
In cazul de mai jos, vom vedea cum procedam in cazul in care trebuie sa se acorde dividende in suma de 50.000 lei. Vom stabili daca legea permite fragmentarea sumei astfel incat sa se intocmeasca decizia de repartizare in cinci zile diferite pe o valoare de 10.000 lei numerar.
Conform prevederilor de la art. 4 alin. (4) si art. 10 din Legea70/2015:"(4) Operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei."
De asemenea, la art. 12 alin. (1) si art. 13 din Legea 70/2015 se prevede ca:
"Art. 12
(1) Nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (1), art. 3 alin. (2) si (3), art. 4 alin. (1), (2) si (4), art. 9 si 10 constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, si se sanctioneaza, prin derogare de la prevederile art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu amenda de 10% din suma incasata/platita care depaseste plafonul stabilit de prezentul capitol pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 lei.
Art. 13
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 12 se efectueaza de catre organele Ministerului Finantelor Publice, ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si unitatilor sale subordonate, conform competentelor."
Prin urmare, daca repartizarea profitului aferent s-a facut pentru suma de 50.000 lei, numai 10.000 lei/zi/persoana puteti achita in numerar, restul prin banca, in contul bancar al fiecarui asociat.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Distribuire dividende in numerar. Cum se poate fragmenta suma?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 4 voturi