezent copilul in program. ”
Art.II. - Normele de aplicare a prevederilor art. 58 din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se adopta prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale, in termen de 30 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art.III. - Prezenta lege intra in vigoare incepand cu anul scolar 2019 -2020.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Asociat unic, achizitie imobil proprietatea firmei
Intrebare:
Asociatul unic al unui srl, platitor de tva, doreste sa achizitioneze de la firma imobilul - sediu social si terenul aferent. Imobilul a fost construit in anul 2009 si a intrat in patrimoniul firmei in anul 2011.
Va rugam sa ne confirmati, daca dpdv procedural, asociatul poate achizitiona respectivul imobil in rate, la valoarea stabilita de un evaluator autorizat.
Care sunt implicatiile fiscale dpdv al tva (cladire veche) si al impozitului pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune parti sociale. Asociat nerezident din Italia
Intrebare:
O societate cu raspundere limitata (SRL) italiana Y srl detine de peste un an 100% din partile sociale a unei societate romanesti X srl. X srl detine peste 50% din activele sale in proprietati imobiliare. Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Italia si Romania prevede impozitarea simultana in ambele tari. Prin urmare, se pune intrebarea: transferul partile sociale societatii X SRL este impozabil in Romania? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Comision Stripe - neplatitor de TVA
Intrebare:
O asociatie non profit incaseaza sume prin platforma STRIPE. Asociatia nu este platitoare de TVA. Pentru serviciile prestate platforma STRIPE emite o factura pentru comision plati. In aceasta situatie asociatia este necesar sa se inregistreze ca platitor de TVA cu cod special de TVA? Daca da, ce obligatii lunare are asociatia odata inregistrata in regim special?
Multumim.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Promotii vanzare produse 1+1 acordate prin distribuitori
Intrebare:
O societate comerciala hotaraste printr-o decizie interna a administratorilor, implementarea unei promotii de 1+1 gratis pentru stimularea vanzarii.
Acesta promotie este implementata cu ajutorul distribuitorilor in sensul in care produsele pleaca de la societatea comerciala la distribuitori care ulterior ofera clientilor finali, persoane fizice un produs gratuit la unul cumparat.
Care este monografia contabila, documentele fiscale necesare, regim...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistari decizie de impunere
Intrebare:
In urma unui control fiscal s-a ajuns la concluzia ca am incadrat gresit niste mijloace fixe, ce nu se incadreaza la subgrupa 2.1 sau clasa 2.2.9 din catalogul mijloacelor fixe si nu beneficiaza de facilitatea privind profitul reinvestit.
Inregistrarile facute de mine sunt urmatoarele:
1171 = 4411 78.770 impozit pe profit stabilit suplimentat conf Dec Impunere
4411 = 5121 78.770 plata impozitului pe profit
129 = 1061 -78.770...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<