keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Dividende distribuite in 2018: Plafonul pentru plata in numerar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Aug. 2018 Exclusiv
Tags: distribuire dividende, dividende 2018, depasire plafon numerar

Plata in numerar a dividendelor se realizeaza in limita unui plafon zilnic, stabilit prin lege, si nu exista posibilitatea platii fragmentate pentru cazul in care se depaseste plafonul zilnic.

Mai multe despre acest subiect vom discuta in cele ce urmeaza, cand specialistii nostri vor analiza urmatorul caz: asociatul unic al unui S.R.L., fara calitatea de angajat, are, in contul 117, un profit nerepartizat al ultimilor 4 ani in valoare de 40.000 lei.  Asociatul doreste sa ridice aceasta suma sub forma de dividende, din caseria unitatii.

Care sunt obligatii fiscale, in afara platirii impozitul pe dividende pentru suma de 40.000 si ce declaratii trebuie depuse? Care sunt restrictiile la plata in numerar, avand in vedere ca banii scriptic exista in caserie?

Raspunsul specialistului

In privinta impozitului, pentru dividendele repartizate/distribuite in anul 2018 din profitul ramas nerepartizat din exercitiile financiare precedente, potrivit art. 97 alin. (7) din Codul fiscal acestea se impun cu o cota de 5% din suma bruta a dividendelor, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine societatii, odata cu plata dividendelor catre asociat. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.

Impozitul se declara cu ajutorul formularului D100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” pana la termenul de plata al impozitului si, informativ, prin formularul 205 ”Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit”, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat potrivit art. 132 alin. (2) din Codul fiscal.
Referitor la contributiile sociale, obligatia de plata a CASS (despre CAS nu se pune problema in cazul veniturilor din dividende) revine doar persoanei fizice/asociatului unic care obtine veniturile din dividende.
 
Dupa cum reiese din prevederile art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, persoanele fizice cetateni romani cu domiciliul in Romania datoreaza CASS daca realizeaza veniturile prevazute la art. 155, conform regulilor specifice fiecarei categorii de venituri, iar la art. 155 alin. (1) lit. g) sunt prevazute veniturile din investitii definite la art. 91 din Codul fiscal (care includ si veniturile din dividende - art. 91 lit. a) din Cod). Faptul ca asociatul realizeaza si venituri de natura salariala nu prezinta nicio relevanta deoarece potrivit art. 154 alin. 1 lit. h)^1 si alin. (2) din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 18/2018 sunt exceptate de la plata CASS persoanele fizice care au calitatea de salariati, insa numai pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala. Cu alte cuvinte, in cazul veniturilor din dividende, pentru stabilirea obligatiei de plata a CASS nu conteaza faptul ca persoana fizica beneficiara are sau nu are si calitatea de salariat.
 
In cazul prezentat, vor fi aplicabile prevederile art. 170 alin. (1) din Codul fiscal potrivit carora CASS este datorata doar daca persoana fizica vizata (asociatul unic) estimeaza pentru anul curent 2018 venituri a caror valoare cumulata (este vorba de veniturile de la art. 155 alin. 1 lit. b-h din Codul fiscal, adica veniturile din investitii - din dividende plus eventuale venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole si din alte surse, luate cumulat) este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice. In cazul veniturilor din dividende se iau in calcul doar sumele efectiv incasate conform art. 170 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.
 
Deoarece veniturile din dividende in discutie depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe tara (peste 22.800 lei), persoana fizica beneficiara va avea obligatia depunerii declaratiei unice si a calcularii CASS prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul, potrivit art. 156, art. 170 alin. (4) si art. 174 alin. (1) din Codul fiscal. CASS astfel datorata (22.800 lei x 10% = 2.280 lei) va fi evidentiata de persoana fizica in „Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” potrivit art. 174 alin. (16) din Codul fiscal.Termenul de plata a CASS este pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia - 15 martie 2019 (art. 174 alin. (20) din Codul fiscal).
 


In privinta ridicarii in numerar a dividendelor, potrivit art. 4 alin. (4) din Legea nr. 70/2015 operatiunile de plati in numerar efectuate catre persoane fizice reprezentand contravaloarea dividendelor se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana, fiind interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei. Plata poate fi considerata fragmentata chiar daca este efectuata in zile/luni consecutive, in conditiile in care obligatia societatii reprezentand dividendele distribuite si achitate asociatului are la baza/izvoraste dintr-un singur act - hotararea asociatului unic prin care s-a distribuit profitul pentru dividende. Cu alte cuvinte, doar 10.000 lei din dividednul net cuvenit poate fi achitat asociatului in numerar, diferenta urmand a fi achitata prin banca, eventual compensata cu datorii ale asociatului catre societate (avansuri nedecontate etc.).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016