keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Tichete cadou 2020: Regimul fiscal al voucherelor acordate salariatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Sep. 2020 Exclusiv
Tags: tichete cadou, legea 165, codul fiscal

Care este regimul fiscal al tichetelor cadou acordate salariatilor, in cuantum mai mare de 150 lei, potrivit prevederilor Codului fiscal, aplicabile de la 1 ianuarie 2020, atat din punct de vedere al impozitului pe venit, cat si al contributiilor sociale?". Specialistul nostru raspunde intrebarii, in cele ce urmeaza:

Raspunsul specialistului

Acordarea tichetelor cadou se face, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, in baza Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
Din punct de vedere fiscal, acordarea tichetelor cadou acordate salariatilor
Conform art. 76, alin (4), lit. a) din Codul fiscal:  

"(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
   a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane,astfel cum este prevazut in contractul de munca.
 
Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei."
 
Asadar, pentru valoarea tichetelor cadou oferite de societate salariatilor, acestia nu datoreaza impozit pe venit daca valoarea acestora nu depaseste 150 lei pentru fiecare persoana.

Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii potrivit art. 76 alin. (2) lit. s) si alin. (3) lit. h) din Codul fiscal, fiind datorate si contributiile sociale obligatorii potrivit Titlului V din Codul fiscal. Astfel, pentru diferenta dintre 150 de lei si valoarea tichetelor cadou se aplica, conform Codului Fiscal, impozitul pe venit de 10% si contributiile sociale obligatorii: CAS: 25%, CASS: 10% si contributie asiguratorie pentru munca: 2,25%.

Din punctul de vedere al angajatorului, daca acesta este platitor de impozit pe profit, conform art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cheltuielile cu tichetele cadou oferite salariatilor au deductibilitate limitata, respectiv acestea trebuie sa se incadreze in limita unei cote de 5% aplicate asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.

Citeste si  Declaratia 394-ANAF a actualizat PDF-ul inteligent. Ce e bine sa stim despre acest formular

Citeste si  Ce trebuie sa stii despre Declaratia 112


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016